OTANT�K TA�

KEHRİBAR BAYAN YÜZÜK (A KALİTE)

OTANTİK YÜZÜKLER
KEHRİBAR YÜZÜK
Fiyatı      :      SATILDI TL
Ürünün Özellikleri
  • 9 GR
  • 925 AYAR GÜMÜŞ EL İŞÇİLİĞİ
  • AYNI GÜN KARGO
  • EŞİ YOK
  • KDV DAHİL
  • KEHRİBAR TAŞI
  • ÖZEL KUTUSUNDA
  • RUSYA/KALİNİNGRAD
  • VVS KALİTE IŞILTILI

Genellikle bir değerli taş olarak düşünülürken, parlayan, sıcak kehribar aslında bir taş değildir, eski dökmeyen

Doğal Kehribar Yüzük

Doğal Kehribar Yüzük

ağaçların fosilleşmiş bir reçinesidir. Dünya üzerinde keşfedilen en eski kehribar 320 milyon yaşında. Bu kehribarın içerdiği inanılmaz derecede güçlü enerjiyi düşünün!

Genç kehribar taşları 100.000 yıldan daha eski. En değerli kehribar parçaları bundan çok daha eski. (Ağaç reçinesinin gerçek kehribar haline gelmesi uzun zaman alır). O kehribar olduğunu bilmek kesinlikle akla zarar değil mi takı sadece satın böyle eski, bilge enerji içerir?

Kehribar, antik çağlardan beri, Yunanistan’dan Çin’e, Kuzey Avrupa’ya kadar birçok kültürde kullanıldığından, bu sıcak ve güçlü taşa atfedilen birçok özellik vardır.

KOKU HAKKINDA ÖZEL KONUM NEDIR?

Amberin en belirgin kalitesi eski, eski, (çok eski!) Enerjidir. Bununla birlikte, dünyanın birikmiş bilgeliği ve doğal krallığı geliyor. Bir ağaç reçinesi olarak başlarken kehribar renginde sıkışmış küçük böcekleri sık sık görebilirsiniz; Bu amber taşı oldukça güçlü sihirli özelliklere sahiptir.

OTANTİK TAŞ KALİTESİ VE FARKI İLE 925 AYAR GÜMÜŞ EL İŞÇİLİĞİ 1.KALİTE %100 DOĞAL AĞAÇ FOSİLLİ KALİNİNGRAD BALTIK KEHRİBAR TAŞI VVS KALİTE MUHTEŞEM IŞILTILI BAYAN YÜZÜK.RESİMDE Kİ IŞILTININ AYNISINI PARMAĞINIZDA TAŞIRSINIZ.ÜRÜNÜMÜZ TEK PARÇA OLUP SEVDİKLERİNİZ İÇİN DOĞAL EŞSİZ BİR HEDİYE

 

Sıcak gelip en popüler kehribar taşları renkleri – sarı, çeşitli turuncu kehribar güneşin taş olarak kabul edildi niçin ve güneşli kahverengi tonları, budur.

Ancak, mavi bulunan da kehribar taşları olduğunu biliyor muydunuz kırmızı ve yeşil renkler? Kuyumculukta kullanılan kehribar taşlarının birçok renk tedavi edilirken, yine doğal amber ile mücevher birçok çarpıcı parçalarını bulabilirsiniz canlı renkler .

Sıcak, iyileştirici, bilgece, koruyucu, neşeli – bunlar sadece eski ve güzel amber taşına atfedilen özelliklerden bazıları.

KUYUCUÇ NEREDEN GELİYOR?

Yüksek kalitede amberin ana kaynağı, Kuzey Avrupa’daki Baltık ülkelerinden geliyor (orada olduğumda kaçırdığım Litvanya, Palanga’da ünlü bir kehribar müzesi var). Dominik Cumhuriyeti, aynı zamanda kehribar taş için iyi bir kaynaktır, özellikle nadir ve çok değerli olan mavi kehribar.

Amber, İngiltere, Polonya, Rusya, İtalya ve Almanya’da da bulunur.

Kehribar Yüzük

Kehribar Yüzük

KOKU ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Amber, çeşitli kültürlerde uzun bir geçmişe sahip olan popüler taşlarla olduğu gibi, mistik özelliklerinden payını aldı.

Amber Asya kültürlerinde “kaplanın ruhu” olarak kabul edildi ve cesaret taşı olarak görüldü. Amber için gerçekleştirilen koruma , uzun seyahatlerde, hem de sarılık tedavisinde kullanılır.

Ayrıca kehribar olduğuna inanılıyor:

Duyguları dengeler
Şans getirir iyi şanslar
Korkuları ortadan kaldırır
Zihni temizler
Negatif enerjiyi çözer
Sabır ve bilgelik geliştirmeye yardımcı olur
Amber kabul edilir burç emin yılın en sıcak ve güneşli ayın enerjisini yansıtır Kanser Burcunuz ve (tabii ki Kuzey yarımkürede!)

Kehribarın sıcak ve bilge enerjisine çektiğinizi hissederseniz, kehribar mücevherat çeşitliliğini araştırın ve kişisel enerjinizde bir fark yaratıp oluşturmadığını görün. Her zaman olduğu gibi, elinizden gelen en yüksek kaliteyi almak ve sentetik kehribarın karşısında doğal, muamele edilmemiş kehribarı seçtiğinizden emin olun.

