OTANT�K TA�

KYANİT TAŞI YÜZÜK (ROYAL BLUE) 15.48 KARAT

OTANTİK YÜZÜKLER
KYANİT TAŞI YÜZÜK
Fiyatı      :      SATILDI TL
Ürünün Özellikleri
  • 15.48 CRT
  • 30 GR
  • 925 AYAR GÜMÜŞ EL İŞÇİLİĞİ
  • AFRİKA KYANİT TAŞI
  • AYNI GÜN KARGO
  • EL YAPIMI EŞİ YOKTUR
  • KDV DAHİL
  • MÜKEMMEL RENK DOYUMU
  • ÖZEL KUTUSUNDA
  • SİYAH RODYUM KAPLAMA
  • VS KALİTE

Kyanit kuvarsitlerinin yüksek teknoloji endüstrilerinde özel uygulamalar için hammadde olarak kullanılmak üzere

Doğal Kyanit Taşı Yüzük

Doğal Kyanit Taşı Yüzük

yüksek saflıkta kuvarsın (HPQ) potansiyel birikintileri olarak değerlendirilmesini sunmaktadır. . Bu kayaçların% 70 ila% 85’ini oluşturan ince taneli kuvartz, genel olarak, yapısal olarak dahil edilmiş eser elementlerin B, Li, Al, Ge, Ti, Fe, Mn’den 50 pg g-1’den (toplam toplam) daha azını içerir. K ve P konsantrasyonları, Norveç’te ve başka yerlerde üretilen ve üretilen HPQ ürünlerinde bulunanlarla aynı aralıktadır. Kuvars analizleri lazer ablasyon indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometresi kullanılarak yapıldı. Kuvarsda düşük eser element konsantrasyonlarına yol açan süreçleri ortaya çıkarmak için kuvarsın tamamlayıcı tüm-kaya analizleri ve katodolüminesans çalışmaları yapılmıştır. Bu keşif, HPQ’nin kyanit kuvarsitlerinin oluşumuna yol açan süreçler hakkında daha iyi bir bilgi birikimiyle birlikte, endüstriyel kullanım için geçerli olan yeni bir küresel tip HPQ kaynağının tanınmasına yol açabilir.

Ancak, HPQ’yu ekonomik olarak kyanit kuvarsitinden ayırmak için gerekli olan işleme teknolojisi bugüne kadar geliştirilmemiştir.Nasafjellet kyanit kuvarsitindeki kuvarslar bu kayaçların ortak bir özelliğidir. Solor, Surnadal, Skjomen ve Nasafjel¬let’de bulunan Norveç’te bilinen tüm bilinen kyanit kuvarsitleri örneklenmiştir (Şekil 1). Buna ek olarak, İsveç’teki Hälsjöberg’den ve Niassa Eyaleti, Mozambik’teki Rio Levele’den iki Norveçli olmayan kyanit kuvarsitleri de dahil edildi. Bu kayalardan kuvars, B, Be, Mn, Li, Al, Ge, Ti, Fe, Ca, K, Na ve P konsantrasyonları;Hammadde kuvveti için talep, özellikle yüksek saflıkta kuvartz talebine (HPQ; örn., Moore 2005; Haus 2005), dünya çapında artmaktadır.

OTANTİK TAŞ KALİTESİ VE FARKI İLE 925 AYAR GÜMÜL EL YAPIMI %100 DOĞAL MOZAMBİK ZENGİN MAVİ RENK DOYUMU (AFRİKA) 15.48 KARAT KYANİT TAŞI YÜZÜK EŞSİZ BİR PARÇA ;SEVDİKLERİNİZ İÇİN FANTASTİK KOLEKSİYONLUK BİR HEDİYE OLARAK DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ;

ÜRÜN: KYANİT TAŞI

Boyut 23.58 x 17.25 x 4.40 MM
    Ağırlık:  15.48 Cts 
    Renk : ZENGİN MAVİ (ROYAL BLUE)
   Berraklık :  VS
   Menşei MOZAMBİK
   ISIL TEDAVİ : YOK (DOĞAL OVAL FASET KESİM)

 

Bu nedenle, kuvars son zamanlarda stratejik bir mineral olarak kabul edilmiştir, çünkü yüksek teknolojili sanayide özel uygulamalar için hammaddeyi temsil etmektedir. Kuvarsun eser element içeriği en önemli kalite kriterleridir. Kuvars, esas olarak yapısal olarak bağlı eser elementlerden (B, Li, Al, Ge, Ti, Fe, Mn, Ca, K, Na ve P) oluşan 50 pg g-1 safsızlık içermediğinde yüksek saflık olarak tanımlanır. kuvars kafesinde, aynı zamanda minerallerin ve sıkışan sıvıların mikro-inklüzyonları. HPQ doğada nadirdir ve daha büyük mevduatlar daha da fazladır. Dünyada bulunan birkaç HPQ tortusu, belirli türlerde kuvars bakımından zengin granitik pegmatit (örn. IOTA® 2005; Norveç Crystallites AS 2006) ve hidrotermal kuvars damarlarını içerir.

Kyanit Taşı Özellikleri

Kyanit Taşı Özellikleri

Norveç, dünyadaki en önemli silikon üreticilerinden biridir. Hammadde kuvarsın gelecekteki üretimi için hammaddelerin kullanılabilirliğini sağlamak için, Norveç Jeoloji Araştırması (NGU) son on yıllarda Norveç’te kuvars kaynaklarını araştırmıştır. Bu araştırmalar sırasında, Wanvik (2004), Nasafjellet’ten (Nordland, Norveç) gelen kyanit kuvarsitinin, çok az miktarda örgü bağlı eser elementlere sahip kuvars taneleri içerdiğini keşfetti. kyanit kuvarsitleri nadirdir, feldispat ve biyotit gibi sıradan sedimanter kuvarsitleri içermeyen egzotik kayaçlardır ve kökenleri hala tartışılmaktadır (örn., 2001, 2001). Geleneksel olarak, bu kuvarsitler, kyanit için, örn. Virginia, ABD’nin Appalachian kuşağında Willis Mountain ve East Ridge’de (Kyanite Mining Corporation 2005).

Daha geniş ölçekte, eğer eserde bulunan düşük eser element konsantrasyonları varsa doğrulamak için daha fazla çalışma yapılmıştır.analysed in situ by laser ablation-inductively coupled plasma mass spec¬trometry (LA-ICP-MS). The concentrations of most of these elements are <10 qg g-1 and, thus, the in situ analysis of such low concentrations is a challenge even with a state- of-art equipment (Flem et al. 2002; Müller et al. 2003b). Flem et al. (2002)

Hammadde kuvveti için talep, özellikle yüksek saflıkta kuvartz talebine (HPQ; örn., Moore 2005; Haus 2005), dünya çapında artmaktadır. Bu nedenle, kuvars son zamanlarda stratejik bir mineral olarak kabul edilmiştir, çünkü yüksek teknolojili sanayide özel uygulamalar için hammaddeyi temsil etmektedir. Kuvarsun eser element içeriği en önemli

Kyanit

Kyanit

kalite kriterleridir. Kuvars, esas olarak yapısal olarak bağlı eser elementlerden (B, Li, Al, Ge, Ti, Fe, Mn, Ca, K, Na ve P) oluşan 50 pg g-1 safsızlık içermediğinde yüksek saflık olarak tanımlanır. kuvars kafesinde, aynı zamanda minerallerin ve sıkışan sıvıların mikro-inklüzyonları. HPQ doğada nadirdir ve daha büyük mevduatlar daha da fazladır. Dünyada bulunan birkaç HPQ tortusu, belirli türlerde kuvars bakımından zengin granitik pegmatit (örn. IOTA® 2005; Norveç

 

Crystallites AS 2006) ve hidrotermal kuvars damarlarını içerir.
Norveç, dünyadaki en önemli silikon üreticilerinden biridir.situ lazer ablasyon indüktif olarak eşleşmiş plazma kütle spektrometresi (LA-ICP-MS) ile analiz edildi. Bu elemanların çoğunun konsantrasyonları <10 qg g-1’dir ve bu nedenle, bu gibi düşük konsantrasyonların yerinde analizi, son teknoloji ekipmanlarla bile bir zorluktur (Flem ve ark. 2002, Müller ve ark. 2003b). ). Flem ve diğ. (2002) LA-ICP-MS laboratuvarında kuartzda rutin eser element tayinleri için analitik bir prosedür geliştirdi.NGU’nun Bu çalışma için Flem ve ark. (2002), kalibrasyona yeni bir standart boş ekleyerek geliştirildi.

kyanit kuvarsitlerinde HPQ oluşumuna karışan kristallendirme işlemlerini yansıtan muhtemel büyüme dokuları, alterasyon yapıları ve kuartz çökelme dizilerini ortaya çıkarmak için kuvars taramalı elektron mikrosko katodolüminesans (SEM-CL) uygulanmıştır.
Bu çalışmada, Al ve Ti kuvars kalitesinin göstergesi olarak kullanılmıştır. Bu unsurların yanı sıra, Li, P ve B, önemli kalite belirleyici eser elementlerdir.

