İSTİĞFAR HAKKINDA RESULÜ EKREM’İN HADİS-İ ÅžERİFLERİ
Şeytanların istiğfara ne şekilde sed çekeceklerini Cenabı Peygamberimiz (s.a. v.) haber vermişlerdir:
“İstiÄŸfar ayetleri inince ÅŸeytanların baÅŸlarına kıyamet koptuÄŸundan yaptıkları büyük bir toplantı esnasında hatipleri olan büyük ÅŸeytan: “Ey ÅŸeytanlar! Başımıza gelen büyük belayı görüyor musunuz? İstiÄŸfar ayetleri nazil oldu. Cenabı Hakk, insanların canlan bu vücutta oldukça her kim istiÄŸfar ederse affedeceÄŸini vaad ediyor. Bu takdirde bizim say ü gayretimizin ne hükmü kaldı?” dedi. Åžeytanlar bir çok tedbir neticesi olarak insanlara bidatları sevdirip, istiÄŸfar ettirmemenin çaresine bakalım diye karar verdiler ve dağıldılar.”
İSTİĞFARIN FAZİLETİNE DAİR AYET VE HADİS-İ KUDSİLER
İSTİHARE İÇİN H.OSMAN EFENDİ’NİN TAVSİYELERİ
İSTİHARE DUASI VE NAMAZI
İSTİHARENİN ÖNEMİ
İYİLİĞİ GÖRÜLEN GAYRİ MÜSLİME EDİLECEK DUA
İYİLİĞİ GÖRÜLEN BİR MÜSLÜMANA EDİLECEK DUA
İYAKE NA’BÜDÜ
İZZET AYETİ
İBRAHİM A.S DUASI
îbrahim (a.s.) Allah Teala’ya şöyle duada bulunmuÅŸtu:
İFTAR EDERKEN OKUNACAK DUA
İHLAS SURESİ CUMA GÜNÜ CAMİYE GİRİLDİĞİNDE OKUNURSA
Resulü Ekrem Efendimiz:
“Her kim Cuma günü camiye girdiÄŸi vakit dört rekat namaz kılar ve her rekatta Fatiha’dan sonra elliÅŸer defa Kul hüvallâhü ehad’ı okur. Dört rekatta ikiyüz defa eder. Bunu yapan kimse cennetteki yerini görmedikçe, yahut cennetteki yeri ona gösterilmedikçe ölmez.” buyurmuÅŸlardır.
İHLAS SURESİ EVE GİRERKEN OKUNURSA
Resulü Ekrem buyurdu:
“Her kim evine gireceÄŸi anda Kul hüvallâhü ehad’ı okursa, o evin ehlinden ve komÅŸularından fukaralık kaldırılır.”
* “Birisi fakirlikten ve maiÅŸet darlığından Resulü Ekrem’e (s.a.v.) ÅŸikayette bulundu. Resulü Kibriya ona: “Evine girdiÄŸin vakit kimse varsa selam ver. EÄŸer yoksa benim üzerime selam getir ve bir defa Kul hüvallâhü ehad’ı oku.” buyurdu.
O kimse Resulü Ekrem (s.a.v.)’in bu emirlerini yaptı. Allah Teala da ona rızık yaÄŸdırdı. O kadar bol rızka daldırdı ki,komÅŸularına dağıtmaya baÅŸladı”
İHLAS SURESİNİ OKUYUNCA MELEKLER NAZİL OLUR
“Çanlar çalındığı vakit Rahman olan Cenabı Ecelli Ala’nın gazabı ÅŸiddetlenir. Bunun üzerine yeryüzünün muhtelif yerlerine melekler inerler ve Kul hüvallâhü ehad’ı okurlar. Allah Teala’nın gazab-ı ilahiyyesi sakin olana kadar okumaya devam ederler.”
İHLAS SURESİNİ AKŞAM NAMAZLARINDAN SONRA OKUMAK
Peygamber Efendimiz buyurdu ki: “Her kim akÅŸam namazından sonra kimse ile konuÅŸmadan iki rekat namaz kılar, birinci rekatta Fatiha’dan sonra Kul yâ eyyühel kâfırûn, ikinci rekatta Fatiha’dan sonra Kul hüvallâhü ehad’ı okursa yılanın havından çıktığı gibi günahından kurtulur.”