Kehribar enerjisinden yararlanmanın en iyi yollarından bazıları takı olarak giymek veya evinizin dekorunda küçük bir oyma olarak almaktır.

Amber’ın zengin bir geçmişi var. Erken Taş Devri’nde (Paleolitik Çağ) kıymetli bir hammadde olmuş ve Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Uzakdoğu’nun tüm büyük kültürlerinde yüzyıllarca süs eşyaları üretmek için kullanılmıştır.

Amber ayrıca çeşitli dini inançlarda rol oynamıştır. Araştırmacılar, şekil ve biçimlerine bağlı olarak, erken dönem kazı çalışmaları sırasında bulunan kehribar objelerin çeşitli kültlerde önem taşıdığını düşünüyorlar. Güneş kültü doğurganlıkla bağlantılıydı. Bu kültün özelliklerinden bir tanesi düz, yuvarlak kehribar diskler, bir haç biçiminde uygulanan bir dizi nokta ile süslenmiştir.

Tehlikeyi gidermek için giyilen küçük balta başları (bazen çift başlı minyatürler) şeklindeki tılsımların savaş-balta kültü ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Zoomorfik figürinler muhtemelen avcılık sırasında karşılaşabildikleri tehlikelere karşı kullanıcıları koruyan koruyucu tılsım olarak kullanılmışlardır. Anthropomorphic female figürinler “ana tanrıça” nın şematik bir gösterimi ve doğurganlık kültlerinde kullanılan bir semboldü. Erkek figürinler ve phalluses muhtemelen ata ait kültü ile bazı ilişkisi vardı ya da tanrıların ve kahramanların temsili sembolleri olarak kullanılmıştır.

Antik Yunanlılar ve Romalılar amber sihirli güçlerine inanırdı. Elektrostatik enerjisinin her türlü talihsizliğin insanlara çekilme gücüne sahip olduğu düşünülüyordu. Mısırlı mumyaların ellerini örten küçük cinsten küçük kehribar parçaları keşfedildi.

Kehribar

Kehribar

Mısırlılar, amberin mumyayı yıkıma ve çürüme karşısında koruduğuna inanmaktadır. Amber tılsımı da, ölüleri ölüleri korumak için yerleştirilen eski mezarlarda bulunmuştur. Zuni Kızılderilileri, günümüze kadar çeşitli turkuaz gibi sanatsal efektler veya ritüel amaçlarla onları birleştiren çeşitli amber takılar üretiyorlar. Bu tıl aslarının güvence altına alma ve koruma yetkisine olan inanç, sadece Hint kabileleri arasında popüler değil, aynı zamanda Almanya ve Japonya gibi diğer toplumlarda da lehte olmuştur.

Kehribarın olağanüstü özelliklere sahip olduğuna dair kararlılık yüzyıllarca sürmüş ve folklorda hala kanıtlanmıştır. Kurpie bölgesinde, bir gelin kolye organik bir inklüzyon ile en az bir kehribar boncuk içermelidir. Bu boncuk bir avcı olarak bilinir ve bir muska olarak hizmet eder. Amber kolyeleri Kurpie ve Cashubian ailelerde büyük tören ve saygı ile nesilden nesile aktarılır.

Kehribar’ın tıbbi özelliklerine inancın en eski hesapları, Hipokrat (M.Ö. 460 – 377) ve Yaşlı Pliny’nin eserlerinde bulunur. Callistratus, bazı durumlarda baş, boğaz ve boğaz şikayetleriyle boynuna giyilen kısa bir amber boncuk dizisinin kullanıcıyı rahatlattığını belirtiyor. Kehribar bilezikleri giymenin romatizma ve artrit hastalarına faydalı olduğu ve genel yorgunluk hissi ve yorgunluğun azaldığı düşünülüyordu. Benzer bir etki, cismi oldukça büyük bir mineral parçasıyla sürterek elde edildiği söyleniyordu. Dışarıda kullanmak için çeşitli diğer kremler, balmumu ve kehribarın alkolle batırılması önerildi. Ana bileşeni amber olan her türlü karışım, solunum sıkıntıları, astım, bronşit, bağırsak ve mesane bozuklukları, kalp rahatsızlıkları ve dolaşım sistemindeki rahatsızlıkları gidermek için yaygın bir şekilde kullanıldı.

On dokuzuncu yüzyıl edebiyatında, kehribarın neredeyse tüm hastalıkların tedavisi için kullanıldığına dair kanıt buluyoruz. Haczewski amberin daha etkin altı tıbbi maddenin biridir olduğunu yazdı. Amber muhtemelen tıp alanında böylesine büyük bir kullanıma sahip olan tek taştır.