Kyanit Yüzük

Kyanit Yüzük

Hammadde için düşünülen endüstriyel uygulamada. Yüksek Ti konsantrasyonları, örneğin, optik silika camın emilim davranışını değiştirir. Metalik silikon ve polisilikon kuvars potalarda yetiştirilir ve potaların kuvars camındaki yüksek P ve B konsantrasyonu, güneş hücreleri veya bilgisayar çipleri için kullanılan büyüyen silikon kristalleri kirletir. Dahası, Al, Ti ve Li’nin kuartzın arıtılması sırasında çıkarılması zordur. Bu nedenle, endüstri, düşük başlangıç ??eser element konsantrasyonları ile düşük üretim maliyetlerine ve daha düşük üretim maliyetlerine sahip kuvars kaynaklarıyla ilgilenmektedir.kyanit kuvarsit biçimli, mercekler olarak birkaç kilometre uzayabilen mercek şekilli gövdeler, yaygın olarak metamorfize asit ve ada yayının orta volkanik ve subvolkanik kayaları ile ilişkilidir (örneğin; McCauley 1961; Nystuen 1969; Spence et 1980, Hora 1998, Ihlen 2000, Bibikova ve arkadaşları 2001, Larsson 2001). Fennoscandian kalkanında ve Appalachian kuşağında meydana gelen en büyük tortular Archaean (Rusya), Proterozoic (İskandinavya) ve Paleozoyik (ABD) çağlardan oluşmaktadır. Norveç ve İsveç’te, Transkandinavian Igneous Belt’in (Ihlen 2000) genetik olarak ilgili granit plütonları tarafından tıkanmış olan Paleoproterozoyik volkano-sedimanter dizilerde ortaya çıkarlar. Kayaçlar tipik olarak üst yeşilşist fasiyesinde amfibolit fasiyes metamorfizmasına (> 380 ° C ve> 280 MPa) kadar uzanmıştır. kyanitin mevcudiyeti tepe metamorfik derecesine bağlıdır ve baskın Al silikat olarak sillimanit veya andalusitli kuvarsit örnekleri de bilinmektedir (Ihlen 2000).
Norveç’te dört alanda bulunan kyanit kuvarsitleri: Solor, Surnadalen, Nasafjellet ve Skjomen (Ihlen 2000; Şek. 1). Gullsteinberget, Knosberget, Kjeksberget ve Sormbrua’da Solor’da dört büyük kyanit kuvarsit gövdesi ortaya çıkar. Bunların en büyüğü, 2 km uzunluğunda ve 200 m’ye kadar kalınlığa sahip Gullsteinberget gövdesidir (Şekil 2). Paleoproterozoyik Rombak bodrum kat penceresinin (Korneliussen ve Sawyer 1989) bir parçası olan Sordalen suprakrustal kuşağına (Şekil 3a) ait yaklaşık 16 küçük gövde (20 ila 140 m uzunluğunda) Skjomen’de ortaya çıkar. Yaklaşık 70 km uzunluğundaki katmerik kuvarsitli karotit zonlu kayalar,

Kyanit Taşı Nerede Bulunur

Kyanit Taşı Nerede Bulunur

Nasafjellet’ten (Dahl 1980) bilinmektedir. Katlanan bölge, Svecokareian (1,6 ila 1,9 Ga) granitik gnays, metarhyolites, metagabbros, muskovit ve biyotit şistlerden oluşan Gedie 1988’den oluşan Caledonian Gargatis napının bir parçasını oluşturur.

kyanit kuvarsitlerinin jeolojisi ve petrografisi

Bilinen dört kyanit kuvarsit yatağı 150, 400, 500 ve 600 m uzunluğunda ve 30 m genişliğindedir (Şekil 3b). Muskovit şist içine gömülürler. Surnadalen bölgesinde Tverradalen’de küçük bir kyanit kuvarsit gövdesi (5 x 10 m) görülür (Wanvik 1998). Tortu, bazal, otokton proterozoik gnays birimleri ile Surnadalen boyunca Trondheim bölgesinden ve batıdan Molde bölgesine kadar uzanan alloktonlu Kaledon napı kayaları arasındaki sınır bölgesinde yer almaktadır. kyanit kuvarsit merceği, Mezoproterozoik yaşlı (1600-1000 Ma; Tveten ve ark. 1998) otokton taban granitli gnaysları tarafından barındırılmaktadır.
petrografi
Yukarıda listelenen kyanit kuvarsitleri,% 70 ila 85 hacim kuvars ve>% 15 hacim kyanit içeren ince taneli, lamine metamorfik kayaçlardır. Kompozisyonları kademeli olarak tabakalar arasında kyanit-fakir ya da siyanit içermeyen pirofillit / muskovit içeren kuvarsitlere dönüşür ve konağa ana kayalarla temas eder. Kuvars bakımından zengin, kyanit bakımından zengin ve pirofillit / muskovit açısından zengin tabakalar birkaç santimetreden birkaç metreye kadar kalınlıktadır (Şekil 3c). kyanit açısından zengin tabakalar ağırlıkça% 45’e kadar kyanit içerir. Kuvarsun ortalama tane büyüklüğü 100 ila 1,000 qm arasında değişmektedir.

 

Kuvars dokusu, uzun, sütürlü ve yeniden kristalize edilmiş tanelerden oluşur veya yerel deformasyon tarihine bağlı olarak granoblastik poligonal bir doku oluşturur. kyanit levhalar genellikle 100¬2,000 qm uzunluğundadır ve bazen kuvars ve / veya rutilin dahil edilmesini içerir. Nasafjellet’te santimetre kalınlığında tabakalarda 2 cm uzunluğunda kristaller oluşur. Retrograd meta- morfizme bağlı olarak, kyanit açısından zengin tabakalar muskovit açısından zengin tabakalara dönüştürülebilir. kyanit kuvarsitleri, tortul kökenli kuvarsitlerde yaygın minör mineraller olan feldispat veya biyotit içermezler.

Doğal Kyanit Taşı

Doğal Kyanit Taşı

 

Ortak aksesuarlar rutil, zirkon ve pirittir. Rutil, 2’ye kadar konsantrasyonlarda santimetre kalınlığında küçük bir mineral olabilir.ağırlıkça% (Şekil 3d). İnce taneli pirit (1 mm) kayaya dağılmıştır ve ağırlıkça% 3’e kadar çıkmaktadır (Şekil 3e). Sporadik aksesuarlar pirofillit, muskovit, topaz, florit, lazulit, wavellit, barit, apatit, Al-Sr fosfatlar ve Cr mika’dır (Şekil 3f; Müller ve ark. 2005).
Analitik Yöntemler
X-ışını floresan spektrometresi

kyanit kuvarsitlerinin majör ve eser element konsantrasyonları, Norveç Jeoloji Araştırmasında (NGU) bir Sc / W X ışını tüpü ile donatılmış bir Phillips PW1480 spektrometresi kullanılarak X-ışını floresan spektrometresi (XRF) ile belirlenmiştir. Yaklaşık 40 g kadar öğütülmüş yaklaşık 3 g numune materyali, 10 dakika boyunca 1.030 ° C’de kaynaştırılmıştır. Kontak kaybı (LOI) gravimetrik olarak belirlendi ve H2O ve CO2 gibi uçucu maddelerin yaklaşık bir ölçüsü olarak kullanıldı. Numune malzemenin 0.6 g’lık bir miktarı daha sonra 1,120 ° C’de lityum tetraborat (Li2B4O7) içeren bir Pt pota içinde eritilerek homojen, optik olarak düz bir cam disk elde edildi. Cam disklerde Na, Mg, Al, Si, P, K, Ca, Ti, Mn ve Fe için ana element analizleri yapıldı. Toplam Fe konsantrasyonu Fe2O3 olarak hesaplandı. Ana elemanların doğruluğu ve saptama sınırları (LOD) Tablo 1’de listelenmiştir. Eser elementin belirlenmesi için, Hoechst C ajan balmumu ile bağlı preslenmiş toz topakları kullanılmıştır.Skjomen’de hava koşullarına dirençli bir kyanit kuvarsit topağı. b Boyut taşı için Nasafjellet’teki kyanit kuvarsitinin önceki örnekleme yeri. Kırıklardaki demir oksitler (kahverengi), akustik piridin ayrışmasından kaynaklanır.

 

Fotoğrafın alt kenarı 2 m’ye karşılık gelir. c Skyomen’de kyanit zengini kuvarsit (turkuaz), kyanit-fakir kuvarsit (beyaz) ve rutil-ayı kyanit kuvarsit (kahverengimsi) ‘nin santimetre ölçekli tabakası. d Sormbrua’dan rutil zengini kyanit kuvarsitin el örneği taraması. e Gullsteinberget’ten ince-pembemsi kyanit kuvarsit, ince dispers pirit (siyah nokta) ile. f dalgisit, kyanit ve lazulitten oluşan mavi aglomerasyonlara sahip Sormbrua’dan gelen kianit kuvarsit
kyanit kuvarsitlerinde kuvars taneleri içinde Li, Be, B, Ge, Na, Al, P, K, Ca, Ti, Mn ve Fe in situ tayini için LA-ICP-MS kullanılmıştır. Bu çalışmada kullanılan ICP-MS, Gießmann ve Greb (1994) ve Feldmann ve ark. Tarafından ayrıntılı olarak anlatılan çift odaklı bir sektör alan aracıdır (model ELEMENT-1, Finnigan MAT, Bremen, Almanya). (1994). Bu çalışmada kullanılan yapılandırma CD-2 Guard Elektrot içerir. Bir Finnigan MAT, Schroeder ve arkadaşları tarafından tarif edildiği gibi,

