OTANT�K TA�

DÜRRÜ NECEF TAŞI YÜZÜK (8.25 CRT)

OTANTİK YÜZÜKLER
Necef Taşı Yüzük
Fiyatı      :      SATILDI TL
Ürünün Özellikleri
  • 1.KALİTE HAS NECEF TAŞI
  • 10.50 GR
  • 8.25 CRT
  • 925 AYAR GÜMÜŞ EL İŞÇİLİĞİ
  • AYNI GÜN KARGO
  • EŞİ YOK
  • KDV DAHİL
  • ÖZEL KUTUSUNDA

Necef dünyadaki en önemli minerallerden biridir ve renkli taşlar dünyasındaki en popüler taş taş gruplarından birini

Necef Taşı Yüzük

Necef Taşı Yüzük

oluşturmaktadır. Dünya’nın kıtasal kabuğunda bulunan, feldispatlere göre ikinci sırada bulunan en bol mineraldir. ‘necef’ isminin, ‘ırak necef şehrinden alır kelimelerin kaynaklandığı. Adı, sertliğin Mohs ölçeğinde 7’yi ölçen kesin mineral olan necef için tanımlayıcıdır. Onları sert, yumuşak veya dayanıklı olarak sınıflandırmaya gelince, diğer değerli taşlar genellikle kuvartzla karşılaştırılır.

necefın iki ana çeşidi vardır ve bunlar daha başka, daha spesifik varietal adlara bölünebilir. Tüm necef taşları aynı silikon dioksit (SiO2) kimyasal bileşimini paylaşır, ancak farklı kristal sınıfları ve oluşumlarına sahiptirler. necefın iki ana kolu makrokristalin kuvartz ve kriptokristalin necefı içerir. Makrokristalin necef, ametist, kaya kristali, mavi necef, sitrin, şahin gözü, prasiolit, necef kedi gözü, dumanlı necef, gül necefı ve kaplanın gözünü içerir. Makrokristalin necef genellikle yarı şeffaf ve kriptokristalin kuvartzdan daha büyük kristallerle oluşur. Kriptokristalin necef çoğu durumda büyütme altında görülemeyen mikroskobik olarak küçük kristaller ile oluşur. Kristalin kuvartz, neceflı bir polimorf olan moganit ile birlikte büyütülür ve kalsedony olarak adlandırılır. Kalsedon aslında agate, chrysoprase, kan taşı, jasper ve carnelian gibi çok çeşitli kuartz taşlar içerir. Kalsedoni ‘dar anlamda’ genellikle yalnızca hafif ve tek renkli kalsedoniyi, genellikle mavimsi rengini ifade eder. Kriptokristalin necef genellikle berraklığında opak veya yarı şeffaftır.

OTANTİK TAŞ KALİTESİ  VE FARKI İLE 925 AYAR GÜMÜŞ EL İŞÇİLİĞİ %100 DOĞAL IRAK NECEF TAŞI 10.45 CRT SERBEST OVAL KESİM MUHTEŞEM FASETLİ ; SEVDİKLERİNİZ İÇİN DOĞAL ANLAMLI BİR HEDİYE ÜRÜNÜMÜZ TEK PARÇA OLUP SATILDIĞINDA REYONUMUZDAN KALKAR;

necef taşlar çok çekici, dayanıklı ve serttir. Çoğu durumda, kuvartz oldukça ucuzdur ve çok büyük ebatlarda mevcuttur. Bazı necef çeşitleri son derece seyrek olabilirken diğerleri çok kolay kullanılabilir. necef, kesilip birçok şekil ve boyuta bölünebilen çok yönlü bir malzemedir. Kuyumculuk ve süs eşyaları yaratmada yüzyıllar boyu kullanılmıştır. Günümüzde, necef, renkli taş ticaretinde yalnızca en önemli taşlardan biridir, aynı zamanda birçok önemli endüstriyel kullanıma da sahiptir.

necefı tanımlamak için kesin bir test yok. Kesin tanımlamaya ulaşmak için birkaç test gereklidir. Çoğu gem laboratuvarı, necef örneklerini test ederken geleneksel analiz ve gelişmiş aletler kullanır. Geleneksel analiz genellikle doğal necef içinde bulunan inklüzyonları ve renk dağılımını inceler. Kızılötesi spektroskopi, necef taşlarının emdiği kızılötesi ışığın dalga boylarını grafiklemek için kullanılır. necef kristalleri de piezoelektrik özelliklere sahiptirler; Turmalin ve birkaç tane daha taşlarla paylaşılan bir özellik. Sentetik necef genellikle doğal olmayan renklerde bulunur. Çoğu durumda, renk doğal bir oluşum olarak çok canlı ve şiddetlidir.

Necef Yüzük

Necef Yüzük

necef; Kaynak ve Kaynaklar Başa Dön
necef taşlar tüm dünyadaki yerlerde bulunur. necef granit ve diğer magmatik kayaçların önemli bir bileşenidir. Ayrıca sıklıkla tortul kayaçta bulunur ve metamorfik kayaçların ortak bir bileşenidir. İyi oluşturulmuş kristaller, genellikle birkaç metreyi aşan ve yüz kilogramın üzerinde ağırlığa sahip inanılmaz derecede büyük boyutlara ulaşabilir.

necef Rengi

Makrokristalin kuvarttın rengi yelpazede olduğu gibi değişkendir, ancak berrak kuvartz en çok rastlanan beyaz renk veya bulutlu necefdır. Mor (ametist), pembe (gül kuvartz), gri veya kahverengi ila siyah (dumanlı necef) de yaygındır. Kriptokristalin kuvartz çeşitleri renkli olabilir. Yapay ışıkta, necef istenilen bir kaliteye sahip değildir. Gün ışığında, özellikle gün doğumundan sonra ve gün batımından hemen önce görünüyor. Derin renkler en değerli renklerdir.