Kehribar Bayan Yüzük

Kehribar Bayan Yüzük

Baltık kehribar insan toplumlarının kültürlerinden çok erken günlerden beri bağlıdır. Gdansk’un 30 km doğusunda bir köy olan Niedzwiedziowka’da Neolitik bir kehribar bölgesi bulundu. Belgeler, 4 500 yıl önce, köyün bir kilometrekaresinde 900 atölye bulunduğunu gösteriyor. Antik çağlarda, düzenli Yunan vapur hatları vardı; bu yollar ilk Yunanistan’dan sonra Roma İmparatorluğu’ndan Vistula haliçine kadar gidiyordu. Amber, eski kültürlerin sürekli bir özelliğiydi. Onun Yunan ismi elektron, manyetik özelliklerine hayranlığını dile getirdi ve Heliadic gözyaşlarından kaynaklanan kehribar efsanesi insanın kalbini yüzlerce yıl taşındı.

Gdansk, yüzyıllar boyu sanatsal bir kehribar rengi üretim merkezi idi. Bu şehrin usta ustaları başyapıtlarını en yüksek toplumsal sınıfların emirleri üzerine yarattılar: üstün egemenler, aristokrasi veya en yüksek din adamları. Büyük taslaklar, mobilyalar, sunaklar ve kutsal eserler kompozisyonuyla, kusursuz icra edildikten ve zengin ikonolojik tasarımdan ötürü hayranlık uyandırdı ancak esas olarak malzemenin güzelliği.

Şimdiye kadar yapılmış en büyük kehribar nesne – Ünlü Amber Odası Carskie Siolo olarak, Gdansk ustası Andreas Schlüter ve en zor çalışma başlattığı, duvarları kaplayan büyük panneaux, Gdansk ustaları, Gottfried Turau ve Ernst Schacht tarafından yürütüldü.

Kehribar, çamgiller (Pinaceae) familyasından, bir çam türü olan Pinus succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesidir.

Toplumlarda bazı süs eşya yapımında kullanılan açık sarıdan kızıla kadar çeşitli renklerde yarı saydam, kolay kırılabilen ve bir yere gömüldüğü zaman ufak cisimleri kendine çekme özelliği kazanan bir fosildir. Baltık Denizi’nden (Rusya, Polonya) çıkarılan kehribar, yüzyıllardan beri kadınların süs eşyalarından en gözde sayılan taşlardan biri olarak benimsenmiştir. Parlaklık ve renk açısından onu hiçbir saydam taş ile kıyaslamak mümkün değildir. Kehribara yapışan fosilleşmiş böcekler, yabani bitkilerin fazla oluşu, diğer taşlarda görülmeyen önemli özelliklerdendir.

Dünya kehribar yataklarının %90’ı Rusya’nın Kaliningrad Bölgesinde bulunmaktadır.

Avrupa’da kehribar yatakları en çok Rusya, Ukrayna, Romanya, İsveç, İngiltere, Hollanda ve Sicilya’da görülmektedir. Kehribar ortalama 25 ile 40 m arasında değişen bir derinlikte ve eski devirlerde meydana gelen denizaltı çökeltilerinin iki tabakası arasında damarlar şeklinde bulunmaktadır. Buna mavi toprak denilmektedir. Bu kehribarın ikinci vatanıdır. Birinci vatanı ise bugünkü İskandinav ve Polonya Baltık Denizi’nin büyük bir kısmını içine alan sahalardır. Buralarda bir zamanlar büyük ormanların bulunduğu tahmin edilmektedir.

Baltık Kehribar Yüzük

Baltık Kehribar Yüzük

Kıtalar arasındaki büyük değişikliklerin sonucunda bu bölgeler sular altında kalmış ve uzun seneler sonucu toplanan çam sakızı kütleleri deniz suyuyla sürüklenip gitmişti. Bunlar üzerine kum ve çakıl taşlarının kaplanması ile mavi toprak olarak bilinen tabaka hasıl olmuştur. Yapılan tetkikler sonucunda ilim adamlarının verdikleri kararlardır.

Çok beğenilen bu süs eşyası yanında, kullanılan taşın içindeki böcek, yaprak ve çiçek kalıntıları hiçbir zaman bozulmayacak şekilde mumyalanmıştır. Bunlar eski devirler hakkında aydınlatıcı bilgilerin edinilmesine yardımcı olmaktadır. Kehribarda deterpenik reçine asitleri, rezenler ve biraz uçucu yağ bulunur.

Kehribardan çeşitli kadın eşyaları yanında, tespih ve ağızlık da yapılmaktadır. Eskiden uyarıcı ve antispazmodik olarak da kullanılırdı. Bugün ilaç olarak da kullanılmaktadır. Türkiye’de kehribar genellikle gösterişli tespih yapımında kullanılmaktadır.

İçindekiler [gizle]
1 Fiziksel ve kimyasal özellikleri
2 Tıpta ve diğer alanlarda kullanımı
3 Kaynakça
3.1 Notlar
Fiziksel ve kimyasal özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]
Kehribarın tüm özellikleri, yaşına, gömülme şartlarına ve reçine salgılayan ağacın türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Kehribar amorf (şekilsiz ) olup, saydam, yarı saydam veya opak olabilir. Sedimentler içinde genellikle düzensiz topak, nodül (yumru ), sarkıt veya damlacık şeklinde bulunur. Kehribar bir mineral olmadığından sabit bir kimyasal formülü yoktur. Ancak C10 I H16 I O4 şeklinde bir kompozisyon verilebilir. Yapısındaki ana elementler olan C %67-87, H %8,5-11, O %15, S %0-0,46 oranlarında olabilir. Özgül ağırlığı 1,05-1,30 g/cm3’tür. Tamamen saydam Kehribarın özgül ağırlığı 1,1 g/cm3’tür. Beyaz renklisinin özgül ağırlığı 0,90-0,96 gr/cm3’tür ki özgül ağırlığı 1 olan saf suda yüzebilir. Kehribar %10 oranında tuz bulunduran suda yüzecek kadar hafiftir.[1]