İHLAS SURESİNİ AREFE GÜNÜ AKŞAM OKUMAK
Resulü Ekrem buyuruyor:
“Kul hüvallâhü ehad suresini her kim arafe günü akÅŸamı bin defa okursa, Cenabı Ecelli Alâ ona istediÄŸini verir.”
İHLAS SURESİNİ FARZ NAMAZLARINDAN SONRA OKUMAK
“Farz namazlardan sonra Kul hüvallâhü ehad’ı onar defa okuyana Cenabı Ecelli Ala’nın rızası ve maÄŸfireti vacip olmuÅŸtur.”
İHLAS SURESİNİ HASTALANINCA OKUMAK
Cenabı Peygamber (s.a.v.) buyurdu: “Bir kimse hastalandığı vakit Kul hüvallâhü ehad’ı okur da ve o hastalıktan kurtulamayarak ölürse, o kimse kabir fitnesinden ve kabir azabından emin olur. Kıyamet günü ise bütün melekler onu yüklenerek Sırât’tan cennete geçirirler.”
İHLAS SURESİNİ HER HALÜKARDA OKUMAK
Enes (r.a.) anlatıyor:
“Resulüllah ile Tebük’te idim. O gün güneÅŸ nurlu, ziyalı ve parlak olarak doÄŸdu. GeçmiÅŸ günlerde böyle doÄŸduÄŸunu hiç görmemiÅŸtik. Cebrail (a.s.), Nebiyyi Ekrem’e geldi. Resulü Ekrem, ona: “Ya Cebrail, bu gün güneÅŸin diÄŸer günlerden daha nurlu ve parlak olarak doÄŸduÄŸunu görüyorum,
geçmiş günlerde böyle doğduğunu hiç görmemiştim, buyurdu.
Cebrail (a.s.), Resulü Ekrem’e: “Bu gün Medine’de Muaviye b. El-leysîöldü. Allah Tealaonun üzerine namaz kılmak için yetmiÅŸ bin melek gönderdi.” dedi.
Resulü Ekrem Cebrail’e: “O kul bu mertebeye ne ile nail oldu?” diye sorunca Cebrail (a.s.):
“O kul geceleri, gündüzleri, ayakta yürürken ve otururken Kul hüvallâhü ehad’ı çok çok okurdu. Onun üzerine namaz kılman içinyeri kısaltayım mı? ” dedi. Resulü Ekrem: “Evet” buyurdu ve onun üzerine namaz kıldı.”
* Resulü Ekrem (s.a.v.) Efendimiz bir bölük askerle bir kimseyi düşmanı keÅŸfe göndermiÅŸti. Onlara hep Kul hüvallâhü ehad ile namaz kıldırıyordu. Geriye döndükleri vakit bu durumu Resulü Ekrem’e anlattılar. Resulü Ekrem onlara: “Ona sorunuz, ne için hep İhlas’la namaz kıldırmış?”buyurdu. Ona sordular, o dedi ki:
“İhlas suresi, Allah Teala’nın sıfatlarını kendinde toplamıştır. Ben onu okumayı çok severim.”
Bunun üzerine Resulü Ekrem şöyle buyurdu:
“Ona haber verin, Allah (c.c.) da onu sever.”
Bir kimse:
“Ya Resulallah, ben İhlas Suresi’ni seviyorum. ” dedi. Sevgili Peygamberimiz o kimseye:
“Onu sevmen seni cennete koyar.” buyurdu.
İHLAS SURESİNİ OKUMANIN FAZİLETİNE DAİR HADİSLER
Bismillâhirrahmânirrahıym.
Kul hüvallâhü ehad. Allâhüs samed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekûn lehû küfüven ehad.
İHLAS SURESİNİ OKUYANA ”EY ALLAHIN SEVGİLİSİ KALK DENİR”
“Her kim Sure-i İhlas’ı her gün elliÅŸer defa okursa, o kimseye, ey Allah Teala’nın medhine mazhar olan! Kabrinden kalk, cennete gir, diye nida olunur.”
İHLAS SURESİNİ OKUYANA CEHENNEMDEN BERAT VERİLİR
“Her kim Kul hüvallâhü ehad’ı bin defa okursa, diyetini ödeyerek nefsini cehennemden kurtarmış olur.”