necef Berraklığı ve Parlaklığı

İnce necef şeffaftır; bu, ışığın engellenmeden taş içinden geçtiği anlamına gelir. Yarı saydam kuvartsta ışığın taş içerisinden geçişi biraz zayıflar. En iyi kalitede necef “temiz”, her türlü kapanımdan arınmış. necef çok olduğu için, taş karakterini tanımlayanların dışında (örn. Kedi gözü, şahin gözü veya doğal taşlar) görünür kapanımlara sahip taşlara gitmek için çok az sebep vardır. Parlaklık camsı ila vitre arasında kristaller iken, kriptokristalin formları sıklıkla matlıktan mumsuye, ancak vitröz olabilir. Kristaller şeffaf bir şeffaftır; Kriptokristalin formlar genellikle yarı şeffaf veya opaktır.

necef Kesme ve Şekil

Kristallerdeki renk dağılımının pürüzlülüğünden ötürü, kuvartz renklerini en üst düzeye çıkarmak için genellikle parlak mermi olarak kesilir. Renk daha iyi dağıldığında diğer kesikler de kullanılabilir. necef, çok sayıda süslü şekil de dahil olmak üzere kalibre edilmiş boyut ve şekillerde geniş bir yelpazede mevcuttur.

necef Arıtımı

Renksiz necef daima işlenmez. Renkli taşlar bazen boyalar (agate durumunda olduğu gibi), ışınlama (düşük seviyeli radyoaktivite ile bombardıman) veya ısıtma ile zenginleştirilebilir. Bazı taşlar, zenginleştirilmiş renk, parlaklık ve istikrar için emdirilmiş veya mum, şeffaf reçine ve hatta folyo ile kaplanabilir. Sentetik necef da bol miktarda bulunur. Doğal olarak renklendirilmiş kuvartzlar tipik olarak renk ayrımı yapar.

Necef Taşı (Dürrü Necef)

Necef Taşının Faydaları

Irak’ın Necef şehrine has bir taştır. Adını da oradan almıştır. Yılın belirli bir zamanında yağan dolu tanelerinin içerisinde bulunan bir sıvının dağın oluklardan dağa akması ve orada sertleşip donmasıyla oluşur. Bir nevi mucizevi bir taş demek yerinde olur. Hadislerde belirtildiği üzere bu taşa bakmak Kabeye bakmak kadar sevaptır. Gribe, baş ağrısı ve migrene iyi geliyor. Bir adıda (Dağ Kristali ) olan bu taşın ayrıca insanı ferahlatıp, huzur verdiği, kalbi güçlendirdiği, bitkinlik giderdiği,tansiyon düşüklüğünü önlediği ve tüm bedende dengeyi sağladığı ispatlanmıştır. Ayrıca Osmanı Padişahları bu taştan tesbih yapar ve özellikle yaz aylarında eli terletmediği için onu kullanırlardı.
İslam’da Dure Necef Taşlı Yüzük Takmak

Doğal Necef Taşı Yüzük

Doğal Necef Taşı Yüzük

1-İmam Muhammed Bakır aleyhisselam buyurdular:

“Dur taşına bakmanın fazileti İmam Ali aleyhisselam ın yüzüne bakmak gibidir.”

2- İmam Sadık aleyhisselam buyurdular:

“Dur taşının asıl kıymeti öyledir ki; eğer insanlar bütün varlıklarını onu ele geçirebilmek için harcasalar bile yine de ona ulaşamazlardı, ama biz şialarımız bu fazilete ulaşsınlar diye Dur taşını insanlar arasında bir taş değerinde gösterdik.”Kuvars Çeşitleri

Bazı tuhaf fiziksel özellikleri paylaşan kuvars kristalleri veya agregaları “önemsiz isimler” ile kuvartz çeşitleri olarak sınıflandırılmıştır.
Bilinen en iyi örnekler, ametist veya dumanlı kuvartz gibi kuvars renk çeşitleri olup, asal kuvars , gwindel veya kuvarsin gibi belirli kristal şekilleri, agregaları ve dokuları için önemsiz adlardır . Mineraller için olduğu gibi kuvars çeşitlerinin adlandırılması veya tanımlanması konusunda kuralsal kurallar bulunmadığından, bazı kuvars çeşitlerinin tanımları hassas ve genel olarak kabul edilirken, diğerlerinin tanımları farklı yazarlar arasında önemli ölçüde farklılık gösterir veya oldukça bulanıktır.

Mindat Kuvars Çeşitlerinin Sınıflandırılması
Mindat’ta makrokristalin kuvartz ve çeşitleri kuvartz ve kuvartz çeşitleri olarak sıralanmıştır .
Kriptokristalin kuvartz ve çeşitleri , “Kuvars (Var: Kalsedoni)” gibi kalsedon , ya da “Kalsedony (Var: Agate)” gibi kalsedony olarak listelenmiştir.
Kalsedonun özellikleri ve çeşitleri hakkında ilgili mineral sayfalarında bulunabilir.
Minerallerin aksine, çeşitlerin tanımlarının, hiçbirinin başka bir mineral olabileceği anlamında karşılıklı olarak özel olmadığını unutmayın. Tek bir numune, çeşitli çeşitler olarak doğru bir şekilde sınıflandırılabilir.

Kuvarsın Yapısı

Şekil.2: Kuvarsın temel yapısal özellikleri

Şekil 1: Si04 gruplarından yapılan üç katlı sarmal. Çocuk görüntüsü bir video.
Kuvarsın yapısı 1925’de Bragg ve Gibbs tarafından deşifre edildi (kuvartzın yapısı ve simetri özellikleri için bkz. Heaney, 1994). Temel yapı taşı, dört oksijen atomunun merkezi bir silikon atomu çevreleyerek tetrafehedral oluşturduğu SiO4 grubudur. Her oksijen iki Si04 grubuna üye olduğundan, kuvars formülü Sİ02’dir. SiO 4 tetrahedra üç boyutlu bir ağ oluşturur ve birçok mineraloji ders kitabı kuvarsı bir ağ silikatı veya tektonilat olarak sınıflandırır.