Afrika Kyanit Taşı

Afrika Kyanit Taşı

Gaussian ışın profili ile 266 nm’de çalışan UV lazer probu. (1998), ablasyon için kullanıldı. Yaklaşık 180×250 pm’lik bir alanda sürekli ablasyon ile 20 Hz’lik tekrarlama oranı ve 0.7-0.8 mJ’lik nabız enerjisi uygulanmıştır. Lazer bir açıklık ile donatılmamış, ancak lazer ışını yaklaşık 30 um’lik bir spot büyüklüğünü verecek şekilde ayarlanmıştır. Helyum, ablatlanmış malzemenin taşıma verimliliğini arttırmak için taşıyıcı gaz olarak kullanılmıştır (Günther ve Heinrich 1999). Helyum taşıyıcısı, kararlı ve optimum uyarma koşullarını çap ve ablasyon derinliği. Bu nedenle ablasyon parametreleri dikkatli bir şekilde seçilmelidir. İdeal olarak, daha kısa dalga boylu bir UV lazer kullanılmalıdır, örn. 193 nm’de çalışan bir eximer lazer veya Nd: YAG lazeri ve spot boyutunun hassas kontrolü için bir açıklık ve düz kraterler veren bir düz ışın profili ile.
Spektroskopik müdahalelerin varlığı, değişken kütle çözünürlüklerinin kullanılmasını gerektirdi. Li, Be, B, Mn ve Ge, düşük kütle çözünürlükte (m / Am ~ 300) analiz edilirken Al, Na, Ca, P, Ti ve Fe, ortam kütle çözünürlüğüne (m / Am = 3,500) ve K yüksekliğine gerek duymuştur. kütle çözünürlüğü (m / Am> 8,000). İzotop 29Si düşük kütle çözünürlükte bir iç standart ve orta ve yüksek kütle çözünürlükte 30Si olarak kullanıldı. Ek olarak, 40Ar40Ar + argümanı, her analitik ölçüm arasında orta ve yüksek kütle çözünürlükte ölçülmüş ve zamana bağlı aletsel kütle kaymasını telafi etmek için kilit kütleleri olarak kullanılmıştır.
Harici kalibrasyon, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST SRM 610, NIST SRM 612, NIST SRM 614 ve NIST SRM 616) tarafından üretilen dört silikat cam referans malzemesi kullanılarak yapıldı. Buna ek olarak, standart referans malzeme NIST 1830, soda kireçli yüzdürme camı (ağırlıkça% 0.1) korumak için ICP-MS’ye girmeden önce bir makyaj gazı olarak argon ile karıştırılmıştır. Lazer probunun ve ICP-MS’nin anahtar işletim parametreleri Tablo 2’de özetlenmiştir. Bu lazer ile ablasyonun kontrol edilmesinde zorluklar olabilir.Sonuçlar
Bütün kayaç kimyası
kyanit kuvarsitlerin majör ve bazı eser elementlerinin tüm kayaç analizleri Tablo 4’te listelenmiştir. Analiz edilen numuneler ağırlıkça% 13-30 Al2O3 içerir. Ağırlıkça% 0.19 Al2O3 içeren örnek R1021b, Juovvacorrú’nun kyanit kuvarsit birimi içinde saf bir kuvarsitli tabakayı temsil etmektedir. kyanit kuvarsitlerinin en karakteristik kimyasal özellikleri düşük CaO, Na2O ve K2O konsantrasyonlarının ağırlıkça% 1’den az olmasıdır (Şekil 4a). Düşük alkali metal içeriği ve ağırlıkça>% 10 Al2O3, kyanit kuvarsitlerin tortul kökenli normal kuvarsitlerden ayırt edilmesinin ana kriterleridir.
kyanit kuvarsitlerinin yüksek konsantrasyonlarda Ba, W, Zr, Sr, Cr ve V. Ba ve Sr, minerallerin toplanmasına bağlı olarak oldukça değişkenlerdir. Zr, 73 ile 312 qg g-1 arasında değişmektedir. Juovvacorrú’dan gelen kyanit kuvarsitleri Ba, Zr ve Sr’de diğer Norveç kyanit kuvarsitlerine göre tükenmiştir. Norveç kyanit kuvarsitleri Zr vs Zr / Cr diyagramında nispeten yakın arsa (Şekil 4b). Sol bölgedeki (Müller ve ark. 2005) mevduatlarla genetik olarak karşılaştırılabilir olarak düşünülen Halsjoberget’den gelen İsveç kyanit kuvarsiti, Norveçlilerden daha düşük bir Zr içeriğine sahiptir. kyanit kuvarsitlerin Zr / Cr oranı, sedimaner kökenli kuvarsitlere benzemektedir.
Kuvars dokusu ve SEM-CL
İnce taneli kyanit kuvarsitlerinde kuvarsın iç içe geçme dokusu yaygın olarak özerktir. kyanit bakımından zengin tabakalardaki kuvars taneleri, kyanit-fakir tabakalara (300-1,000 qm) göre daha küçüktür (100-300 qm). Daha büyük tanelerin (> 500 qm) bazıları, çizgili benzeri bir desen oluşturan alt-grenler ile dalgalı bir soyuma sahiptir. Bazı kuvarsit varyantları, ör. Juovvacorrú ve Gullsteinberget’den, düz tane sınırları olan kuvars ve granoblastik-poligonal kristal doku (‘köpük dokusu) oluşturan taneler arasında 120 ° üçlü kavşak içerir.

Mavi Kyanit Taşı

Mavi Kyanit Taşı

Doku, kafes toplanması sırasında tane sınır alanı azalmasına bağlı olarak kristal çerçevenin stabil düzenlemesini gösterir Passchier ve Trouw 1998). Tverradalen ve Nasafjellet çökellerinden gelen kuvarslar, geç evre retrograd deformasyonu ile oluşturulan, genellikle denge olmayan “donmuş” mobil sınırlar olarak yorumlanan sütürlenmiş ve düzensiz tane sınırları (Şekil 5a) oluşturmuştur. Doku, suş kaynaklı indüklenen sınır göçüne bağlanır (örn. Passchier ve Trouw 1998). Kirlilikler ve minik aksesuar mineralleri, tane sınırları ve transjenik mikro çatlaklar boyunca tercihen zenginleşir (Şekil 5b).
Kuvars, az çok homojen, zayıf, donuk kırmızı-kırışık lüminesansa sahiptir. Bununla birlikte, bazı kuvars tanecikleri, SEM-CL görüntülerinde farklı gri gölgeler olarak görülebilen CL yoğunluğunun ufak varyasyonlarını göstermektedir. Daha parlak CL’nin konsantrik gölgeleri, Sormbrua çökeltisinden kristaller halinde gözlemlenmiştir; bu, eski tane bağları veya difüzyon zonlanmasını yansıtabilir (Şekil 5c). Tverradalen ve Nasafjellet’ten alınan örneklerde, parlak lüminesan kuvarsın dilleri kuvarsın daha parlak CL ile yer değiştirdiği görülmektedir (Şekil 5d). Diller zayıf zıt salınım bantlaması gösterir.
Kuvarsit kuvarsitlerinden kuvarsta eser element bolluğu
LA-ICP-MS ile belirlenen kyanit kuvarsitlerinde eser elementlerin kuvars tanelerinin konsantrasyonları Tablo 5’de listelenmiştir. Genel olarak kuvars, 1 pg g-1 veya daha az, Li, Be, B, Mn, Ge gibi çok düşük konsantrasyonlarda bulunur. , K ve Fe. Norveç kyanit kuvarsitlerinden elde edilen kuvarslarda Al <0.1 ve 31 pg g-1 arasında 5 ila 33 pg g-1 ve Ti arasında değişmektedir. Olağanüstü yüksek analiz tuzu 2907406-A (31 pg g 1), muhtemelen lazer ablasyonu sırasında vurulan rutil mikro-inklüzyondan kaynaklanmaktadır. Örnekleme sırasında lazerin nispeten büyük ablasyon hacmi (180x250x40 pm), kuartzdaki sıvı ve mineral inklüzyonlarının ölçülen konsantrasyon konsantrasyonlarına katkıda bulunma riskini içerir.kuvars kafesindeki elemanlar. Kuvarsda rutil inklüzyonları, kyanit kuvarsitlerinde çok yaygındır (Şek. 5a, d). Na, Ca ve P için LOD’lar herhangi bir çekişme yapmak için çok yüksektir. Bununla birlikte, Wanvik (2004) tarafından Nazafjellet çökeltisinden kuartz üzerine yapılan LA-ICP-MS analizleri Na için <1 ila 6 qg g-1 ve K için <1 qg g-1 arasında konsantrasyonlar sağlamıştır (Tablo 5).
Kandilit kuvarsitlerinden kuvarsda ve Norveç’teki Norveçli Kristalitlerin (örn. Drag NCA ve Drag NC1) ve ABD’de Unimin (Iota STD ve Iota 8) tarafından üretilen rafine edilmiş yüksek kaliteli kuvars ürünlerinin kuvars cinsinden Al ve Ti konsantrasyonları Şekil 6’da gösterilmiştir. Al ve Ti, kuvars kalitesinin gösterge elemanları olarak kullanılırlar, çünkü bunlar en yaygın eser elementlerdir. Hammadde kuvarsın işlenmesi sırasında her iki element de zorlukla çıkarılabilir ve kimyasal temizlik yüksek üretim maliyetlerine neden olur. Şekil 6’da, HPQ’nun kuartzdan daha düşük saflıkla ayrılması, dünya çapında satılan endüstriyel HPQ ürünlerinde yayınlanan iz element konsantrasyonlarına dayanmaktadır (Tablo 5).
HPQ alanında, Norveç kyanit kuvarsitlerinden elde edilen kuvars analizlerinin yüzde seksen dördü. Kn0sberget, Juovvacorru ve Nasafjellet yataklarından elde edilen kuvarslar, ortalama konsantrasyonları karşılaştırırken Norveç kyanit kuvarsitleri arasında en saftır. Tverradalen ve Gullsteinberget tortuları, HPQ alanının sınırında çizilen, hafif ele geçirilmiş Ti ve Al konsantrasyonlarına sahip kuvars içermektedir. Bununla birlikte, Norveç kyanit kuvarsitlerinden kuvarsta gözlenen düşük Al ve Ti, dünya çapında meydana gelen kyanit kuvarsitlerinin evrensel bir özelliği gibi görünmemektedir. Halsjoberget (İsveç) ve Rio Levele’den (Mozambik) gelen kyanit kuvarsitlerinin kuvarsları orta, düşük kaliteli alanlarda Al, Ti, K ve Fe ve arazilerden önemli ölçüde daha yüksektir.Yayınlanmış verilerle kıyaslandığında, üst yeşilşistlerden amfibolitelere (380-550 ° C ve 280-500 MPa) sahip olan kyanit kuvarsitlerinin kuvars iz element konsantrasyonları düşüktür. Bununla birlikte, mikro ışın teknikleri ile in situ olarak belirlenen metamorfik kayalardan kuvarsta eser konsantrasyonları içeren güvenilir veri setleri nadirdir. Van den Kerkhof ve diğ. (2004a), Güney Afrika’da epidoplastik patsoana kuvarsitlerinde, Ti için <8 ila 1,000 qg g ve Al için 20 ila 2.000 qg g arasında oldukça değişken iz element konsantrasyonları saptamışlardır. Erken Archean Patsoana kuvarsitleri, amfibolit fasiyesi ve kontak metamorfizmasından (> 600 ° C) etkilenmiştir. Korneliussen ve diğ. (2006), Eidfjord kuvarsitlerde 33 ila 69 qg g-1 Ti ve 5 ila 186 qg g-1 Al ve Horgaberg kuvarsitinden 2 ila 3 qg g-1 Ti ve 9 ila 15 qg g-1 Al olduğunu bildirmiştir. Bu Norveç Proterozoik kuvarsitleri sırasıyla üst amfibolit ve yeşillik fasiyes metamorfizmasına uğramışlardır. Birkaç veri, kuvarsda sedimenter kökenli kuvarsitlerden güçlü bir eser elementler varyasyonunu göstermektedir.