İHLAS SURESİNİ OKUYANA CENNET VACİP OLUR
“Bir seferden Nebiyyi Ekrem’le birlikte dönmüştük. Resulü Ekrem birinin Kul hüvallâhü ehad’ı okuduÄŸunu iÅŸitince “vacip oldu” buyurdu. Ne vacip oldu, ya Resulellah? dedim. Resulü Ekrem: “Cennet vacip oldu.” buyurdular.”
İHLAS SURESİNİ OKUYANA CENNETE KÖŞK VERİLİR
Cenabı Peygamber buyurdu:
“Her kim Kul hüvallâhü ehad’ı on iki defa okursa, Cenabı Ecelli Ala onun için cennette on iki adet köşk bina eder. Hafaza melekleri birbirlerine derler ki: “Haydin yürüyün, gidelim de kardeÅŸimizin köşklerine ”
İHLAS SURESİNİ SABAH NAMAZINDAN SONRA OKUMAK
“Her kim sabah namazını cemaatla kıldıktan sonra Kul hüvallâhü ehad’ı yüz defa okursa, Allah Teala ile kendi arasında olup da kimsenin bilmediÄŸi günahları affedilir.”
“Her kim sabah namazından sonra Kul hüvallâhü ehad’ı hiç kimse ile konuÅŸmadan yüz defa okursa, o gün içinde Cenabı Ecelli Alâ’ya elli sıddîkıyn sevabı yükseltilmiÅŸ olur.”
“Her kim sabah namazından sonra Kul hüvallâhü ehad’ı on iki defa okursa, Kur’an’ı dört defa hatmetmiÅŸ gibi ecir verilir.”
İHLAS SURESİNİ SABAH VE AKŞAMLARI OKUMANIN FAZİLETİ
Peygamberimiz buyurdu:
“Sabah ve akÅŸamladığın vakit Kul hüvallâhü ehad ve Muavvizeteyn’leri üçer defa oku. Bunlar her gün sana kâfi gelir.”
İHLAS SURESİNİ SEFERE GİDERKEN OKUMAK
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) buyurdu ki:
“Her kim sefere çıkmayı arzu ettiÄŸi vakit Kul hüvallâhü ehad’ı kapısının yanında on bir defa okursa, Cenabı Ecelli Ala seferden
dönene kadar evini muhafaza eder. “
İHLAS SURESİNİ YATARKEN OKUMAK
Resulüllah (s.a.v.) buyurdu:
“Her kim yatacağında saÄŸ tarafı üzerine yatar da Kul hüvallâhü ehad’ı yüz defa okursa, kıyamet günü Cenabı Ecelli Alâ o kuluna: “Ey kulum, sağından cennete gir, buyurur.”
İKİ CİHANDA MUTLU OLMAK İSTEYENLER
1. Vaktini boÅŸa geçirme. Geçen vakitlerine bir göz at. Allah’ın rızasına ve ÅŸeriatına uygun geçirmiÅŸsen Allah’a şükret, deÄŸilse Allah’a yönel ve istiÄŸfar et.
2. Huzurlu bir kalb ile Allah’ı zikret. Zikri böyle yaparsan faydasını, tesirini ve ilahi cezbelerin ÅŸimÅŸek gibi çaktığını görürsün. Zikirde çok yapmak ÅŸart deÄŸildir. Asıl olan her anışta O’nunla olmandır.
3. Zikrederken gaflet içinde olma. O’ndan baÅŸkasına iltifat etme ki, kalbin ancak O’nunla huzura erer. Daima O’nun tecellilerini müşahede et. Katiyen O’ndan gâfıl olma.
4. Yürürken etrafına bakıp durma. Daima önüne ve ayak ucuna bak. Etrafa bakınmak kalbde perdeler meydana getirir. Seni huzurdan mahrum eder.
5. Her halükârda gafletten sakın. Daima kalbin O’nunla olsun. Böyle olursan kalbin huzurla dolar. Huzur içinde nefes alan kiÅŸi diridir. Huzur içinde nefes almayan kiÅŸi ölüdür. O’ndan gafil olduÄŸunu sezinlediÄŸin an istiÄŸfar et. İstiÄŸfar, sahibini temizler ve paklar.
6. GidiÅŸin O’na olsun. Daima O’nun rızası dairesinde hareket et.
7. Kalbini O’ndan baÅŸkasından arındır ve safileÅŸtir. Kalbini bu hale getirirsen o zaman kalbin birayna haline gelir. O’nda Allah (c.c.)’ın tecellilerini görürsün.