Kuvarsın c eksene paralel üç katlı ve altı katlı Si04 tetrahedra zincirlerinden oluştuğu düşünülmektedir. Şekil 1, üç katlı bir Si04 helezonunun iki temsilini ve kuvars birim hücresi ile olan ilişkisini göstermektedir: Sağa kırmızı oksijen ve beyaz silikon atomları olan bir top model, soldaki tetrahedral bir model, tetrahedra’nın köşeleri pozisyonda Oksijen atomları.

Necef Taşı Gümüş Yüzük

Necef Taşı Gümüş Yüzük

Altı adet bu sarmal, bazen “c-kanalı” olarak adlandırılan ve c-eksenine paralel çalışan bir merkezi kanalı çevreleyen bir halka oluşturmak üzere bağlanmıştır. Merkezi c-kanalı çevresindeki Si04 tetrahedra iki bağımsız altı katlı helis oluşturur. Şekil 2, ilgili yapının iki görünümünü göstermektedir: üst sıradaki c ekseni yönünde bakmak ve alt sıradaki bir a-ekseni yönünde bakmak. Kuvars kristalleri gibi, halka altı-yüzlüdür, ancak trigonal simetriye sahiptir . Büyük kanallar kuvartzın önemli bir yapısal özelliğidir, çünkü küçük katyonlar tarafından işgal edilebilirler.

Bu sayfanın altındaki interaktif JSmol aracıyla kuvartz kristal yapısını keşfedebilirsiniz.

Kuvars Kristallerinin Kullanılmışlığı

Şekil.3: Kuvars Kristallerinin Kullanılabilirliği

Bir helezon saat yönünde (sağ el) veya saat yönünün tersine (sol el) dönüyor. SiO 4 tetrahedrasının sarmal dizilişinden dolayı, kuvarsın atomik kafesi bir heliks simetri özelliğine sahiptir: Kuvars, kristal yapısı ve morfolojisi birbirinin ayna görüntüleri olan sol ve sağ el kristallerini oluşturur.

P3 1 21 uzay grubuna sahip sol-elli bir kristalde, altı katlı sarmallar saatin ters yönünde (solda), üçlü sarmallar saat yönünde (sağda) döner.
Sağdan elle kullanılan bir kristalde P3 2 21, altı katlı helezonlar saat yönünde (sağda) ve üçlü helezonları saat yönünün tersine (solda) döndürür.
Kuvarsın simetri özelliklerinin kapsamlı bir incelemesi için bkz. Heaney (1994).

Necef Taşlı Yüzük

Necef Taşlı Yüzük

Simetri özellikleri açısından karakteristik olan kuvars kristalografik formu, trigonal trapezoidhedron olup, kristal üzerindeki yüzlerinin konumu kristalin yapısının elle tutulmasını yansıtır. Sağdaki şekil altı kat helislerin elle tutulması ile trigonal trapezohedron (x – turuncu) ve trigonal bipirramid (s – mavi) yüzeylerinin konumu arasındaki ilişkiyi görselleştirir. Ne yazık ki, bu yüzler tüm kristaller üzerinde mevcut değildir ve genellikle bir kristalin morfolojisinden sapmasını belirlemek mümkün değildir.

Kuvars optik olarak aktiftir: c-eksenine paralel olan bir kristalden geçen bir ışık ışınının kutuplanması, kristalin elle tutulmasına bağlı olarak sola veya sağa döndürülür (Arago, 1811; Biot, 1812; Herschel, 1822).

Aşağıdaki tabloda, simetri, morfoloji ve optik davranışın nasıl ilişkili olduğu listelenmiştir:
Uzay Grubu    Elverişliliği
Altı katlı helezon    Elverişliliği
Üç kat helis    Için endeksler
X ve s formları    Pozisyonu
X ve s yüzleri    Dönme
Işık polarizasyonu
Sol eliyle kuvars    P3 1 21    Sola (saat yönünün tersine)    Sağa (saat yönünde)    X {6 1 5 1}
S {2 1 1 1}    ayrıldı    Sola (saat yönünün tersine)
Sağ elle kuvars    P3 2 21    Sağa (saat yönünde)    Sola (saat yönünün tersine)    X {5 1 6 1}
S {1 1 2 1}    sağ    Sağa (saat yönünün tersine)
morfoloji

Kuvars bireysel kristaller ve kristal agregalar olarak bulunur. Kristalize kuvartz kristalleri tipik olarak dik piramidal sonlanmalara sahip altı taraflı prizmalardır. Bunlar kusursuz olabilirler (“kısa prizmatik”) veya uzunlamasına hatta iğne benzeri olabilirler. Çoğu ortamda, kuvars kristalleri ana kaya üzerine bağlanır ve yalnızca bir ucu bulunur, ancak çift uçlu kristaller de bulunur.
Kaya oluşturan bir mineral kuartz genellikle milimetre altı – santimetre büyüklükte anhedral taneler halinde oluştuğundan, iyi oluşturulmuş kristaller nadirdir. Kuvarsın sekonder damar dolguları tipik olarak muazzamdır.

NECEF TAŞI

NECEF TAŞI

Kuvars kristalleri doğada yaklaşık 40 farklı kristalografik formu gösterir, ancak kristallerden çoğu, kuvartz kristal morfolojisi hakkındaki tartışmalarda sıklıkla bahsedilen sadece birkaç temel formdan oluşur (Frondel, 1962; Rykart, 1995). Miller-Bravais indisleri yerine Latin ve Yunan harf sembolleri ile belirtmek uygundur ve yaygın bir uygulamadır. Aşağıdaki resim, temel formların (bolca sıralanmış) kuvars kristallerinde bulunan yüzlerle ilişkisini göstermektedir. Kuvars kristallerinde kristalografik formların en yaygın kombinasyonu r + m + z’dir.