Sertliği Mohs sertlik cetveline göre 2,5-3 değerindedir. Kehribarın sertliği, özgül ağırlığı ve kimyasal formülü bulunduğu jeolojik koşullara bağlı olarak bölgeden bölgeye küçük farklılıklar gösterebilir. Sertlik Baltık bölgesinde 2-2,5, Dominik’te 1-2 olup Burma (Myanmar)’da 3 civarındadır. Yapısında sıkça bulunabilen succinic asidin formulü ise COOH(H2)2COOH15 şeklindedir.

Turuncu, sarı, kırmızı, kahverengi, konyak rengi, bal rengi, altın rengi, kemik rengi, siyah, renksiz, mavi ve yeşil renklerde bulunabilir. Kehribarın 256 farklı renk tonu katalog haline getirilmiştir.[2]

Kehribar hafifçe ısıtılırsa reçine kokusu duyulur, 150 °C’ye kadar ısıtılırsa yumuşar, 375 °C civarında ise parlak, dumanlı bir alevle, hoş bir çam reçinesi kokusu çıkararak yanar. Milattan önce 600’lü yıllarda Miletli Thales kehribarın yünlü kumaş, post gibi yüzeylere sürtüldüğünde kıvılcım çıkarttığını görmüş, sonra onun saç teli, saman, odun kıymığı gibi hafif maddeleri kendine çektiğini gözlemiştir. Bu özellik 2000 yıl gizemini korumuş ancak 1600’lerde Dr. William Gilbert kehribarın manyetik özelliğini araştırmış ve eski Yunan’da kehribarın ismi olan Elektrondan esinlenerek elektrik sözcüğünü ilk kullanan bilim adamı olmuştur.[3]

Kehribar Taş Yüzük

Kehribar Taş Yüzük

Tıpta ve diğer alanlarda kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]
Eskiden tıpta şöhrete ve epeyce kullanım alanına sahip olan amber bugün bu amaçla kullanılmaz. Geçmişte saflaştırılmış amber yağı isteri ve boğmacada kullanılmıştır. Aynı zamanda ilkçağdan bu yana güzel koku imalatında da kullanılmıştır. Amber, Anadolu’da da yaygın olarak kullanılmaktadır. Amber mürekkep imalatında da kullanılmaktadır. Kehribar olarak da bilinmekte ve takı yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.

Antik Romada çeşitli hastalıklara karşı (akıl hastalıkları) koruyucu olarak kullanılmıştır. Kehribar tozu ile bal karışımının boğaz, kulak ve göz rahatsızlıkları için, suyla içilen kehribar tozunun ise mide hastalıklarına iyi geldiği düşünülmekteydi. Türk bilim adamı İbni Sina, kehribarı birçok hastalığa ilaç olarak niteliyordu. Doğu ülkelerindeki inanışa göre, kehribar dumanı ruhu güçlendiriyor ve cesaret veriyordu.

Çin’de, succinic asit ve haşhaşdan yapılan şurup sakinleştirici ve ağrı kesici olarak kullanılıyordu. Orta Çağ’da, sarılığın iyileştirilmesi için kehribar taneleri taşınırdı. Vücut zayıflığına ve cildin sağlıksız rengine bu sarı taşın sihirli güçlerinin engel olacağına inanılıyordu. Doğumu çabuklaştırdığı, yılan ısırmalarına, diş ağrısına, romatizmaya çare olduğu düşünülüyordu. Oleum Succini (Kehribar yağı), balsamum succini (Kehribar balzamı), extractum succini (Kehribar ekstresi) o dönemlerde reçetelerde sık sık kullanılmıştır. Prusyalılarda böbrek taşı rahatsızlıkları için kehribar reçetelerini kullanmışlardır.

KEHRİBAR YÜZÜK

KEHRİBAR YÜZÜK

Litvanya’da ölen kişinin ardından kehribar tütsü yakılarak, şeytani ruhların bedenden uzaklaşmasına ve iyi ruhların çağrılmasına çalışılırdı. Yeni doğan bebeklerin ise tütsülenerek hızlı büyüyüp yetişmesine, yeni evlilerin ise mutlu yaşayıp, savaşa giden erkeklerin zaferle dönmelerinin sağlanmasına çalışılırdı. I. Dünya Savaşı’na kadar kehribar hala bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. Votka ve kehribar parçalarından yapılan karışımın erkeklerde cinsel gücü arttırdığına inanılıyordu. II. Dünya Savaşı’na kadar, özellikle Almanya’da kehribar tesbihler bebeklerin üzerine konularak, dişlerinin acısız ve güçlü çıkması sağlanmaya çalışılırdı. Bugün Litvanya’da hala birçok kadın, parlatılmamış kehribardan yapılmış kolyelerle guatrdan korunmaya çalışırlar.[4]