8. Dışın halk ile, iç alemin daima O’nunla olsun.Daima murakabe halinde bulun. Zikirde o kadar müstaÄŸrak ol ki, kainatta zikirden baÅŸkasınıduymayasın.
9. Kelime-i Tevhid’i bırakma. O’nu getireceÄŸin zaman gözlerini ve çeneni kapa, dilini damağına yapıştır. Nefesini hapset. Kelime-i Tevhid’i kalbinle söyle: lâ’yı göbeÄŸinin altından dimağına, ilâh kelimesini dimağındanomuz kısmına ve illallah lafzını başın hareketi ile kalbinin üzerine indirirsen O’nunhararetini bütün vücudunda duyarsın. Bu ÅŸekilde
nefes almadan (23) defa yapmaya çalış. SonundaMuhammedün Resûlüllâh demeyi de ihmal etme.
İKİNDİ NAMAZININ SÜNNETİNİN FAZİLETİNE DAİR
Resulü Kibriya buyurdu:
“Allah Teala ikindinin farzından önce dört rekat namaz kılan kimseye rahmet etsin.”
İKİYÜZ DEFA OKUYANA HIZIR MÜRŞİDLİK EDER
Üstadım Hacı Osman Efendi Hazretleri bu sureyi bazılarına ders olarak verirler ve buyururlardı: “Her gün bu sureyi ikiyüz defa okuyan kimseye Hızır (a.s.) mürÅŸidlik eder. Bir kimse yatarken okumaya devam ederse, Cenabı Ecelli Alâ o kimseyi fena insanların ÅŸerrinden imanını muhafaza eder, gavurluktan, münafıklıktan korur. Samimi bir kalp ile okuyan kimse derhal tesirini müşahede eder.”
* Her kim güneÅŸ doÄŸarken ve batarken bu sureyi okumaya devam ederse, ÅŸirkten emin olur.Biri Resulü Ekrem’e:
“Yâ Resulellah, bana vasiyet et!” dedi. Resulü Ekrem (s.a.v.):
“Yatacağın vakit kul yâ eyyühel kâfirûn’u oku. Zira, o insanı ÅŸirkten muhafaza eder.” buyurdu.
İMAM-I AZAM HAZRETLERİNİN TESPİH DUASI
İMANI KORUMAK İÇİN DUA
Allâhümme innî estevdiuke dinî fahfazhü aleyye fî hayâtı ve ba’de vefâtî. Allâhümme innî üceddidül îmâne tecdîden bi kavli lâ ilahe illallah, muhammedün resûlüllâh.
İMTİHAN DUALARI
İmtihana girerken şu dua okunur:
Rabbi edhılnî müdhale sıdkın ve ahricnî muhrace sıdkın vec’al lî min ledünke sültânen nasıyrâ.
İNŞİRAH SURESİNİ OKUMANIN FAZİLETİNE DAİR HADİSLER
İNANAN AKIL SAHİPLERİNİN DUASI
İNSANI GÜNAHLARINDAN ARINDIRAN AMELLER
Buharı ile Müslim’in, Ebu Hüreyre’den (r.a.) rivayet ettikleri hadiste Ebu Hüreyre der ki:
Resulü Ekrem’in şöyle buyurduÄŸunu iÅŸittim:
“Her kim Allah rızası için hac vazifesini eda ederek, bu esnada hanımına cinsi olarak yaklaÅŸmaz ve günah iÅŸlemezse, annesinden doÄŸmuÅŸ gibi tertemiz olur.”
İbni Abbas (r.a.)’dan rivayet edilen hadiste, Resulü Ekrem şöyle buyurmuÅŸlardır:
“Kabe-i Åžerifi elli defa tavaf eden kimse, bütün günahlarından sıyrılır. Annesinden doÄŸmuÅŸ gibi tertemiz olur.”
Allah’ın Resulü (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“Muhakkak ki Aziz ve Celil olan Allah, Ramazan orucunun tutulmasını size farz kıldı. Ben de, Ramazanı ÅŸerifin gecelerinde, teravih namazını sizlere sünnet kıldım. Ramazan orucunun farz olduÄŸuna inanan ve sevabını Allah’tan bekleyerek orucunu tutan kimse, günahlarından sıyrılıp annesinden doÄŸmuÅŸ gibi tertemiz olur.”