KYANİT TAŞI YÜZÜK

KYANİT TAŞI YÜZÜK

Müller ve diğ. (2003a), Larsen ve diğ. (2004a, b), Spear ve Wark (2004), Wark ve diğ. (2004) ve Wark ve Watson (2006), kuvarsdaki Ti’nin temper- ile arttığını ileri sürmüşlerdir.Şekil 6 Al vs Ti, Norveç, İsveç ve Mozambik ve rafine HPQ ürünlerinden gelen kyanit kuvarsitlerinde kuvars çizimi. Al <25 pg g-1 ve Ti <10 pg g-1 ile kuvars ‘yüksek saflıkta kuvars’ olarak kabul edilir. Kuvars ürünlerinin sürüklenmesi NC1, Sürükle NCA, Iota STD ve Iota 8 konsantrasyonları ICP-MS (Norwegian Crystallites AS 2006; Moore 2005) tarafından analiz edildi. IOTA® şirketi, HPQ’nun dünya lideri üreticisidir.
ature. Kuvarsit kuvarsitlerde kuvarsın oluşum sıcaklıkları Wark ve Watson (2006; Tablo 6) tarafından Ti-in-kuvars jeotermomometresi uygulanarak hesaplanmıştır. Jeotermometreye göre, HPQ’nun <10 pg g-1 Ti ile genel oluşum sıcaklığı <530 ° C olmalıdır. Jeotermometre, kyanit kuvarsitlerinde kuvars üzerinde kısıtlama olmaksızın uygulanabilir, çünkü rutil varlığında kristalize olur. Hesaplamalar, kuvars için Gullsteinberget ve Halsjoberget yataklarında (kontamine olmayan analizler 3107401-A; Tablo 5) ve nispi sabit Ti konsantrasyonlarına (Tverràdalen, Nasafjellet ve Rio Levele kyanit kuvarsitleri) sahip örnekler için yeterli formasyon sıcaklıkları verir. Knosberget, Kjeksberget, Sormbrua ve Juovvacorru yataklarından elde edilen kuvarsların Ti değerleri iki aralıkta, yani 2.5-6.1 ve 0.1-0.3 pg g aralığındadır (Tablo 5). Üst konsantrasyon aralığı, 438 ila 495 ° C arasındaki sıcaklıklara ve alt aralıkta 290 ila 333 ° C’ye karşılık gelir. Ancak Sawyer (1986), Juovvacorru kyanit kuvarsitini içeren Sordalen suprakrustal kuşağı için yaklaşık 575 ° C’lik bir oluşum sıcaklığını önermektedir. Tablo 6’daki hesaplanan sıcaklıklar, kyanit kuvarsitinin tepe koşullarını kaydedemeyebilirprograd yol üzerinde kuvars oluşması ve en yüksek sıcaklıkta tekrar kristalleşmemesi durumunda oluşumu. Böylelikle, daha düşük sıcaklık aralığı, retrograd yeniden kristalizasyon sırasında oluşan kuvars tanelerini temsil edebilir (örneğin, Şekil 5d). Tane sınırı göçü ile ilişkili tahıl geri kazanımı ile birlikte yaygın tahıl sınır alanı azalması, retrograd üst baskı ile ilgili yaygın bir özelliktir. Bu süreç, kristal kusurlarını iyileştirerek ve eser elementleri tane sınırlarına çıkararak (Şekil 5b) kuvars kafesini saflaştırabilir ve yeniden dengeleyebilir ve / veya mikro-inklüzyonlara konsantre edebilir (Van den Kerkhof ve Müller 1999; Van den Kerkhof et al. 2004b). Başlangıçta tekrar kristallendirme işleminin daha az zorlanan komşu tahıllara hafif sınır hareketleriyle gerilim azalmasına yol açtığı genellikle kabul edilir. Tanecik sınırındaki yeni oluşan, düşük stresli kuvarsların dilleri, daha yüksek suş ve kusma konsantrasyonuna sahip komşu tahıllara göç eder. İşlem, parlak lüminesan (defekt-fakir) kuvarsın daha parlak lüminesan (nispi kusur bakımından zengin) kristalinin maliyetiyle büyüdüğü Şekil 5d’de dondurulur.

 

Parlak lüminesan yüksek sıcaklıklı kuvars, Ti içinde zayıf ışık veren kuvartztan daha yaygındır (ör. Müller ve ark. 2000, 2002, 2003a; Van den Kerkhof ve ark. 2004a). Bununla birlikte, kuvarsit kuvarsitlerinde genellikle zayıf olan kuartz kuvarsları, kuartz kafesindeki nispeten düşük konsantrasyonlardaki mantar defektleri ve lumi¬nesans aktif eser elementlerini (CL aktivatörleri) göstermektedir (ör. Götze ve ark. 2001).kyanit kuvarsitlerin kökeni
kyanit kuvarsitleri, onları kumtaşı ve arkose kaynaklı sıradan kuvarsitlerden ayıran bir dizi özellik sergilemektedir. kyanit kuvarsitleri (1), birkaç metre uzunluğa kadar bir metre uzunluğundaki nadir lens biçimli cisimleri oluştururlar, (2) yaygın olarak metamorfizmalı asidik ve ara volkanik ve alt volkanik kayaçlarla veya mafik volkanik ve müdahaleci kayaçlar ile ilişkilidir. ada yayı ayarlarının (örn. McCauley 1961; Nystuen 1969; Spence ve ark. 1980; Bibikova ve ark. 2001), (3) feldispat ve biyotit içermediği ve (4) nadir mineral topluluğu Fe-Ti oksitleri ve sülfitleri içerdiği, pirofillit, Al fosfatlar, lazulit, apatit, topaz, florit, Cr mika ve altın (ör. Spence ve diğerleri, 1980).
Son 50 yılda, kyanit kuvarsitinin oluşumu için bir dizi petrojenetik model sunulmuş, ancak herhangi bir fikir birliğine ulaşılamamıştır. kyanit kuvarsitlerinin OOriginleri

KAYNAKLAR;
Andreasson PG, Dallmeyer RD (1995) Güney İsveç’te Protogine Bölgesi’nde yüksek alümina kayaçlarının tektonotermal evrimi. J Metamorph Geol 13: 461-474 Bibikova EV, Ihlen PM, Marker M (2001) Rus Karelyası, Geç Archean Keret Greenstone Kuşağı’nın Khizovaara kesiminde granat ve kyanit psödo-kuvarsit oluşumuna yol açan hidrotermal değişimin yaşı. EUG XI Strasbourg, 8.¬.4.4.2001. J Conf Abstr 6: 277 Dahl 0 (1980) Nasa og Stodi kyanittfelter-resultater fra diamantboring ve geologiske altkomeri 1980. Aspro rapport 1115. Bergvesenrapport BV 3506, p 21 Ek R, Nysten P (1990) Hälsjöberg ve Hökensäs fosfat mineralojisi kyanit yatakları. Geol Foren Stockh Forh 112: 9-18 Feldmann I, Tittes W, Jakubowski N, Stuewer D, Giessmann U (1994) Yüksek kütle çözünürlüğüne sahip indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometrisinin performans özellikleri. Spectrom 9’da J Analisi: 1007-1014
Flem B, Bedard LP (2002) BCS CRM 313/1 (BAS) ve NIST SRM 1830’daki iz elementlerin indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometresi ve enstrümantal nötron aktivasyon analizi ile belirlenmesi. Geostand Newsl 26: 287-300 Flem B, Larsen RB, Grimstvedt A, Mansfeld J (2002) Lazer ablasyon indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometresi kullanılarak kuvars eser eserlerin in situ analizi. Chem Geol 182: 237-247 Gao S, Liu X, Yuan H, Hattendorf B, Günther D, Chen L, Hu S (2002) USGS ve NIST SRM gözlüklerinde kırk-iki ana ve eser elementin lazer ablasyon-indüktif olarak belirlenmesi eşleşmiş plazma kütle spektrometresi. Geostand Newsl 26: 181-196 Gießmann U, Greb U (1994) Yüksek çözünürlüklü ICP-MS – elemental kütle spektrometrisi için yeni bir konsept. Fresenius J Anal Chem 350: 186-193
Gjelle S (1988) Norge üzerinde Geologisk kart, berggrunnskart Saltdal, M 1: 250.000. Norges Geologiske Undersokelse, Trondheim, Norveç
Götze J, Plötze M, Habermann D (2001) Köken, kuvars katodolüminesansının (CL) spektral karakteristikleri ve pratik uygulamaları. Mineral Petrol 71: 225-250 Govindaraju K (1994) 383 jeostandartlar için çalışma değerlerinin ve örnek tanımlarının derlenmesi. Geostand Newsl 18 (Özel Sayı): 1-158
Günther D, Heinrich CA (1999) Aerosol taşıyıcı olarak helyum-argon karışımlarını kullanarak LA-ICP-MS’de arttırılmış duyarlılık. J Anal At Spectrom 14: 1369-1374 Haus R (2005) Yüksek saflıkta yüksek talepler. Ind Miner 10: 62-67 Hora ZD (1998) Ada yaylarındaki endüstriyel mineraller. İçinde: Volkanik yayların metalojenisi. M.Ö. Jeolojik Araştırma, Kısa Ders Notları, Açık Dosya 1998-8, Bölüm L., 20 Mayıs 2005
Son 50 yılda, kyanit kuvarsitinin oluşumu için bir dizi petrojenetik model sunulmuş, ancak herhangi bir fikir birliğine ulaşılamamıştır. Ihlen (2000), tartışmaları gözden geçirmiş ve siyanit kuvarsitlerin gelişimi için üç genel modeli seçmiştir:
(1) Felsik ve ara volkanitlerde gelişmiş argillik alterasyon zonları ve ada yayı ayarlarının subvolkanik intruzyonları, kyanit kuvarsitlerinin pre-metamorfik protolitleri olarak önerilmektedir.