KEHRİBAR BAYAN YÜZÜK (A KALİTE)

OTANTİK YÜZÜKLER
KEHRİBAR YÜZÜK
Fiyatı      :      SATILDI TL
Ürünün Özellikleri
  • 9 GR
  • 925 AYAR GÜMÜŞ EL İŞÇİLİĞİ
  • AYNI GÜN KARGO
  • EŞİ YOK
  • KDV DAHİL
  • KEHRİBAR TAŞI
  • ÖZEL KUTUSUNDA
  • RUSYA/KALİNİNGRAD
  • VVS KALİTE IŞILTILI
Ürün Açıklaması Video Tanıtım Yorumlar

Genellikle bir değerli taş olarak düşünülürken, parlayan, sıcak kehribar aslında bir taş değildir, eski dökmeyen

Doğal Kehribar Yüzük

Doğal Kehribar Yüzük

ağaçların fosilleşmiş bir reçinesidir. Dünya üzerinde keşfedilen en eski kehribar 320 milyon yaşında. Bu kehribarın içerdiği inanılmaz derecede güçlü enerjiyi düşünün!

Genç kehribar taşları 100.000 yıldan daha eski. En değerli kehribar parçaları bundan çok daha eski. (Ağaç reçinesinin gerçek kehribar haline gelmesi uzun zaman alır). O kehribar olduğunu bilmek kesinlikle akla zarar değil mi takı sadece satın böyle eski, bilge enerji içerir?

Kehribar, antik çağlardan beri, Yunanistan’dan Çin’e, Kuzey Avrupa’ya kadar birçok kültürde kullanıldığından, bu sıcak ve güçlü taşa atfedilen birçok özellik vardır.

KOKU HAKKINDA ÖZEL KONUM NEDIR?

Amberin en belirgin kalitesi eski, eski, (çok eski!) Enerjidir. Bununla birlikte, dünyanın birikmiş bilgeliği ve doğal krallığı geliyor. Bir ağaç reçinesi olarak başlarken kehribar renginde sıkışmış küçük böcekleri sık sık görebilirsiniz; Bu amber taşı oldukça güçlü sihirli özelliklere sahiptir.

OTANTİK TAŞ KALİTESİ VE FARKI İLE 925 AYAR GÜMÜŞ EL İŞÇİLİĞİ 1.KALİTE %100 DOĞAL AĞAÇ FOSİLLİ KALİNİNGRAD BALTIK KEHRİBAR TAŞI VVS KALİTE MUHTEŞEM IŞILTILI BAYAN YÜZÜK.RESİMDE Kİ IŞILTININ AYNISINI PARMAĞINIZDA TAŞIRSINIZ.ÜRÜNÜMÜZ TEK PARÇA OLUP SEVDİKLERİNİZ İÇİN DOĞAL EŞSİZ BİR HEDİYE

 

Sıcak gelip en popüler kehribar taşları renkleri – sarı, çeşitli turuncu kehribar güneşin taş olarak kabul edildi niçin ve güneşli kahverengi tonları, budur.

Ancak, mavi bulunan da kehribar taşları olduğunu biliyor muydunuz kırmızı ve yeşil renkler? Kuyumculukta kullanılan kehribar taşlarının birçok renk tedavi edilirken, yine doğal amber ile mücevher birçok çarpıcı parçalarını bulabilirsiniz canlı renkler .

Sıcak, iyileştirici, bilgece, koruyucu, neşeli – bunlar sadece eski ve güzel amber taşına atfedilen özelliklerden bazıları.

KUYUCUÇ NEREDEN GELİYOR?

Yüksek kalitede amberin ana kaynağı, Kuzey Avrupa’daki Baltık ülkelerinden geliyor (orada olduğumda kaçırdığım Litvanya, Palanga’da ünlü bir kehribar müzesi var). Dominik Cumhuriyeti, aynı zamanda kehribar taş için iyi bir kaynaktır, özellikle nadir ve çok değerli olan mavi kehribar.

Amber, İngiltere, Polonya, Rusya, İtalya ve Almanya’da da bulunur.

Kehribar Yüzük

Kehribar Yüzük

KOKU ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Amber, çeşitli kültürlerde uzun bir geçmişe sahip olan popüler taşlarla olduğu gibi, mistik özelliklerinden payını aldı.

Amber Asya kültürlerinde “kaplanın ruhu” olarak kabul edildi ve cesaret taşı olarak görüldü. Amber için gerçekleştirilen koruma , uzun seyahatlerde, hem de sarılık tedavisinde kullanılır.

Ayrıca kehribar olduğuna inanılıyor:

Duyguları dengeler
Şans getirir iyi şanslar
Korkuları ortadan kaldırır
Zihni temizler
Negatif enerjiyi çözer
Sabır ve bilgelik geliştirmeye yardımcı olur
Amber kabul edilir burç emin yılın en sıcak ve güneşli ayın enerjisini yansıtır Kanser Burcunuz ve (tabii ki Kuzey yarımkürede!)

Kehribarın sıcak ve bilge enerjisine çektiğinizi hissederseniz, kehribar mücevherat çeşitliliğini araştırın ve kişisel enerjinizde bir fark yaratıp oluşturmadığını görün. Her zaman olduğu gibi, elinizden gelen en yüksek kaliteyi almak ve sentetik kehribarın karşısında doğal, muamele edilmemiş kehribarı seçtiğinizden emin olun.