Şekil.4: Kuvarsın Temel Kristalografik Formları

Fig.5: Sol ve Sağ Kristallerde x ve s Yüz Konumları
Kuvars kristallerinin elle tutulması, r yüzün sol alt veya sağ alt köşesinde bulunan x yüzlerinin pozisyonlarından kolayca belirlenebilir (turuncu yüzler Şekil 5). Zorlukla, elle tutulma, r ve z yüzleri arasında uzanan yüzlerin pozisyonundan (mavi yüzler) belirlenebilir: yüz genellikle, r kenarına paralel uzanan ince bir çizgi gösterir -face.
Alt sıra, kristallerin üstten görünüşünü gösterir. Sadece trigonal simetrilerini değil aynı zamanda x yüzeylerinin konumunun kiralitesini de göstermez.

Kuvars Kristallerinin Makroskopik Yapısı

Örgü kusurlarına tepki olarak ve görünüşte büyüme koşullarını yansıtan kuvartz kristalleri, birbirinden ayrı ve birbirine özel iki tür iç yapı geliştirebilir:
– Macromosaic Structure , bazen “Friedlaender Quartz” olarak adlandırılır
– Lameller Yapısı , bazen “Bambauer Quartz”

Bireysel kristaller her iki yapısal türüne de sahip olabilir, ancak kristallerin ilgili kısımları farklı gelişim evrelerinde gelişmiştir (Hertweck ve diğerleri, 1998). Bazen tüm kuvartzların makromozik veya yaprak şeklinde olduğu iddia edilmektedir. Bu doğru değil.

Necef Taşı Nedir

Necef Taşı Nedir

Yapraklı yapı ilk kez Weil (1931) tarafından tanımlanmıştır. Kristaller, optik bir anomali gösteren katmanlar içerirler: iki eksenlidirler. Katmanlar, soğan benzeri biçimde kristal yüzlerine paralel olarak istiflenir ve nispeten yüksek bir hidrojen ve alüminyum içeriği ile ilişkili olduğu bulunmuştur (Bambauer ve diğ., 1961, 1962, 1963). İnce bir bölümdeki kristalin optik özelliklerini incelemeksizin lamel kuvarsları güvenle tanınamaz.

Makromozik kuvars kristalleri, Friedlaender (1951) tarafından tanımlanmıştır ve hafif eğik ve radyal olarak düzenlenmiş kama biçimli sektörlerden oluşur. İkiz sınırlarla sıklıkla karıştırılan kristal yüzlerde dikişlerin varlığı ile tanınırlar. Böyle bir yapıya sahip olan kristaller, pegmatit ve miarole ceplerinde ve yüksek sıcaklıktaki alp tipi fissürlerde bulunur.

Kuvars Kristal Alışkanlıkları

Şekil.6: Kuvars Kristallerinin Yaygın Alışkanlıkları
Kesin olarak, “alışkanlık” terimi, ilgili kristalografik formlara (kristal yüzleri) bakılmaksızın, bireysel kristallerin genel şeklini belirlemek için kullanılır. Kafa karıştırıcı bir şekilde, kuvars kristallerinin bazı alışkanlıklarının tanımları özel formları içerir. Bu alışkanlıkların önemsiz adlarının birçoğu Alps’taki kaya gövdeleri tarafından tanıtıldı ve popülerleştirildi (iyi bir genel bakış için Rykart, 1995’e bakınız). Önemsiz adlarla (parantez içinde farklı dilde eşanlamlılar bulunan) en önemli alışkanlıklar şunlardır:
A) Normal alışkanlık (“Maderaner Habitus”, prizmatik alışkanlık): “tipik” kuvars kristalleri veya hafif inceltilmiş kristaller.

Necef Taşı Yüzük

Necef Taşı Yüzük

B) Trigonal alışkanlık: Örneğin zayıf yüzeyler yüzünden veya Muzo alışkanlığı bulunan kristallerde olduğu gibi (üçgen kesit nedeniyle ) belirgin trigonal simetriye sahip kristaller (h).
C) Psödoheksagonal alışkanlık : Eşkenar dörtgenli ve prizma yüzleri düzgün gelişen kristaller.
D) Cumberland alışkanlığı : Prizma yüzleri çok küçük veya mevcut olmayan, çoğunlukla iki boyutlu kristaller.
E) Psödükküp kuvars (psödükküp alışkanlığı, kübik alışkanlık, küp kuvars, “Würfelquarz”): Hafif çarpık küplere benzeyen r veya z baskın raslantılara sahip kristaller.
F) Dauphiné alışkanlığı: Tek bir dominant rhombohedral yüzü olan kristal ipuçları.
G) Tessin alışkanlığı (“Abito Ticino”, “Tessiner Habitus”, “Rauriser Habitus”, “Penninischer Habitus”): Dik rhombohedral yüzleri ile sivrilen kristaller, tam anlamıyla Tessin alışkanlığı hakimdir {3 0 3 1} yüzleri. Özgün yörede, makro mozaik bir yapıya sahiptirler.
H) Muzo alışkanlığı: Z yüzleri altında inceltilmiş prizma yüzlerine sahip kristallerdir, çünkü bunlar sırayla m ve z morfinlerini değiştiren ve kristal uçlarında trigonal kesit alanına sahiplerdir (Gansser, 1963).
İğne kuvars (akiküler alışkanlık): Kristaller c-ekseni boyunca büyük ölçüde uzatılmıştır.