KYANİT TAŞI YÜZÜK (ROYAL BLUE) 15.48 KARAT

OTANTİK YÜZÜKLER
KYANİT TAŞI YÜZÜK
Fiyatı      :      SATILDI TL
Ürünün Özellikleri
  • 15.48 CRT
  • 30 GR
  • 925 AYAR GÜMÜŞ EL İŞÇİLİĞİ
  • AFRİKA KYANİT TAŞI
  • AYNI GÜN KARGO
  • EL YAPIMI EŞİ YOKTUR
  • KDV DAHİL
  • MÜKEMMEL RENK DOYUMU
  • ÖZEL KUTUSUNDA
  • SİYAH RODYUM KAPLAMA
  • VS KALİTE
Ürün Açıklaması Video Tanıtım Yorumlar

Kyanit kuvarsitlerinin yüksek teknoloji endüstrilerinde özel uygulamalar için hammadde olarak kullanılmak üzere

Doğal Kyanit Taşı Yüzük

Doğal Kyanit Taşı Yüzük

yüksek saflıkta kuvarsın (HPQ) potansiyel birikintileri olarak değerlendirilmesini sunmaktadır. . Bu kayaçların% 70 ila% 85’ini oluşturan ince taneli kuvartz, genel olarak, yapısal olarak dahil edilmiş eser elementlerin B, Li, Al, Ge, Ti, Fe, Mn’den 50 pg g-1’den (toplam toplam) daha azını içerir. K ve P konsantrasyonları, Norveç’te ve başka yerlerde üretilen ve üretilen HPQ ürünlerinde bulunanlarla aynı aralıktadır. Kuvars analizleri lazer ablasyon indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometresi kullanılarak yapıldı. Kuvarsda düşük eser element konsantrasyonlarına yol açan süreçleri ortaya çıkarmak için kuvarsın tamamlayıcı tüm-kaya analizleri ve katodolüminesans çalışmaları yapılmıştır. Bu keşif, HPQ’nin kyanit kuvarsitlerinin oluşumuna yol açan süreçler hakkında daha iyi bir bilgi birikimiyle birlikte, endüstriyel kullanım için geçerli olan yeni bir küresel tip HPQ kaynağının tanınmasına yol açabilir.

Ancak, HPQ’yu ekonomik olarak kyanit kuvarsitinden ayırmak için gerekli olan işleme teknolojisi bugüne kadar geliştirilmemiştir.Nasafjellet kyanit kuvarsitindeki kuvarslar bu kayaçların ortak bir özelliğidir. Solor, Surnadal, Skjomen ve Nasafjel¬let’de bulunan Norveç’te bilinen tüm bilinen kyanit kuvarsitleri örneklenmiştir (Şekil 1). Buna ek olarak, İsveç’teki Hälsjöberg’den ve Niassa Eyaleti, Mozambik’teki Rio Levele’den iki Norveçli olmayan kyanit kuvarsitleri de dahil edildi. Bu kayalardan kuvars, B, Be, Mn, Li, Al, Ge, Ti, Fe, Ca, K, Na ve P konsantrasyonları;Hammadde kuvveti için talep, özellikle yüksek saflıkta kuvartz talebine (HPQ; örn., Moore 2005; Haus 2005), dünya çapında artmaktadır.

OTANTİK TAŞ KALİTESİ VE FARKI İLE 925 AYAR GÜMÜL EL YAPIMI %100 DOĞAL MOZAMBİK ZENGİN MAVİ RENK DOYUMU (AFRİKA) 15.48 KARAT KYANİT TAŞI YÜZÜK EŞSİZ BİR PARÇA ;SEVDİKLERİNİZ İÇİN FANTASTİK KOLEKSİYONLUK BİR HEDİYE OLARAK DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ;

ÜRÜN: KYANİT TAŞI

Boyut 23.58 x 17.25 x 4.40 MM
    Ağırlık:  15.48 Cts 
    Renk : ZENGİN MAVİ (ROYAL BLUE)
   Berraklık :  VS
   Menşei MOZAMBİK
   ISIL TEDAVİ : YOK (DOĞAL OVAL FASET KESİM)

 

Bu nedenle, kuvars son zamanlarda stratejik bir mineral olarak kabul edilmiştir, çünkü yüksek teknolojili sanayide özel uygulamalar için hammaddeyi temsil etmektedir. Kuvarsun eser element içeriği en önemli kalite kriterleridir. Kuvars, esas olarak yapısal olarak bağlı eser elementlerden (B, Li, Al, Ge, Ti, Fe, Mn, Ca, K, Na ve P) oluşan 50 pg g-1 safsızlık içermediğinde yüksek saflık olarak tanımlanır. kuvars kafesinde, aynı zamanda minerallerin ve sıkışan sıvıların mikro-inklüzyonları. HPQ doğada nadirdir ve daha büyük mevduatlar daha da fazladır. Dünyada bulunan birkaç HPQ tortusu, belirli türlerde kuvars bakımından zengin granitik pegmatit (örn. IOTA® 2005; Norveç Crystallites AS 2006) ve hidrotermal kuvars damarlarını içerir.

Kyanit Taşı Özellikleri

Kyanit Taşı Özellikleri

Norveç, dünyadaki en önemli silikon üreticilerinden biridir. Hammadde kuvarsın gelecekteki üretimi için hammaddelerin kullanılabilirliğini sağlamak için, Norveç Jeoloji Araştırması (NGU) son on yıllarda Norveç’te kuvars kaynaklarını araştırmıştır. Bu araştırmalar sırasında, Wanvik (2004), Nasafjellet’ten (Nordland, Norveç) gelen kyanit kuvarsitinin, çok az miktarda örgü bağlı eser elementlere sahip kuvars taneleri içerdiğini keşfetti. kyanit kuvarsitleri nadirdir, feldispat ve biyotit gibi sıradan sedimanter kuvarsitleri içermeyen egzotik kayaçlardır ve kökenleri hala tartışılmaktadır (örn., 2001, 2001). Geleneksel olarak, bu kuvarsitler, kyanit için, örn. Virginia, ABD’nin Appalachian kuşağında Willis Mountain ve East Ridge’de (Kyanite Mining Corporation 2005).

Daha geniş ölçekte, eğer eserde bulunan düşük eser element konsantrasyonları varsa doğrulamak için daha fazla çalışma yapılmıştır.analysed in situ by laser ablation-inductively coupled plasma mass spec¬trometry (LA-ICP-MS). The concentrations of most of these elements are <10 qg g-1 and, thus, the in situ analysis of such low concentrations is a challenge even with a state- of-art equipment (Flem et al. 2002; Müller et al. 2003b). Flem et al. (2002)

Hammadde kuvveti için talep, özellikle yüksek saflıkta kuvartz talebine (HPQ; örn., Moore 2005; Haus 2005), dünya çapında artmaktadır. Bu nedenle, kuvars son zamanlarda stratejik bir mineral olarak kabul edilmiştir, çünkü yüksek teknolojili sanayide özel uygulamalar için hammaddeyi temsil etmektedir. Kuvarsun eser element içeriği en önemli

Kyanit

Kyanit

kalite kriterleridir. Kuvars, esas olarak yapısal olarak bağlı eser elementlerden (B, Li, Al, Ge, Ti, Fe, Mn, Ca, K, Na ve P) oluşan 50 pg g-1 safsızlık içermediğinde yüksek saflık olarak tanımlanır. kuvars kafesinde, aynı zamanda minerallerin ve sıkışan sıvıların mikro-inklüzyonları. HPQ doğada nadirdir ve daha büyük mevduatlar daha da fazladır. Dünyada bulunan birkaç HPQ tortusu, belirli türlerde kuvars bakımından zengin granitik pegmatit (örn. IOTA® 2005; Norveç

 

Crystallites AS 2006) ve hidrotermal kuvars damarlarını içerir.
Norveç, dünyadaki en önemli silikon üreticilerinden biridir.situ lazer ablasyon indüktif olarak eşleşmiş plazma kütle spektrometresi (LA-ICP-MS) ile analiz edildi. Bu elemanların çoğunun konsantrasyonları <10 qg g-1’dir ve bu nedenle, bu gibi düşük konsantrasyonların yerinde analizi, son teknoloji ekipmanlarla bile bir zorluktur (Flem ve ark. 2002, Müller ve ark. 2003b). ). Flem ve diğ. (2002) LA-ICP-MS laboratuvarında kuartzda rutin eser element tayinleri için analitik bir prosedür geliştirdi.NGU’nun Bu çalışma için Flem ve ark. (2002), kalibrasyona yeni bir standart boş ekleyerek geliştirildi.

kyanit kuvarsitlerinde HPQ oluşumuna karışan kristallendirme işlemlerini yansıtan muhtemel büyüme dokuları, alterasyon yapıları ve kuartz çökelme dizilerini ortaya çıkarmak için kuvars taramalı elektron mikrosko katodolüminesans (SEM-CL) uygulanmıştır.
Bu çalışmada, Al ve Ti kuvars kalitesinin göstergesi olarak kullanılmıştır. Bu unsurların yanı sıra, Li, P ve B, önemli kalite belirleyici eser elementlerdir.