Kehribar enerjisinden yararlanmanın en iyi yollarından bazıları takı olarak giymek veya evinizin dekorunda küçük bir oyma olarak almaktır.

Amber’ın zengin bir geçmişi var. Erken Taş Devri’nde (Paleolitik Çağ) kıymetli bir hammadde olmuş ve Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Uzakdoğu’nun tüm büyük kültürlerinde yüzyıllarca süs eşyaları üretmek için kullanılmıştır.

Amber ayrıca çeşitli dini inançlarda rol oynamıştır. Araştırmacılar, şekil ve biçimlerine bağlı olarak, erken dönem kazı çalışmaları sırasında bulunan kehribar objelerin çeşitli kültlerde önem taşıdığını düşünüyorlar. Güneş kültü doğurganlıkla bağlantılıydı. Bu kültün özelliklerinden bir tanesi düz, yuvarlak kehribar diskler, bir haç biçiminde uygulanan bir dizi nokta ile süslenmiştir.

Tehlikeyi gidermek için giyilen küçük balta başları (bazen çift başlı minyatürler) şeklindeki tılsımların savaş-balta kültü ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Zoomorfik figürinler muhtemelen avcılık sırasında karşılaşabildikleri tehlikelere karşı kullanıcıları koruyan koruyucu tılsım olarak kullanılmışlardır. Anthropomorphic female figürinler “ana tanrıça” nın şematik bir gösterimi ve doğurganlık kültlerinde kullanılan bir semboldü. Erkek figürinler ve phalluses muhtemelen ata ait kültü ile bazı ilişkisi vardı ya da tanrıların ve kahramanların temsili sembolleri olarak kullanılmıştır.

Antik Yunanlılar ve Romalılar amber sihirli güçlerine inanırdı. Elektrostatik enerjisinin her türlü talihsizliğin insanlara çekilme gücüne sahip olduğu düşünülüyordu. Mısırlı mumyaların ellerini örten küçük cinsten küçük kehribar parçaları keşfedildi.

Kehribar

Kehribar

Mısırlılar, amberin mumyayı yıkıma ve çürüme karşısında koruduğuna inanmaktadır. Amber tılsımı da, ölüleri ölüleri korumak için yerleştirilen eski mezarlarda bulunmuştur. Zuni Kızılderilileri, günümüze kadar çeşitli turkuaz gibi sanatsal efektler veya ritüel amaçlarla onları birleştiren çeşitli amber takılar üretiyorlar. Bu tıl aslarının güvence altına alma ve koruma yetkisine olan inanç, sadece Hint kabileleri arasında popüler değil, aynı zamanda Almanya ve Japonya gibi diğer toplumlarda da lehte olmuştur.

Kehribarın olağanüstü özelliklere sahip olduğuna dair kararlılık yüzyıllarca sürmüş ve folklorda hala kanıtlanmıştır. Kurpie bölgesinde, bir gelin kolye organik bir inklüzyon ile en az bir kehribar boncuk içermelidir. Bu boncuk bir avcı olarak bilinir ve bir muska olarak hizmet eder. Amber kolyeleri Kurpie ve Cashubian ailelerde büyük tören ve saygı ile nesilden nesile aktarılır.

Kehribar’ın tıbbi özelliklerine inancın en eski hesapları, Hipokrat (M.Ö. 460 – 377) ve Yaşlı Pliny’nin eserlerinde bulunur. Callistratus, bazı durumlarda baş, boğaz ve boğaz şikayetleriyle boynuna giyilen kısa bir amber boncuk dizisinin kullanıcıyı rahatlattığını belirtiyor. Kehribar bilezikleri giymenin romatizma ve artrit hastalarına faydalı olduğu ve genel yorgunluk hissi ve yorgunluğun azaldığı düşünülüyordu. Benzer bir etki, cismi oldukça büyük bir mineral parçasıyla sürterek elde edildiği söyleniyordu. Dışarıda kullanmak için çeşitli diğer kremler, balmumu ve kehribarın alkolle batırılması önerildi. Ana bileşeni amber olan her türlü karışım, solunum sıkıntıları, astım, bronşit, bağırsak ve mesane bozuklukları, kalp rahatsızlıkları ve dolaşım sistemindeki rahatsızlıkları gidermek için yaygın bir şekilde kullanıldı.

On dokuzuncu yüzyıl edebiyatında, kehribarın neredeyse tüm hastalıkların tedavisi için kullanıldığına dair kanıt buluyoruz. Haczewski amberin daha etkin altı tıbbi maddenin biridir olduğunu yazdı. Amber muhtemelen tıp alanında böylesine büyük bir kullanıma sahip olan tek taştır.