Câbir b. Abdullah (r.a.)’dan rivayet edilen hadisi ÅŸerifte, Resulü Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurmuÅŸtur:
“Hac veya Umre için ihram giydiÄŸi halde, kuÅŸluk vaktinden güneÅŸ batıncaya kadar dua eden veAllah’ı zikirle meÅŸgul olan kimsenin günah/arı, güneÅŸ ile batıp gider ve annesinden doÄŸmuÅŸ gibi tertemiz ve günahsız olur. “
Anamız AiÅŸe’den (r.a.) rivayet edilen hadis-i ÅŸerifte, Resulü Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurmuÅŸtur:
“Sabah namazını kılan ve namaz kıldığı yerde, kuÅŸluk namazı vaktine kadar, dünya iÅŸleri ile meÅŸgul olmaksızın, Allah Teala’yı zikrederek dört rekat nafile namaz kılan kimse, bütün günahlarından sıyrılarak annesinden doÄŸmuÅŸ gibi tertemiz olur.”
Hazreti Osman (r.a.)’dan rivayet edilen hadis-i ÅŸerifte, Resulü Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurmuÅŸtur.
“Abdestini aldıktan sonra üç defa: EÅŸhedü en Iâ ilahe illellâh diyen kimse, yerinden kalkıncaya kadar bütün günahları bağışlanır ve annesinden doÄŸmuÅŸ gibi günahsız olur. ”
Mü’min, bu ÅŸehadet kelimesini sadece dili ile deÄŸil, gönlü ve bedeni ile de söylemeli ve gerçek tevhid yoluna girmelidir.
Enes (r.a.)’den rivayet edilen hadis-i ÅŸerifte, Resulü Ekrem (s.a.v.):
“Üç gün hastalık çeken mü’min kul, annesinden doÄŸmuÅŸ gibi günahından sıyrılır.” buyurmuÅŸtur.
Abdullah b. Ömer (r.a.)’den rivayet edilen hadisi ÅŸerifte, Hazreti Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuÅŸlardır:
“Her kim Ramazan-ı Åžerif orucundan sonra, Åževval ayında da altı gün oruç tutarsa, günahlarından sıyrılıp çıkar ve anasından doÄŸduÄŸu gündeki gibi tertemiz olur.”
Hazreti Enes’den rivayet edilen hadiste, Efendimiz Aleyhisselam şöyle buyurdular:
“Müslüman kardeÅŸinin bir ihtiyacını görmek için bir yere giden kimsenin, ayrıldığı yere dönünceye kadar attığı her adımı için bir sevap amel defterine kaydedilir. Onun oraya buraya koÅŸuÅŸturması ile din kardeÅŸinin iÅŸi görülürse, annesinden doÄŸmuÅŸ gibi günahsız olur. EÄŸer bu adam din kardeÅŸinin iÅŸini yerine getirirken ölürse, hesaba çekilmeden doÄŸrudan cennete girer.”
İNSADAN ŞEYTANI UZAKLAŞTIRAN DUA
Allah’ın Rasulü (s.a.v.) buyuruyor: “YataÄŸa yattığında kim Ayet’el-Kürsi’yi sonuna kadar okursa, Allah tarafından ona bir koruyucu gönderilir ve sabaha kadar ÅŸeytan ona yaklaÅŸamaz Yattığında kim (Kul yâ eyyühel kâfirim…) suresini okursa bin ayet okumuÅŸ gibi ecir alır. Geceleyin bunu okuyan kimse o geceyi taat ve ibadetle geçirmiÅŸ gibi addedilir
İNSADAN ŞEYTANI UZAKLAŞTIRAN DUA
Allah’ın Rasulü (s.a.v.) buyuruyor: “YataÄŸa yattığında kim Ayet’el-Kürsi’yi sonuna kadar okursa, Allah tarafından ona bir koruyucu gönderilir ve sabaha kadar ÅŸeytan ona yaklaÅŸamaz Yattığında kim (Kul yâ eyyühel kâfirim…) suresini okursa bin ayet okumuÅŸ gibi ecir alır. Geceleyin bunu okuyan kimse o geceyi taat ve ibadetle geçirmiÅŸ gibi addedilir
İSA A.S
İSKAN OLMAYAN EVE GİRİLDİĞİNDE OKUNACAK DUA
İSLAM DÜŞMANI MÜNAFIĞIN HELAK OLMASI
Rivayet olundu ki:
Zeyd b. Haris (r.a.) Mekke’den Taife giderken yolda münafığın biri kendine arkadaÅŸ olur, ta ki bir harabeye varırlar. Münafık:
“Gel, biraz ÅŸu harabede istirahat edelim” der. Ve birlikte harabeye girerler. Hz. Zeyd uykuya varır. Bu hali gören münafık, Hz. Zeyd’in ellerini ve ayaklarını baÄŸlar ve: “Muhammed (s.a.v.), seni severse, ben onu sevmem” deyip öldürmeye niyetlenir. Bu durumu gören Zeyd (r.a.):
“Ey Rahman olan Allah ‘ım, bana meded eyle” diye Cenab-ı Hakk’a münacaatta bulunur. O anda gaibden bir ses gelir ve şöyle der:
“Ey münafık, sakın onu öldürme.”