Kyanit Yüzük

Kyanit Yüzük

Hammadde için düşünülen endüstriyel uygulamada. Yüksek Ti konsantrasyonları, örneğin, optik silika camın emilim davranışını değiştirir. Metalik silikon ve polisilikon kuvars potalarda yetiştirilir ve potaların kuvars camındaki yüksek P ve B konsantrasyonu, güneş hücreleri veya bilgisayar çipleri için kullanılan büyüyen silikon kristalleri kirletir. Dahası, Al, Ti ve Li’nin kuartzın arıtılması sırasında çıkarılması zordur. Bu nedenle, endüstri, düşük başlangıç ??eser element konsantrasyonları ile düşük üretim maliyetlerine ve daha düşük üretim maliyetlerine sahip kuvars kaynaklarıyla ilgilenmektedir.kyanit kuvarsit biçimli, mercekler olarak birkaç kilometre uzayabilen mercek şekilli gövdeler, yaygın olarak metamorfize asit ve ada yayının orta volkanik ve subvolkanik kayaları ile ilişkilidir (örneğin; McCauley 1961; Nystuen 1969; Spence et 1980, Hora 1998, Ihlen 2000, Bibikova ve arkadaşları 2001, Larsson 2001). Fennoscandian kalkanında ve Appalachian kuşağında meydana gelen en büyük tortular Archaean (Rusya), Proterozoic (İskandinavya) ve Paleozoyik (ABD) çağlardan oluşmaktadır. Norveç ve İsveç’te, Transkandinavian Igneous Belt’in (Ihlen 2000) genetik olarak ilgili granit plütonları tarafından tıkanmış olan Paleoproterozoyik volkano-sedimanter dizilerde ortaya çıkarlar. Kayaçlar tipik olarak üst yeşilşist fasiyesinde amfibolit fasiyes metamorfizmasına (> 380 ° C ve> 280 MPa) kadar uzanmıştır. kyanitin mevcudiyeti tepe metamorfik derecesine bağlıdır ve baskın Al silikat olarak sillimanit veya andalusitli kuvarsit örnekleri de bilinmektedir (Ihlen 2000).
Norveç’te dört alanda bulunan kyanit kuvarsitleri: Solor, Surnadalen, Nasafjellet ve Skjomen (Ihlen 2000; Şek. 1). Gullsteinberget, Knosberget, Kjeksberget ve Sormbrua’da Solor’da dört büyük kyanit kuvarsit gövdesi ortaya çıkar. Bunların en büyüğü, 2 km uzunluğunda ve 200 m’ye kadar kalınlığa sahip Gullsteinberget gövdesidir (Şekil 2). Paleoproterozoyik Rombak bodrum kat penceresinin (Korneliussen ve Sawyer 1989) bir parçası olan Sordalen suprakrustal kuşağına (Şekil 3a) ait yaklaşık 16 küçük gövde (20 ila 140 m uzunluğunda) Skjomen’de ortaya çıkar. Yaklaşık 70 km uzunluğundaki katmerik kuvarsitli karotit zonlu kayalar,

Kyanit Taşı Nerede Bulunur

Kyanit Taşı Nerede Bulunur

Nasafjellet’ten (Dahl 1980) bilinmektedir. Katlanan bölge, Svecokareian (1,6 ila 1,9 Ga) granitik gnays, metarhyolites, metagabbros, muskovit ve biyotit şistlerden oluşan Gedie 1988’den oluşan Caledonian Gargatis napının bir parçasını oluşturur.

kyanit kuvarsitlerinin jeolojisi ve petrografisi

Bilinen dört kyanit kuvarsit yatağı 150, 400, 500 ve 600 m uzunluğunda ve 30 m genişliğindedir (Şekil 3b). Muskovit şist içine gömülürler. Surnadalen bölgesinde Tverradalen’de küçük bir kyanit kuvarsit gövdesi (5 x 10 m) görülür (Wanvik 1998). Tortu, bazal, otokton proterozoik gnays birimleri ile Surnadalen boyunca Trondheim bölgesinden ve batıdan Molde bölgesine kadar uzanan alloktonlu Kaledon napı kayaları arasındaki sınır bölgesinde yer almaktadır. kyanit kuvarsit merceği, Mezoproterozoik yaşlı (1600-1000 Ma; Tveten ve ark. 1998) otokton taban granitli gnaysları tarafından barındırılmaktadır.
petrografi
Yukarıda listelenen kyanit kuvarsitleri,% 70 ila 85 hacim kuvars ve>% 15 hacim kyanit içeren ince taneli, lamine metamorfik kayaçlardır. Kompozisyonları kademeli olarak tabakalar arasında kyanit-fakir ya da siyanit içermeyen pirofillit / muskovit içeren kuvarsitlere dönüşür ve konağa ana kayalarla temas eder. Kuvars bakımından zengin, kyanit bakımından zengin ve pirofillit / muskovit açısından zengin tabakalar birkaç santimetreden birkaç metreye kadar kalınlıktadır (Şekil 3c). kyanit açısından zengin tabakalar ağırlıkça% 45’e kadar kyanit içerir. Kuvarsun ortalama tane büyüklüğü 100 ila 1,000 qm arasında değişmektedir.

 

Kuvars dokusu, uzun, sütürlü ve yeniden kristalize edilmiş tanelerden oluşur veya yerel deformasyon tarihine bağlı olarak granoblastik poligonal bir doku oluşturur. kyanit levhalar genellikle 100¬2,000 qm uzunluğundadır ve bazen kuvars ve / veya rutilin dahil edilmesini içerir. Nasafjellet’te santimetre kalınlığında tabakalarda 2 cm uzunluğunda kristaller oluşur. Retrograd meta- morfizme bağlı olarak, kyanit açısından zengin tabakalar muskovit açısından zengin tabakalara dönüştürülebilir. kyanit kuvarsitleri, tortul kökenli kuvarsitlerde yaygın minör mineraller olan feldispat veya biyotit içermezler.

Doğal Kyanit Taşı

Doğal Kyanit Taşı

 

Ortak aksesuarlar rutil, zirkon ve pirittir. Rutil, 2’ye kadar konsantrasyonlarda santimetre kalınlığında küçük bir mineral olabilir.ağırlıkça% (Şekil 3d). İnce taneli pirit (1 mm) kayaya dağılmıştır ve ağırlıkça% 3’e kadar çıkmaktadır (Şekil 3e). Sporadik aksesuarlar pirofillit, muskovit, topaz, florit, lazulit, wavellit, barit, apatit, Al-Sr fosfatlar ve Cr mika’dır (Şekil 3f; Müller ve ark. 2005).
Analitik Yöntemler
X-ışını floresan spektrometresi

kyanit kuvarsitlerinin majör ve eser element konsantrasyonları, Norveç Jeoloji Araştırmasında (NGU) bir Sc / W X ışını tüpü ile donatılmış bir Phillips PW1480 spektrometresi kullanılarak X-ışını floresan spektrometresi (XRF) ile belirlenmiştir. Yaklaşık 40 g kadar öğütülmüş yaklaşık 3 g numune materyali, 10 dakika boyunca 1.030 ° C’de kaynaştırılmıştır. Kontak kaybı (LOI) gravimetrik olarak belirlendi ve H2O ve CO2 gibi uçucu maddelerin yaklaşık bir ölçüsü olarak kullanıldı. Numune malzemenin 0.6 g’lık bir miktarı daha sonra 1,120 ° C’de lityum tetraborat (Li2B4O7) içeren bir Pt pota içinde eritilerek homojen, optik olarak düz bir cam disk elde edildi. Cam disklerde Na, Mg, Al, Si, P, K, Ca, Ti, Mn ve Fe için ana element analizleri yapıldı. Toplam Fe konsantrasyonu Fe2O3 olarak hesaplandı. Ana elemanların doğruluğu ve saptama sınırları (LOD) Tablo 1’de listelenmiştir. Eser elementin belirlenmesi için, Hoechst C ajan balmumu ile bağlı preslenmiş toz topakları kullanılmıştır.Skjomen’de hava koşullarına dirençli bir kyanit kuvarsit topağı. b Boyut taşı için Nasafjellet’teki kyanit kuvarsitinin önceki örnekleme yeri. Kırıklardaki demir oksitler (kahverengi), akustik piridin ayrışmasından kaynaklanır.

 

Fotoğrafın alt kenarı 2 m’ye karşılık gelir. c Skyomen’de kyanit zengini kuvarsit (turkuaz), kyanit-fakir kuvarsit (beyaz) ve rutil-ayı kyanit kuvarsit (kahverengimsi) ‘nin santimetre ölçekli tabakası. d Sormbrua’dan rutil zengini kyanit kuvarsitin el örneği taraması. e Gullsteinberget’ten ince-pembemsi kyanit kuvarsit, ince dispers pirit (siyah nokta) ile. f dalgisit, kyanit ve lazulitten oluşan mavi aglomerasyonlara sahip Sormbrua’dan gelen kianit kuvarsit
kyanit kuvarsitlerinde kuvars taneleri içinde Li, Be, B, Ge, Na, Al, P, K, Ca, Ti, Mn ve Fe in situ tayini için LA-ICP-MS kullanılmıştır. Bu çalışmada kullanılan ICP-MS, Gießmann ve Greb (1994) ve Feldmann ve ark. Tarafından ayrıntılı olarak anlatılan çift odaklı bir sektör alan aracıdır (model ELEMENT-1, Finnigan MAT, Bremen, Almanya). (1994). Bu çalışmada kullanılan yapılandırma CD-2 Guard Elektrot içerir. Bir Finnigan MAT, Schroeder ve arkadaşları tarafından tarif edildiği gibi,