DÜRRÜ NECEF TAŞI YÜZÜK (8.25 CRT)

OTANTİK YÜZÜKLER
Necef Taşı Yüzük
Fiyatı      :      SATILDI TL
Ürünün Özellikleri
  • 1.KALİTE HAS NECEF TAŞI
  • 10.50 GR
  • 8.25 CRT
  • 925 AYAR GÜMÜŞ EL İŞÇİLİĞİ
  • AYNI GÜN KARGO
  • EŞİ YOK
  • KDV DAHİL
  • ÖZEL KUTUSUNDA
Ürün Açıklaması Video Tanıtım Yorumlar

Necef dünyadaki en önemli minerallerden biridir ve renkli taşlar dünyasındaki en popüler taş taş gruplarından birini

Necef Taşı Yüzük

Necef Taşı Yüzük

oluşturmaktadır. Dünya’nın kıtasal kabuğunda bulunan, feldispatlere göre ikinci sırada bulunan en bol mineraldir. ‘necef’ isminin, ‘ırak necef şehrinden alır kelimelerin kaynaklandığı. Adı, sertliğin Mohs ölçeğinde 7’yi ölçen kesin mineral olan necef için tanımlayıcıdır. Onları sert, yumuşak veya dayanıklı olarak sınıflandırmaya gelince, diğer değerli taşlar genellikle kuvartzla karşılaştırılır.

necefın iki ana çeşidi vardır ve bunlar daha başka, daha spesifik varietal adlara bölünebilir. Tüm necef taşları aynı silikon dioksit (SiO2) kimyasal bileşimini paylaşır, ancak farklı kristal sınıfları ve oluşumlarına sahiptirler. necefın iki ana kolu makrokristalin kuvartz ve kriptokristalin necefı içerir. Makrokristalin necef, ametist, kaya kristali, mavi necef, sitrin, şahin gözü, prasiolit, necef kedi gözü, dumanlı necef, gül necefı ve kaplanın gözünü içerir. Makrokristalin necef genellikle yarı şeffaf ve kriptokristalin kuvartzdan daha büyük kristallerle oluşur. Kriptokristalin necef çoğu durumda büyütme altında görülemeyen mikroskobik olarak küçük kristaller ile oluşur. Kristalin kuvartz, neceflı bir polimorf olan moganit ile birlikte büyütülür ve kalsedony olarak adlandırılır. Kalsedon aslında agate, chrysoprase, kan taşı, jasper ve carnelian gibi çok çeşitli kuartz taşlar içerir. Kalsedoni ‘dar anlamda’ genellikle yalnızca hafif ve tek renkli kalsedoniyi, genellikle mavimsi rengini ifade eder. Kriptokristalin necef genellikle berraklığında opak veya yarı şeffaftır.

OTANTİK TAŞ KALİTESİ  VE FARKI İLE 925 AYAR GÜMÜŞ EL İŞÇİLİĞİ %100 DOĞAL IRAK NECEF TAŞI 10.45 CRT SERBEST OVAL KESİM MUHTEŞEM FASETLİ ; SEVDİKLERİNİZ İÇİN DOĞAL ANLAMLI BİR HEDİYE ÜRÜNÜMÜZ TEK PARÇA OLUP SATILDIĞINDA REYONUMUZDAN KALKAR;

necef taşlar çok çekici, dayanıklı ve serttir. Çoğu durumda, kuvartz oldukça ucuzdur ve çok büyük ebatlarda mevcuttur. Bazı necef çeşitleri son derece seyrek olabilirken diğerleri çok kolay kullanılabilir. necef, kesilip birçok şekil ve boyuta bölünebilen çok yönlü bir malzemedir. Kuyumculuk ve süs eşyaları yaratmada yüzyıllar boyu kullanılmıştır. Günümüzde, necef, renkli taş ticaretinde yalnızca en önemli taşlardan biridir, aynı zamanda birçok önemli endüstriyel kullanıma da sahiptir.

necefı tanımlamak için kesin bir test yok. Kesin tanımlamaya ulaşmak için birkaç test gereklidir. Çoğu gem laboratuvarı, necef örneklerini test ederken geleneksel analiz ve gelişmiş aletler kullanır. Geleneksel analiz genellikle doğal necef içinde bulunan inklüzyonları ve renk dağılımını inceler. Kızılötesi spektroskopi, necef taşlarının emdiği kızılötesi ışığın dalga boylarını grafiklemek için kullanılır. necef kristalleri de piezoelektrik özelliklere sahiptirler; Turmalin ve birkaç tane daha taşlarla paylaşılan bir özellik. Sentetik necef genellikle doğal olmayan renklerde bulunur. Çoğu durumda, renk doğal bir oluşum olarak çok canlı ve şiddetlidir.

Necef Yüzük

Necef Yüzük

necef; Kaynak ve Kaynaklar Başa Dön
necef taşlar tüm dünyadaki yerlerde bulunur. necef granit ve diğer magmatik kayaçların önemli bir bileşenidir. Ayrıca sıklıkla tortul kayaçta bulunur ve metamorfik kayaçların ortak bir bileşenidir. İyi oluşturulmuş kristaller, genellikle birkaç metreyi aşan ve yüz kilogramın üzerinde ağırlığa sahip inanılmaz derecede büyük boyutlara ulaşabilir.

necef Rengi

Makrokristalin kuvarttın rengi yelpazede olduğu gibi değişkendir, ancak berrak kuvartz en çok rastlanan beyaz renk veya bulutlu necefdır. Mor (ametist), pembe (gül kuvartz), gri veya kahverengi ila siyah (dumanlı necef) de yaygındır. Kriptokristalin kuvartz çeşitleri renkli olabilir. Yapay ışıkta, necef istenilen bir kaliteye sahip değildir. Gün ışığında, özellikle gün doğumundan sonra ve gün batımından hemen önce görünüyor. Derin renkler en değerli renklerdir.