Münafık, harabeden dışarı çıkıp etrafa bakınır
Kimseyi göremeyince, tekrar öldürmeye niyetlenir. Evvelki gibi münafığa gelen yine korkunç ses, “Ey münafık, sakın öldürmeyesin.”
Tekrar münafık dışarıya çıkar, yine kimseyi göremez. Tekrar öldürmeye niyetlenir. O anda evvelkilerinden daha yakından gelen çok ÅŸiddetli ve korkunç bir ses: “Ey münafık, sakın Zeyd’i öldürmeyesin.” Münafık tekrar dışarı çıkar. Bir de ne görsün, kapıda tam techizatlı bir süvari. ÅžaÅŸkınlığı geçmeden bir darbede süvari tarafından öldürülür. Süvari, Zeyd (r.a.)’in yanına girip ellerini ve ayaklarını çözer. Zeyd (r.a):
“Sen kimsin, beni münafığın elinden niçin kurtardın?” der. Cevaben o kimse:
“Ben Cebrail’im. Sen Hak Teala’ya duada bulunduÄŸunda, ben yedinci kat semada idim. Cenabı Hak tarafından bana:
“Kulum Zeyd’e yetiÅŸ” diye nida olundu, orada yedinci kat semada, münafığa bir sayha ettim. İkinci sayhayı dünya semasında ettim. Üçüncü sayhayı bu harebenin yanında ettim ve münafığı öldürdüm.” buyurdular.
* Rivayet edildiğine göre:
Firavun ilahlık davasında bulunmadan evvel bir köşk yaptırıp, giriÅŸ kapısı üzerine Allah (c.c.)’ın ismini yazdırdı. Nihayet ilahlık davasında bulunmaya baÅŸladı. Musa (a.s.) gönderildi. Firavunu imana davet etti. Onda iman edecek bir hal göremeyen Musa (a.s.) Allah Teala’ya şöyle niyaz etti:
“Yâ Rabbi, bunda iman edecek bir hal göremiyorum. Yine de senin birliÄŸine davet edeyim
mi?
Cenab-ı Ecelli Ala:
“Yâ Mûsâ, sen onun küfrüne bakıp helak olmasını istiyorsun. Ben ise kapının üzerinde yazılı olan ism-i celalime bakıp ona mühlet veriyorum,” buyurdu.
İSLAM DÜŞMANLARINDAN BİRİ ÖLÜRSE OKUNACAK DUA
Elhamdü lillâhillezî nasara abdehû ve eazze dînehû.
İSM-İ AZAM DUALARININ ÖNEMİ
Duaların en büyüğü İsm-i A’zam duasıdır. Onunla yapılan dua kabul ÅŸayan olduÄŸu için Peygamberin haricinde bazı kimseler -Süleyman (a.s.)’ın veziri gibi- ondan istifade etmiÅŸlerdir. O’nunla duada bulunanlara anında karşılığı verilmiÅŸtir. O öyle mübarek bir duadır ki, önünde engel barınamaz. DaÄŸlara okunsa toz duman haline gelir, denizlere okunsa ateÅŸ olup yanar giderdi. Çünkü o, kınından çıkmış keskin bir kılıca benzer. Lüzumsuz yere onu kınından çıkarmamak, ancak icab ettiÄŸi zaman ondan faydalanmak gerekir. İsm-i A’zam duası da kınından çıkmış kılıç gibidir. GerektiÄŸinde O’nunla dua edilmelidir. Olur olmaz süfli ÅŸeyler elde etmek için okunmamalıdır. Cenabı Hakk’ın rızası bulunan dünyevi ve uhrevi hacetlerimizin gerçekleÅŸmesi için okumakta bir sakınca yoktur. Onunla yapılan duaya mutlaka cevap verilir. Cevap verilmediÄŸini sananlar cahilliklerinin gereÄŸi olarak böyle düşünürler.