Kehribar Bayan Yüzük

Kehribar Bayan Yüzük

Baltık kehribar insan toplumlarının kültürlerinden çok erken günlerden beri bağlıdır. Gdansk’un 30 km doğusunda bir köy olan Niedzwiedziowka’da Neolitik bir kehribar bölgesi bulundu. Belgeler, 4 500 yıl önce, köyün bir kilometrekaresinde 900 atölye bulunduğunu gösteriyor. Antik çağlarda, düzenli Yunan vapur hatları vardı; bu yollar ilk Yunanistan’dan sonra Roma İmparatorluğu’ndan Vistula haliçine kadar gidiyordu. Amber, eski kültürlerin sürekli bir özelliğiydi. Onun Yunan ismi elektron, manyetik özelliklerine hayranlığını dile getirdi ve Heliadic gözyaşlarından kaynaklanan kehribar efsanesi insanın kalbini yüzlerce yıl taşındı.

Gdansk, yüzyıllar boyu sanatsal bir kehribar rengi üretim merkezi idi. Bu şehrin usta ustaları başyapıtlarını en yüksek toplumsal sınıfların emirleri üzerine yarattılar: üstün egemenler, aristokrasi veya en yüksek din adamları. Büyük taslaklar, mobilyalar, sunaklar ve kutsal eserler kompozisyonuyla, kusursuz icra edildikten ve zengin ikonolojik tasarımdan ötürü hayranlık uyandırdı ancak esas olarak malzemenin güzelliği.

Şimdiye kadar yapılmış en büyük kehribar nesne – Ünlü Amber Odası Carskie Siolo olarak, Gdansk ustası Andreas Schlüter ve en zor çalışma başlattığı, duvarları kaplayan büyük panneaux, Gdansk ustaları, Gottfried Turau ve Ernst Schacht tarafından yürütüldü.

Kehribar, çamgiller (Pinaceae) familyasından, bir çam türü olan Pinus succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesidir.

Toplumlarda bazı süs eşya yapımında kullanılan açık sarıdan kızıla kadar çeşitli renklerde yarı saydam, kolay kırılabilen ve bir yere gömüldüğü zaman ufak cisimleri kendine çekme özelliği kazanan bir fosildir. Baltık Denizi’nden (Rusya, Polonya) çıkarılan kehribar, yüzyıllardan beri kadınların süs eşyalarından en gözde sayılan taşlardan biri olarak benimsenmiştir. Parlaklık ve renk açısından onu hiçbir saydam taş ile kıyaslamak mümkün değildir. Kehribara yapışan fosilleşmiş böcekler, yabani bitkilerin fazla oluşu, diğer taşlarda görülmeyen önemli özelliklerdendir.

Dünya kehribar yataklarının %90’ı Rusya’nın Kaliningrad Bölgesinde bulunmaktadır.

Avrupa’da kehribar yatakları en çok Rusya, Ukrayna, Romanya, İsveç, İngiltere, Hollanda ve Sicilya’da görülmektedir. Kehribar ortalama 25 ile 40 m arasında değişen bir derinlikte ve eski devirlerde meydana gelen denizaltı çökeltilerinin iki tabakası arasında damarlar şeklinde bulunmaktadır. Buna mavi toprak denilmektedir. Bu kehribarın ikinci vatanıdır. Birinci vatanı ise bugünkü İskandinav ve Polonya Baltık Denizi’nin büyük bir kısmını içine alan sahalardır. Buralarda bir zamanlar büyük ormanların bulunduğu tahmin edilmektedir.

Baltık Kehribar Yüzük

Baltık Kehribar Yüzük

Kıtalar arasındaki büyük değişikliklerin sonucunda bu bölgeler sular altında kalmış ve uzun seneler sonucu toplanan çam sakızı kütleleri deniz suyuyla sürüklenip gitmişti. Bunlar üzerine kum ve çakıl taşlarının kaplanması ile mavi toprak olarak bilinen tabaka hasıl olmuştur. Yapılan tetkikler sonucunda ilim adamlarının verdikleri kararlardır.

Çok beğenilen bu süs eşyası yanında, kullanılan taşın içindeki böcek, yaprak ve çiçek kalıntıları hiçbir zaman bozulmayacak şekilde mumyalanmıştır. Bunlar eski devirler hakkında aydınlatıcı bilgilerin edinilmesine yardımcı olmaktadır. Kehribarda deterpenik reçine asitleri, rezenler ve biraz uçucu yağ bulunur.

Kehribardan çeşitli kadın eşyaları yanında, tespih ve ağızlık da yapılmaktadır. Eskiden uyarıcı ve antispazmodik olarak da kullanılırdı. Bugün ilaç olarak da kullanılmaktadır. Türkiye’de kehribar genellikle gösterişli tespih yapımında kullanılmaktadır.

İçindekiler [gizle]
1 Fiziksel ve kimyasal özellikleri
2 Tıpta ve diğer alanlarda kullanımı
3 Kaynakça
3.1 Notlar
Fiziksel ve kimyasal özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]
Kehribarın tüm özellikleri, yaşına, gömülme şartlarına ve reçine salgılayan ağacın türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Kehribar amorf (şekilsiz ) olup, saydam, yarı saydam veya opak olabilir. Sedimentler içinde genellikle düzensiz topak, nodül (yumru ), sarkıt veya damlacık şeklinde bulunur. Kehribar bir mineral olmadığından sabit bir kimyasal formülü yoktur. Ancak C10 I H16 I O4 şeklinde bir kompozisyon verilebilir. Yapısındaki ana elementler olan C %67-87, H %8,5-11, O %15, S %0-0,46 oranlarında olabilir. Özgül ağırlığı 1,05-1,30 g/cm3’tür. Tamamen saydam Kehribarın özgül ağırlığı 1,1 g/cm3’tür. Beyaz renklisinin özgül ağırlığı 0,90-0,96 gr/cm3’tür ki özgül ağırlığı 1 olan saf suda yüzebilir. Kehribar %10 oranında tuz bulunduran suda yüzecek kadar hafiftir.[1]