necef Berraklığı ve Parlaklığı

İnce necef şeffaftır; bu, ışığın engellenmeden taş içinden geçtiği anlamına gelir. Yarı saydam kuvartsta ışığın taş içerisinden geçişi biraz zayıflar. En iyi kalitede necef “temiz”, her türlü kapanımdan arınmış. necef çok olduğu için, taş karakterini tanımlayanların dışında (örn. Kedi gözü, şahin gözü veya doğal taşlar) görünür kapanımlara sahip taşlara gitmek için çok az sebep vardır. Parlaklık camsı ila vitre arasında kristaller iken, kriptokristalin formları sıklıkla matlıktan mumsuye, ancak vitröz olabilir. Kristaller şeffaf bir şeffaftır; Kriptokristalin formlar genellikle yarı şeffaf veya opaktır.

necef Kesme ve Şekil

Kristallerdeki renk dağılımının pürüzlülüğünden ötürü, kuvartz renklerini en üst düzeye çıkarmak için genellikle parlak mermi olarak kesilir. Renk daha iyi dağıldığında diğer kesikler de kullanılabilir. necef, çok sayıda süslü şekil de dahil olmak üzere kalibre edilmiş boyut ve şekillerde geniş bir yelpazede mevcuttur.

necef Arıtımı

Renksiz necef daima işlenmez. Renkli taşlar bazen boyalar (agate durumunda olduğu gibi), ışınlama (düşük seviyeli radyoaktivite ile bombardıman) veya ısıtma ile zenginleştirilebilir. Bazı taşlar, zenginleştirilmiş renk, parlaklık ve istikrar için emdirilmiş veya mum, şeffaf reçine ve hatta folyo ile kaplanabilir. Sentetik necef da bol miktarda bulunur. Doğal olarak renklendirilmiş kuvartzlar tipik olarak renk ayrımı yapar.

Necef Taşı (Dürrü Necef)

Necef Taşının Faydaları

Irak’ın Necef şehrine has bir taştır. Adını da oradan almıştır. Yılın belirli bir zamanında yağan dolu tanelerinin içerisinde bulunan bir sıvının dağın oluklardan dağa akması ve orada sertleşip donmasıyla oluşur. Bir nevi mucizevi bir taş demek yerinde olur. Hadislerde belirtildiği üzere bu taşa bakmak Kabeye bakmak kadar sevaptır. Gribe, baş ağrısı ve migrene iyi geliyor. Bir adıda (Dağ Kristali ) olan bu taşın ayrıca insanı ferahlatıp, huzur verdiği, kalbi güçlendirdiği, bitkinlik giderdiği,tansiyon düşüklüğünü önlediği ve tüm bedende dengeyi sağladığı ispatlanmıştır. Ayrıca Osmanı Padişahları bu taştan tesbih yapar ve özellikle yaz aylarında eli terletmediği için onu kullanırlardı.
İslam’da Dure Necef Taşlı Yüzük Takmak

Doğal Necef Taşı Yüzük

Doğal Necef Taşı Yüzük

1-İmam Muhammed Bakır aleyhisselam buyurdular:

“Dur taşına bakmanın fazileti İmam Ali aleyhisselam ın yüzüne bakmak gibidir.”

2- İmam Sadık aleyhisselam buyurdular:

“Dur taşının asıl kıymeti öyledir ki; eğer insanlar bütün varlıklarını onu ele geçirebilmek için harcasalar bile yine de ona ulaşamazlardı, ama biz şialarımız bu fazilete ulaşsınlar diye Dur taşını insanlar arasında bir taş değerinde gösterdik.”Kuvars Çeşitleri

Bazı tuhaf fiziksel özellikleri paylaşan kuvars kristalleri veya agregaları “önemsiz isimler” ile kuvartz çeşitleri olarak sınıflandırılmıştır.
Bilinen en iyi örnekler, ametist veya dumanlı kuvartz gibi kuvars renk çeşitleri olup, asal kuvars , gwindel veya kuvarsin gibi belirli kristal şekilleri, agregaları ve dokuları için önemsiz adlardır . Mineraller için olduğu gibi kuvars çeşitlerinin adlandırılması veya tanımlanması konusunda kuralsal kurallar bulunmadığından, bazı kuvars çeşitlerinin tanımları hassas ve genel olarak kabul edilirken, diğerlerinin tanımları farklı yazarlar arasında önemli ölçüde farklılık gösterir veya oldukça bulanıktır.

Mindat Kuvars Çeşitlerinin Sınıflandırılması
Mindat’ta makrokristalin kuvartz ve çeşitleri kuvartz ve kuvartz çeşitleri olarak sıralanmıştır .
Kriptokristalin kuvartz ve çeşitleri , “Kuvars (Var: Kalsedoni)” gibi kalsedon , ya da “Kalsedony (Var: Agate)” gibi kalsedony olarak listelenmiştir.
Kalsedonun özellikleri ve çeşitleri hakkında ilgili mineral sayfalarında bulunabilir.
Minerallerin aksine, çeşitlerin tanımlarının, hiçbirinin başka bir mineral olabileceği anlamında karşılıklı olarak özel olmadığını unutmayın. Tek bir numune, çeşitli çeşitler olarak doğru bir şekilde sınıflandırılabilir.

Kuvarsın Yapısı

Şekil.2: Kuvarsın temel yapısal özellikleri

Şekil 1: Si04 gruplarından yapılan üç katlı sarmal. Çocuk görüntüsü bir video.
Kuvarsın yapısı 1925’de Bragg ve Gibbs tarafından deşifre edildi (kuvartzın yapısı ve simetri özellikleri için bkz. Heaney, 1994). Temel yapı taşı, dört oksijen atomunun merkezi bir silikon atomu çevreleyerek tetrafehedral oluşturduğu SiO4 grubudur. Her oksijen iki Si04 grubuna üye olduğundan, kuvars formülü Sİ02’dir. SiO 4 tetrahedra üç boyutlu bir ağ oluşturur ve birçok mineraloji ders kitabı kuvarsı bir ağ silikatı veya tektonilat olarak sınıflandırır.