Afrika Kyanit Taşı

Afrika Kyanit Taşı

Gaussian ışın profili ile 266 nm’de çalışan UV lazer probu. (1998), ablasyon için kullanıldı. Yaklaşık 180×250 pm’lik bir alanda sürekli ablasyon ile 20 Hz’lik tekrarlama oranı ve 0.7-0.8 mJ’lik nabız enerjisi uygulanmıştır. Lazer bir açıklık ile donatılmamış, ancak lazer ışını yaklaşık 30 um’lik bir spot büyüklüğünü verecek şekilde ayarlanmıştır. Helyum, ablatlanmış malzemenin taşıma verimliliğini arttırmak için taşıyıcı gaz olarak kullanılmıştır (Günther ve Heinrich 1999). Helyum taşıyıcısı, kararlı ve optimum uyarma koşullarını çap ve ablasyon derinliği. Bu nedenle ablasyon parametreleri dikkatli bir şekilde seçilmelidir. İdeal olarak, daha kısa dalga boylu bir UV lazer kullanılmalıdır, örn. 193 nm’de çalışan bir eximer lazer veya Nd: YAG lazeri ve spot boyutunun hassas kontrolü için bir açıklık ve düz kraterler veren bir düz ışın profili ile.
Spektroskopik müdahalelerin varlığı, değişken kütle çözünürlüklerinin kullanılmasını gerektirdi. Li, Be, B, Mn ve Ge, düşük kütle çözünürlükte (m / Am ~ 300) analiz edilirken Al, Na, Ca, P, Ti ve Fe, ortam kütle çözünürlüğüne (m / Am = 3,500) ve K yüksekliğine gerek duymuştur. kütle çözünürlüğü (m / Am> 8,000). İzotop 29Si düşük kütle çözünürlükte bir iç standart ve orta ve yüksek kütle çözünürlükte 30Si olarak kullanıldı. Ek olarak, 40Ar40Ar + argümanı, her analitik ölçüm arasında orta ve yüksek kütle çözünürlükte ölçülmüş ve zamana bağlı aletsel kütle kaymasını telafi etmek için kilit kütleleri olarak kullanılmıştır.
Harici kalibrasyon, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST SRM 610, NIST SRM 612, NIST SRM 614 ve NIST SRM 616) tarafından üretilen dört silikat cam referans malzemesi kullanılarak yapıldı. Buna ek olarak, standart referans malzeme NIST 1830, soda kireçli yüzdürme camı (ağırlıkça% 0.1) korumak için ICP-MS’ye girmeden önce bir makyaj gazı olarak argon ile karıştırılmıştır. Lazer probunun ve ICP-MS’nin anahtar işletim parametreleri Tablo 2’de özetlenmiştir. Bu lazer ile ablasyonun kontrol edilmesinde zorluklar olabilir.Sonuçlar
Bütün kayaç kimyası
kyanit kuvarsitlerin majör ve bazı eser elementlerinin tüm kayaç analizleri Tablo 4’te listelenmiştir. Analiz edilen numuneler ağırlıkça% 13-30 Al2O3 içerir. Ağırlıkça% 0.19 Al2O3 içeren örnek R1021b, Juovvacorrú’nun kyanit kuvarsit birimi içinde saf bir kuvarsitli tabakayı temsil etmektedir. kyanit kuvarsitlerinin en karakteristik kimyasal özellikleri düşük CaO, Na2O ve K2O konsantrasyonlarının ağırlıkça% 1’den az olmasıdır (Şekil 4a). Düşük alkali metal içeriği ve ağırlıkça>% 10 Al2O3, kyanit kuvarsitlerin tortul kökenli normal kuvarsitlerden ayırt edilmesinin ana kriterleridir.
kyanit kuvarsitlerinin yüksek konsantrasyonlarda Ba, W, Zr, Sr, Cr ve V. Ba ve Sr, minerallerin toplanmasına bağlı olarak oldukça değişkenlerdir. Zr, 73 ile 312 qg g-1 arasında değişmektedir. Juovvacorrú’dan gelen kyanit kuvarsitleri Ba, Zr ve Sr’de diğer Norveç kyanit kuvarsitlerine göre tükenmiştir. Norveç kyanit kuvarsitleri Zr vs Zr / Cr diyagramında nispeten yakın arsa (Şekil 4b). Sol bölgedeki (Müller ve ark. 2005) mevduatlarla genetik olarak karşılaştırılabilir olarak düşünülen Halsjoberget’den gelen İsveç kyanit kuvarsiti, Norveçlilerden daha düşük bir Zr içeriğine sahiptir. kyanit kuvarsitlerin Zr / Cr oranı, sedimaner kökenli kuvarsitlere benzemektedir.
Kuvars dokusu ve SEM-CL
İnce taneli kyanit kuvarsitlerinde kuvarsın iç içe geçme dokusu yaygın olarak özerktir. kyanit bakımından zengin tabakalardaki kuvars taneleri, kyanit-fakir tabakalara (300-1,000 qm) göre daha küçüktür (100-300 qm). Daha büyük tanelerin (> 500 qm) bazıları, çizgili benzeri bir desen oluşturan alt-grenler ile dalgalı bir soyuma sahiptir. Bazı kuvarsit varyantları, ör. Juovvacorrú ve Gullsteinberget’den, düz tane sınırları olan kuvars ve granoblastik-poligonal kristal doku (‘köpük dokusu) oluşturan taneler arasında 120 ° üçlü kavşak içerir.

Mavi Kyanit Taşı

Mavi Kyanit Taşı

Doku, kafes toplanması sırasında tane sınır alanı azalmasına bağlı olarak kristal çerçevenin stabil düzenlemesini gösterir Passchier ve Trouw 1998). Tverradalen ve Nasafjellet çökellerinden gelen kuvarslar, geç evre retrograd deformasyonu ile oluşturulan, genellikle denge olmayan “donmuş” mobil sınırlar olarak yorumlanan sütürlenmiş ve düzensiz tane sınırları (Şekil 5a) oluşturmuştur. Doku, suş kaynaklı indüklenen sınır göçüne bağlanır (örn. Passchier ve Trouw 1998). Kirlilikler ve minik aksesuar mineralleri, tane sınırları ve transjenik mikro çatlaklar boyunca tercihen zenginleşir (Şekil 5b).
Kuvars, az çok homojen, zayıf, donuk kırmızı-kırışık lüminesansa sahiptir. Bununla birlikte, bazı kuvars tanecikleri, SEM-CL görüntülerinde farklı gri gölgeler olarak görülebilen CL yoğunluğunun ufak varyasyonlarını göstermektedir. Daha parlak CL’nin konsantrik gölgeleri, Sormbrua çökeltisinden kristaller halinde gözlemlenmiştir; bu, eski tane bağları veya difüzyon zonlanmasını yansıtabilir (Şekil 5c). Tverradalen ve Nasafjellet’ten alınan örneklerde, parlak lüminesan kuvarsın dilleri kuvarsın daha parlak CL ile yer değiştirdiği görülmektedir (Şekil 5d). Diller zayıf zıt salınım bantlaması gösterir.
Kuvarsit kuvarsitlerinden kuvarsta eser element bolluğu
LA-ICP-MS ile belirlenen kyanit kuvarsitlerinde eser elementlerin kuvars tanelerinin konsantrasyonları Tablo 5’de listelenmiştir. Genel olarak kuvars, 1 pg g-1 veya daha az, Li, Be, B, Mn, Ge gibi çok düşük konsantrasyonlarda bulunur. , K ve Fe. Norveç kyanit kuvarsitlerinden elde edilen kuvarslarda Al <0.1 ve 31 pg g-1 arasında 5 ila 33 pg g-1 ve Ti arasında değişmektedir. Olağanüstü yüksek analiz tuzu 2907406-A (31 pg g 1), muhtemelen lazer ablasyonu sırasında vurulan rutil mikro-inklüzyondan kaynaklanmaktadır. Örnekleme sırasında lazerin nispeten büyük ablasyon hacmi (180x250x40 pm), kuartzdaki sıvı ve mineral inklüzyonlarının ölçülen konsantrasyon konsantrasyonlarına katkıda bulunma riskini içerir.kuvars kafesindeki elemanlar. Kuvarsda rutil inklüzyonları, kyanit kuvarsitlerinde çok yaygındır (Şek. 5a, d). Na, Ca ve P için LOD’lar herhangi bir çekişme yapmak için çok yüksektir. Bununla birlikte, Wanvik (2004) tarafından Nazafjellet çökeltisinden kuartz üzerine yapılan LA-ICP-MS analizleri Na için <1 ila 6 qg g-1 ve K için <1 qg g-1 arasında konsantrasyonlar sağlamıştır (Tablo 5).
Kandilit kuvarsitlerinden kuvarsda ve Norveç’teki Norveçli Kristalitlerin (örn. Drag NCA ve Drag NC1) ve ABD’de Unimin (Iota STD ve Iota 8) tarafından üretilen rafine edilmiş yüksek kaliteli kuvars ürünlerinin kuvars cinsinden Al ve Ti konsantrasyonları Şekil 6’da gösterilmiştir. Al ve Ti, kuvars kalitesinin gösterge elemanları olarak kullanılırlar, çünkü bunlar en yaygın eser elementlerdir. Hammadde kuvarsın işlenmesi sırasında her iki element de zorlukla çıkarılabilir ve kimyasal temizlik yüksek üretim maliyetlerine neden olur. Şekil 6’da, HPQ’nun kuartzdan daha düşük saflıkla ayrılması, dünya çapında satılan endüstriyel HPQ ürünlerinde yayınlanan iz element konsantrasyonlarına dayanmaktadır (Tablo 5).
HPQ alanında, Norveç kyanit kuvarsitlerinden elde edilen kuvars analizlerinin yüzde seksen dördü. Kn0sberget, Juovvacorru ve Nasafjellet yataklarından elde edilen kuvarslar, ortalama konsantrasyonları karşılaştırırken Norveç kyanit kuvarsitleri arasında en saftır. Tverradalen ve Gullsteinberget tortuları, HPQ alanının sınırında çizilen, hafif ele geçirilmiş Ti ve Al konsantrasyonlarına sahip kuvars içermektedir. Bununla birlikte, Norveç kyanit kuvarsitlerinden kuvarsta gözlenen düşük Al ve Ti, dünya çapında meydana gelen kyanit kuvarsitlerinin evrensel bir özelliği gibi görünmemektedir. Halsjoberget (İsveç) ve Rio Levele’den (Mozambik) gelen kyanit kuvarsitlerinin kuvarsları orta, düşük kaliteli alanlarda Al, Ti, K ve Fe ve arazilerden önemli ölçüde daha yüksektir.Yayınlanmış verilerle kıyaslandığında, üst yeşilşistlerden amfibolitelere (380-550 ° C ve 280-500 MPa) sahip olan kyanit kuvarsitlerinin kuvars iz element konsantrasyonları düşüktür. Bununla birlikte, mikro ışın teknikleri ile in situ olarak belirlenen metamorfik kayalardan kuvarsta eser konsantrasyonları içeren güvenilir veri setleri nadirdir. Van den Kerkhof ve diğ. (2004a), Güney Afrika’da epidoplastik patsoana kuvarsitlerinde, Ti için <8 ila 1,000 qg g ve Al için 20 ila 2.000 qg g arasında oldukça değişken iz element konsantrasyonları saptamışlardır. Erken Archean Patsoana kuvarsitleri, amfibolit fasiyesi ve kontak metamorfizmasından (> 600 ° C) etkilenmiştir. Korneliussen ve diğ. (2006), Eidfjord kuvarsitlerde 33 ila 69 qg g-1 Ti ve 5 ila 186 qg g-1 Al ve Horgaberg kuvarsitinden 2 ila 3 qg g-1 Ti ve 9 ila 15 qg g-1 Al olduğunu bildirmiştir. Bu Norveç Proterozoik kuvarsitleri sırasıyla üst amfibolit ve yeşillik fasiyes metamorfizmasına uğramışlardır. Birkaç veri, kuvarsda sedimenter kökenli kuvarsitlerden güçlü bir eser elementler varyasyonunu göstermektedir.