Sertliği Mohs sertlik cetveline göre 2,5-3 değerindedir. Kehribarın sertliği, özgül ağırlığı ve kimyasal formülü bulunduğu jeolojik koşullara bağlı olarak bölgeden bölgeye küçük farklılıklar gösterebilir. Sertlik Baltık bölgesinde 2-2,5, Dominik’te 1-2 olup Burma (Myanmar)’da 3 civarındadır. Yapısında sıkça bulunabilen succinic asidin formulü ise COOH(H2)2COOH15 şeklindedir.

Turuncu, sarı, kırmızı, kahverengi, konyak rengi, bal rengi, altın rengi, kemik rengi, siyah, renksiz, mavi ve yeşil renklerde bulunabilir. Kehribarın 256 farklı renk tonu katalog haline getirilmiştir.[2]

Kehribar hafifçe ısıtılırsa reçine kokusu duyulur, 150 °C’ye kadar ısıtılırsa yumuşar, 375 °C civarında ise parlak, dumanlı bir alevle, hoş bir çam reçinesi kokusu çıkararak yanar. Milattan önce 600’lü yıllarda Miletli Thales kehribarın yünlü kumaş, post gibi yüzeylere sürtüldüğünde kıvılcım çıkarttığını görmüş, sonra onun saç teli, saman, odun kıymığı gibi hafif maddeleri kendine çektiğini gözlemiştir. Bu özellik 2000 yıl gizemini korumuş ancak 1600’lerde Dr. William Gilbert kehribarın manyetik özelliğini araştırmış ve eski Yunan’da kehribarın ismi olan Elektrondan esinlenerek elektrik sözcüğünü ilk kullanan bilim adamı olmuştur.[3]

Kehribar Taş Yüzük

Kehribar Taş Yüzük

Tıpta ve diğer alanlarda kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]
Eskiden tıpta şöhrete ve epeyce kullanım alanına sahip olan amber bugün bu amaçla kullanılmaz. Geçmişte saflaştırılmış amber yağı isteri ve boğmacada kullanılmıştır. Aynı zamanda ilkçağdan bu yana güzel koku imalatında da kullanılmıştır. Amber, Anadolu’da da yaygın olarak kullanılmaktadır. Amber mürekkep imalatında da kullanılmaktadır. Kehribar olarak da bilinmekte ve takı yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.

Antik Romada çeşitli hastalıklara karşı (akıl hastalıkları) koruyucu olarak kullanılmıştır. Kehribar tozu ile bal karışımının boğaz, kulak ve göz rahatsızlıkları için, suyla içilen kehribar tozunun ise mide hastalıklarına iyi geldiği düşünülmekteydi. Türk bilim adamı İbni Sina, kehribarı birçok hastalığa ilaç olarak niteliyordu. Doğu ülkelerindeki inanışa göre, kehribar dumanı ruhu güçlendiriyor ve cesaret veriyordu.

Çin’de, succinic asit ve haşhaşdan yapılan şurup sakinleştirici ve ağrı kesici olarak kullanılıyordu. Orta Çağ’da, sarılığın iyileştirilmesi için kehribar taneleri taşınırdı. Vücut zayıflığına ve cildin sağlıksız rengine bu sarı taşın sihirli güçlerinin engel olacağına inanılıyordu. Doğumu çabuklaştırdığı, yılan ısırmalarına, diş ağrısına, romatizmaya çare olduğu düşünülüyordu. Oleum Succini (Kehribar yağı), balsamum succini (Kehribar balzamı), extractum succini (Kehribar ekstresi) o dönemlerde reçetelerde sık sık kullanılmıştır. Prusyalılarda böbrek taşı rahatsızlıkları için kehribar reçetelerini kullanmışlardır.

KEHRİBAR YÜZÜK

KEHRİBAR YÜZÜK

Litvanya’da ölen kişinin ardından kehribar tütsü yakılarak, şeytani ruhların bedenden uzaklaşmasına ve iyi ruhların çağrılmasına çalışılırdı. Yeni doğan bebeklerin ise tütsülenerek hızlı büyüyüp yetişmesine, yeni evlilerin ise mutlu yaşayıp, savaşa giden erkeklerin zaferle dönmelerinin sağlanmasına çalışılırdı. I. Dünya Savaşı’na kadar kehribar hala bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. Votka ve kehribar parçalarından yapılan karışımın erkeklerde cinsel gücü arttırdığına inanılıyordu. II. Dünya Savaşı’na kadar, özellikle Almanya’da kehribar tesbihler bebeklerin üzerine konularak, dişlerinin acısız ve güçlü çıkması sağlanmaya çalışılırdı. Bugün Litvanya’da hala birçok kadın, parlatılmamış kehribardan yapılmış kolyelerle guatrdan korunmaya çalışırlar.[4]