Kuvarsın c eksene paralel üç katlı ve altı katlı Si04 tetrahedra zincirlerinden oluştuğu düşünülmektedir. Şekil 1, üç katlı bir Si04 helezonunun iki temsilini ve kuvars birim hücresi ile olan ilişkisini göstermektedir: Sağa kırmızı oksijen ve beyaz silikon atomları olan bir top model, soldaki tetrahedral bir model, tetrahedra’nın köşeleri pozisyonda Oksijen atomları.

Necef Taşı Gümüş Yüzük

Necef Taşı Gümüş Yüzük

Altı adet bu sarmal, bazen “c-kanalı” olarak adlandırılan ve c-eksenine paralel çalışan bir merkezi kanalı çevreleyen bir halka oluşturmak üzere bağlanmıştır. Merkezi c-kanalı çevresindeki Si04 tetrahedra iki bağımsız altı katlı helis oluşturur. Şekil 2, ilgili yapının iki görünümünü göstermektedir: üst sıradaki c ekseni yönünde bakmak ve alt sıradaki bir a-ekseni yönünde bakmak. Kuvars kristalleri gibi, halka altı-yüzlüdür, ancak trigonal simetriye sahiptir . Büyük kanallar kuvartzın önemli bir yapısal özelliğidir, çünkü küçük katyonlar tarafından işgal edilebilirler.

Bu sayfanın altındaki interaktif JSmol aracıyla kuvartz kristal yapısını keşfedebilirsiniz.

Kuvars Kristallerinin Kullanılmışlığı

Şekil.3: Kuvars Kristallerinin Kullanılabilirliği

Bir helezon saat yönünde (sağ el) veya saat yönünün tersine (sol el) dönüyor. SiO 4 tetrahedrasının sarmal dizilişinden dolayı, kuvarsın atomik kafesi bir heliks simetri özelliğine sahiptir: Kuvars, kristal yapısı ve morfolojisi birbirinin ayna görüntüleri olan sol ve sağ el kristallerini oluşturur.

P3 1 21 uzay grubuna sahip sol-elli bir kristalde, altı katlı sarmallar saatin ters yönünde (solda), üçlü sarmallar saat yönünde (sağda) döner.
Sağdan elle kullanılan bir kristalde P3 2 21, altı katlı helezonlar saat yönünde (sağda) ve üçlü helezonları saat yönünün tersine (solda) döndürür.
Kuvarsın simetri özelliklerinin kapsamlı bir incelemesi için bkz. Heaney (1994).

Necef Taşlı Yüzük

Necef Taşlı Yüzük

Simetri özellikleri açısından karakteristik olan kuvars kristalografik formu, trigonal trapezoidhedron olup, kristal üzerindeki yüzlerinin konumu kristalin yapısının elle tutulmasını yansıtır. Sağdaki şekil altı kat helislerin elle tutulması ile trigonal trapezohedron (x – turuncu) ve trigonal bipirramid (s – mavi) yüzeylerinin konumu arasındaki ilişkiyi görselleştirir. Ne yazık ki, bu yüzler tüm kristaller üzerinde mevcut değildir ve genellikle bir kristalin morfolojisinden sapmasını belirlemek mümkün değildir.

Kuvars optik olarak aktiftir: c-eksenine paralel olan bir kristalden geçen bir ışık ışınının kutuplanması, kristalin elle tutulmasına bağlı olarak sola veya sağa döndürülür (Arago, 1811; Biot, 1812; Herschel, 1822).

Aşağıdaki tabloda, simetri, morfoloji ve optik davranışın nasıl ilişkili olduğu listelenmiştir:
Uzay Grubu    Elverişliliği
Altı katlı helezon    Elverişliliği
Üç kat helis    Için endeksler
X ve s formları    Pozisyonu
X ve s yüzleri    Dönme
Işık polarizasyonu
Sol eliyle kuvars    P3 1 21    Sola (saat yönünün tersine)    Sağa (saat yönünde)    X {6 1 5 1}
S {2 1 1 1}    ayrıldı    Sola (saat yönünün tersine)
Sağ elle kuvars    P3 2 21    Sağa (saat yönünde)    Sola (saat yönünün tersine)    X {5 1 6 1}
S {1 1 2 1}    sağ    Sağa (saat yönünün tersine)
morfoloji

Kuvars bireysel kristaller ve kristal agregalar olarak bulunur. Kristalize kuvartz kristalleri tipik olarak dik piramidal sonlanmalara sahip altı taraflı prizmalardır. Bunlar kusursuz olabilirler (“kısa prizmatik”) veya uzunlamasına hatta iğne benzeri olabilirler. Çoğu ortamda, kuvars kristalleri ana kaya üzerine bağlanır ve yalnızca bir ucu bulunur, ancak çift uçlu kristaller de bulunur.
Kaya oluşturan bir mineral kuartz genellikle milimetre altı – santimetre büyüklükte anhedral taneler halinde oluştuğundan, iyi oluşturulmuş kristaller nadirdir. Kuvarsın sekonder damar dolguları tipik olarak muazzamdır.