KYANİT TAŞI YÜZÜK

KYANİT TAŞI YÜZÜK

Müller ve diğ. (2003a), Larsen ve diğ. (2004a, b), Spear ve Wark (2004), Wark ve diğ. (2004) ve Wark ve Watson (2006), kuvarsdaki Ti’nin temper- ile arttığını ileri sürmüşlerdir.Şekil 6 Al vs Ti, Norveç, İsveç ve Mozambik ve rafine HPQ ürünlerinden gelen kyanit kuvarsitlerinde kuvars çizimi. Al <25 pg g-1 ve Ti <10 pg g-1 ile kuvars ‘yüksek saflıkta kuvars’ olarak kabul edilir. Kuvars ürünlerinin sürüklenmesi NC1, Sürükle NCA, Iota STD ve Iota 8 konsantrasyonları ICP-MS (Norwegian Crystallites AS 2006; Moore 2005) tarafından analiz edildi. IOTA® şirketi, HPQ’nun dünya lideri üreticisidir.
ature. Kuvarsit kuvarsitlerde kuvarsın oluşum sıcaklıkları Wark ve Watson (2006; Tablo 6) tarafından Ti-in-kuvars jeotermomometresi uygulanarak hesaplanmıştır. Jeotermometreye göre, HPQ’nun <10 pg g-1 Ti ile genel oluşum sıcaklığı <530 ° C olmalıdır. Jeotermometre, kyanit kuvarsitlerinde kuvars üzerinde kısıtlama olmaksızın uygulanabilir, çünkü rutil varlığında kristalize olur. Hesaplamalar, kuvars için Gullsteinberget ve Halsjoberget yataklarında (kontamine olmayan analizler 3107401-A; Tablo 5) ve nispi sabit Ti konsantrasyonlarına (Tverràdalen, Nasafjellet ve Rio Levele kyanit kuvarsitleri) sahip örnekler için yeterli formasyon sıcaklıkları verir. Knosberget, Kjeksberget, Sormbrua ve Juovvacorru yataklarından elde edilen kuvarsların Ti değerleri iki aralıkta, yani 2.5-6.1 ve 0.1-0.3 pg g aralığındadır (Tablo 5). Üst konsantrasyon aralığı, 438 ila 495 ° C arasındaki sıcaklıklara ve alt aralıkta 290 ila 333 ° C’ye karşılık gelir. Ancak Sawyer (1986), Juovvacorru kyanit kuvarsitini içeren Sordalen suprakrustal kuşağı için yaklaşık 575 ° C’lik bir oluşum sıcaklığını önermektedir. Tablo 6’daki hesaplanan sıcaklıklar, kyanit kuvarsitinin tepe koşullarını kaydedemeyebilirprograd yol üzerinde kuvars oluşması ve en yüksek sıcaklıkta tekrar kristalleşmemesi durumunda oluşumu. Böylelikle, daha düşük sıcaklık aralığı, retrograd yeniden kristalizasyon sırasında oluşan kuvars tanelerini temsil edebilir (örneğin, Şekil 5d). Tane sınırı göçü ile ilişkili tahıl geri kazanımı ile birlikte yaygın tahıl sınır alanı azalması, retrograd üst baskı ile ilgili yaygın bir özelliktir. Bu süreç, kristal kusurlarını iyileştirerek ve eser elementleri tane sınırlarına çıkararak (Şekil 5b) kuvars kafesini saflaştırabilir ve yeniden dengeleyebilir ve / veya mikro-inklüzyonlara konsantre edebilir (Van den Kerkhof ve Müller 1999; Van den Kerkhof et al. 2004b). Başlangıçta tekrar kristallendirme işleminin daha az zorlanan komşu tahıllara hafif sınır hareketleriyle gerilim azalmasına yol açtığı genellikle kabul edilir. Tanecik sınırındaki yeni oluşan, düşük stresli kuvarsların dilleri, daha yüksek suş ve kusma konsantrasyonuna sahip komşu tahıllara göç eder. İşlem, parlak lüminesan (defekt-fakir) kuvarsın daha parlak lüminesan (nispi kusur bakımından zengin) kristalinin maliyetiyle büyüdüğü Şekil 5d’de dondurulur.

 

Parlak lüminesan yüksek sıcaklıklı kuvars, Ti içinde zayıf ışık veren kuvartztan daha yaygındır (ör. Müller ve ark. 2000, 2002, 2003a; Van den Kerkhof ve ark. 2004a). Bununla birlikte, kuvarsit kuvarsitlerinde genellikle zayıf olan kuartz kuvarsları, kuartz kafesindeki nispeten düşük konsantrasyonlardaki mantar defektleri ve lumi¬nesans aktif eser elementlerini (CL aktivatörleri) göstermektedir (ör. Götze ve ark. 2001).kyanit kuvarsitlerin kökeni
kyanit kuvarsitleri, onları kumtaşı ve arkose kaynaklı sıradan kuvarsitlerden ayıran bir dizi özellik sergilemektedir. kyanit kuvarsitleri (1), birkaç metre uzunluğa kadar bir metre uzunluğundaki nadir lens biçimli cisimleri oluştururlar, (2) yaygın olarak metamorfizmalı asidik ve ara volkanik ve alt volkanik kayaçlarla veya mafik volkanik ve müdahaleci kayaçlar ile ilişkilidir. ada yayı ayarlarının (örn. McCauley 1961; Nystuen 1969; Spence ve ark. 1980; Bibikova ve ark. 2001), (3) feldispat ve biyotit içermediği ve (4) nadir mineral topluluğu Fe-Ti oksitleri ve sülfitleri içerdiği, pirofillit, Al fosfatlar, lazulit, apatit, topaz, florit, Cr mika ve altın (ör. Spence ve diğerleri, 1980).
Son 50 yılda, kyanit kuvarsitinin oluşumu için bir dizi petrojenetik model sunulmuş, ancak herhangi bir fikir birliğine ulaşılamamıştır. kyanit kuvarsitlerinin OOriginleri

KAYNAKLAR;
Andreasson PG, Dallmeyer RD (1995) Güney İsveç’te Protogine Bölgesi’nde yüksek alümina kayaçlarının tektonotermal evrimi. J Metamorph Geol 13: 461-474 Bibikova EV, Ihlen PM, Marker M (2001) Rus Karelyası, Geç Archean Keret Greenstone Kuşağı’nın Khizovaara kesiminde granat ve kyanit psödo-kuvarsit oluşumuna yol açan hidrotermal değişimin yaşı. EUG XI Strasbourg, 8.¬.4.4.2001. J Conf Abstr 6: 277 Dahl 0 (1980) Nasa og Stodi kyanittfelter-resultater fra diamantboring ve geologiske altkomeri 1980. Aspro rapport 1115. Bergvesenrapport BV 3506, p 21 Ek R, Nysten P (1990) Hälsjöberg ve Hökensäs fosfat mineralojisi kyanit yatakları. Geol Foren Stockh Forh 112: 9-18 Feldmann I, Tittes W, Jakubowski N, Stuewer D, Giessmann U (1994) Yüksek kütle çözünürlüğüne sahip indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometrisinin performans özellikleri. Spectrom 9’da J Analisi: 1007-1014
Flem B, Bedard LP (2002) BCS CRM 313/1 (BAS) ve NIST SRM 1830’daki iz elementlerin indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometresi ve enstrümantal nötron aktivasyon analizi ile belirlenmesi. Geostand Newsl 26: 287-300 Flem B, Larsen RB, Grimstvedt A, Mansfeld J (2002) Lazer ablasyon indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometresi kullanılarak kuvars eser eserlerin in situ analizi. Chem Geol 182: 237-247 Gao S, Liu X, Yuan H, Hattendorf B, Günther D, Chen L, Hu S (2002) USGS ve NIST SRM gözlüklerinde kırk-iki ana ve eser elementin lazer ablasyon-indüktif olarak belirlenmesi eşleşmiş plazma kütle spektrometresi. Geostand Newsl 26: 181-196 Gießmann U, Greb U (1994) Yüksek çözünürlüklü ICP-MS – elemental kütle spektrometrisi için yeni bir konsept. Fresenius J Anal Chem 350: 186-193
Gjelle S (1988) Norge üzerinde Geologisk kart, berggrunnskart Saltdal, M 1: 250.000. Norges Geologiske Undersokelse, Trondheim, Norveç
Götze J, Plötze M, Habermann D (2001) Köken, kuvars katodolüminesansının (CL) spektral karakteristikleri ve pratik uygulamaları. Mineral Petrol 71: 225-250 Govindaraju K (1994) 383 jeostandartlar için çalışma değerlerinin ve örnek tanımlarının derlenmesi. Geostand Newsl 18 (Özel Sayı): 1-158
Günther D, Heinrich CA (1999) Aerosol taşıyıcı olarak helyum-argon karışımlarını kullanarak LA-ICP-MS’de arttırılmış duyarlılık. J Anal At Spectrom 14: 1369-1374 Haus R (2005) Yüksek saflıkta yüksek talepler. Ind Miner 10: 62-67 Hora ZD (1998) Ada yaylarındaki endüstriyel mineraller. İçinde: Volkanik yayların metalojenisi. M.Ö. Jeolojik Araştırma, Kısa Ders Notları, Açık Dosya 1998-8, Bölüm L., 20 Mayıs 2005
Son 50 yılda, kyanit kuvarsitinin oluşumu için bir dizi petrojenetik model sunulmuş, ancak herhangi bir fikir birliğine ulaşılamamıştır. Ihlen (2000), tartışmaları gözden geçirmiş ve siyanit kuvarsitlerin gelişimi için üç genel modeli seçmiştir:
(1) Felsik ve ara volkanitlerde gelişmiş argillik alterasyon zonları ve ada yayı ayarlarının subvolkanik intruzyonları, kyanit kuvarsitlerinin pre-metamorfik protolitleri olarak önerilmektedir.