NECEF TAŞI

NECEF TAŞI

Kuvars kristalleri doğada yaklaşık 40 farklı kristalografik formu gösterir, ancak kristallerden çoğu, kuvartz kristal morfolojisi hakkındaki tartışmalarda sıklıkla bahsedilen sadece birkaç temel formdan oluşur (Frondel, 1962; Rykart, 1995). Miller-Bravais indisleri yerine Latin ve Yunan harf sembolleri ile belirtmek uygundur ve yaygın bir uygulamadır. Aşağıdaki resim, temel formların (bolca sıralanmış) kuvars kristallerinde bulunan yüzlerle ilişkisini göstermektedir. Kuvars kristallerinde kristalografik formların en yaygın kombinasyonu r + m + z’dir.

Şekil.4: Kuvarsın Temel Kristalografik Formları

Fig.5: Sol ve Sağ Kristallerde x ve s Yüz Konumları
Kuvars kristallerinin elle tutulması, r yüzün sol alt veya sağ alt köşesinde bulunan x yüzlerinin pozisyonlarından kolayca belirlenebilir (turuncu yüzler Şekil 5). Zorlukla, elle tutulma, r ve z yüzleri arasında uzanan yüzlerin pozisyonundan (mavi yüzler) belirlenebilir: yüz genellikle, r kenarına paralel uzanan ince bir çizgi gösterir -face.
Alt sıra, kristallerin üstten görünüşünü gösterir. Sadece trigonal simetrilerini değil aynı zamanda x yüzeylerinin konumunun kiralitesini de göstermez.

Kuvars Kristallerinin Makroskopik Yapısı

Örgü kusurlarına tepki olarak ve görünüşte büyüme koşullarını yansıtan kuvartz kristalleri, birbirinden ayrı ve birbirine özel iki tür iç yapı geliştirebilir:
– Macromosaic Structure , bazen “Friedlaender Quartz” olarak adlandırılır
– Lameller Yapısı , bazen “Bambauer Quartz”

Bireysel kristaller her iki yapısal türüne de sahip olabilir, ancak kristallerin ilgili kısımları farklı gelişim evrelerinde gelişmiştir (Hertweck ve diğerleri, 1998). Bazen tüm kuvartzların makromozik veya yaprak şeklinde olduğu iddia edilmektedir. Bu doğru değil.

Necef Taşı Nedir

Necef Taşı Nedir

Yapraklı yapı ilk kez Weil (1931) tarafından tanımlanmıştır. Kristaller, optik bir anomali gösteren katmanlar içerirler: iki eksenlidirler. Katmanlar, soğan benzeri biçimde kristal yüzlerine paralel olarak istiflenir ve nispeten yüksek bir hidrojen ve alüminyum içeriği ile ilişkili olduğu bulunmuştur (Bambauer ve diğ., 1961, 1962, 1963). İnce bir bölümdeki kristalin optik özelliklerini incelemeksizin lamel kuvarsları güvenle tanınamaz.

Makromozik kuvars kristalleri, Friedlaender (1951) tarafından tanımlanmıştır ve hafif eğik ve radyal olarak düzenlenmiş kama biçimli sektörlerden oluşur. İkiz sınırlarla sıklıkla karıştırılan kristal yüzlerde dikişlerin varlığı ile tanınırlar. Böyle bir yapıya sahip olan kristaller, pegmatit ve miarole ceplerinde ve yüksek sıcaklıktaki alp tipi fissürlerde bulunur.

Kuvars Kristal Alışkanlıkları

Şekil.6: Kuvars Kristallerinin Yaygın Alışkanlıkları
Kesin olarak, “alışkanlık” terimi, ilgili kristalografik formlara (kristal yüzleri) bakılmaksızın, bireysel kristallerin genel şeklini belirlemek için kullanılır. Kafa karıştırıcı bir şekilde, kuvars kristallerinin bazı alışkanlıklarının tanımları özel formları içerir. Bu alışkanlıkların önemsiz adlarının birçoğu Alps’taki kaya gövdeleri tarafından tanıtıldı ve popülerleştirildi (iyi bir genel bakış için Rykart, 1995’e bakınız). Önemsiz adlarla (parantez içinde farklı dilde eşanlamlılar bulunan) en önemli alışkanlıklar şunlardır:
A) Normal alışkanlık (“Maderaner Habitus”, prizmatik alışkanlık): “tipik” kuvars kristalleri veya hafif inceltilmiş kristaller.

Necef Taşı Yüzük

Necef Taşı Yüzük

B) Trigonal alışkanlık: Örneğin zayıf yüzeyler yüzünden veya Muzo alışkanlığı bulunan kristallerde olduğu gibi (üçgen kesit nedeniyle ) belirgin trigonal simetriye sahip kristaller (h).
C) Psödoheksagonal alışkanlık : Eşkenar dörtgenli ve prizma yüzleri düzgün gelişen kristaller.
D) Cumberland alışkanlığı : Prizma yüzleri çok küçük veya mevcut olmayan, çoğunlukla iki boyutlu kristaller.
E) Psödükküp kuvars (psödükküp alışkanlığı, kübik alışkanlık, küp kuvars, “Würfelquarz”): Hafif çarpık küplere benzeyen r veya z baskın raslantılara sahip kristaller.
F) Dauphiné alışkanlığı: Tek bir dominant rhombohedral yüzü olan kristal ipuçları.
G) Tessin alışkanlığı (“Abito Ticino”, “Tessiner Habitus”, “Rauriser Habitus”, “Penninischer Habitus”): Dik rhombohedral yüzleri ile sivrilen kristaller, tam anlamıyla Tessin alışkanlığı hakimdir {3 0 3 1} yüzleri. Özgün yörede, makro mozaik bir yapıya sahiptirler.
H) Muzo alışkanlığı: Z yüzleri altında inceltilmiş prizma yüzlerine sahip kristallerdir, çünkü bunlar sırayla m ve z morfinlerini değiştiren ve kristal uçlarında trigonal kesit alanına sahiplerdir (Gansser, 1963).
İğne kuvars (akiküler alışkanlık): Kristaller c-ekseni boyunca büyük ölçüde uzatılmıştır.