“Kullarım, Bana dua ediniz, duanızı kabul edeyim.” buyuran Rabbim, hiç kulunun dergahına kaldırdığı ellerini boÅŸ olarak geriye çevirir mi? Bu alemde vermediÄŸine karşılık olarak ona ebedi alemde daha hayırlısını verecektir.
İsm-i A’zam’la yapılan bir duanın geri çevrileceÄŸini aklın köşesinden bile geçirmemek lazımdır.
İSM-İ AZAM DUASI
Elhamdü lillâhillezî nasara abdehû ve eazze dînehû.
İSM-İ AZAM DUASININ OKUNUŞU
* Bismillâhirrahmânirrahıym.
Ve ilâhüküm ilâhün vâhıd, lâ ilahe illâ hüver rahmânür rahıym. Elif lâm miym, Allâhü lâ ilahe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ ilahe illâ ente sübhâneke innî küntü minez zâlimiyn. Ve anetil vücûhü lil hayyil kayyûm. Rabbi innî messeniyed durru ve ente erhamür râhımiyn. Kâf hâ yâ ayn sâd. Hâ miym. Ayn sîn kâf. Sebbeha lillâhi mâ fis semâvâti vel ard, ve hüvel aziyzül hakiym. Lehû mülküs semâvâti vel ard, yuhyî ve yümît, ve hüve alâ külli ÅŸey’in kadiyr. Hüvel evvelü vel âhıru vez zâhiru vel bâtınü ve hüve bi külli ÅŸey’in aliym. Hüvellezî halekas semâvâti vel arda fî sitteti eyyâmin sümmestevâ alel arÅŸ, ya’lemü mâ yelicü fil ardı ve mâ yahrucü minhâ ve mâ yenzilü mines semai ve mâ ya’rucü fihâ ve hüve meaküm eyne mâ küntüm, vallâhü bi mâ ta’melûne basıyr. Lehû mülküs semâvâti vel ard, ve ilellâhi türceul ümûr. Yûlicül leyle fin nehâri ve yûlicün nehâra fil leyi, ve hüve aliymün bi zâtis sudur. Hüvallâhüllezî lâ ilahe illâ hû, âlimül ÄŸaybi veÅŸ ÅŸehâdeh, hüver rahmânür rahıym. Hüvallâhüllezî lâ ilahe illâ hû, el melikül kuddûsüs selâmül mü’minül müheyminül aziyzül cebbârul mütekebbir, sübhânellâhi amma yüşrikûn. Hüvallâhül hâlikul bâriül müsavviru lehül esmâül husnâ, yüsebbihu lehû mâ fis semâvâti vel ard, ve hüvel aziyzül hakiym. Allâhümme innî es’elüke bi enne lekel hamde lâ ilahe illâ ente yâ mennân. Yâ hannân. Yâ bediy’as semâvâti vel ardı yâ zel celâli vel ikram. Yâ hayral vârisiyn. Yâ erhamer râhımiyn. Yâ semiy’ad düâ’. Yâ Allâhü yâ ilâhü yâ Allâhü yâ Allah. Yâ aliymü yâ âlim. Yâ semiy’u yâ aliymü yâ hakiym. Yâ mâlikü yâ mâlikü yâ selâmü yâ hakk. Yâ kâimü yâ aliyyü yâ mühıyt. Yâ hakemü yâ aliyyü yâ kahhâru yâ kahir. Yâ rahmânü yâ rahıymü yâ haliymü yâ zâhiru yâ seriy’u yâ keriym. Yâ muhsıy yâ mu’tıy yâ mâniu yâ muhyî yâ muksıt. Yâ hayyü yâ kayyûmü yâ ehadü yâ samed. Yâ rabbi yâ rabbi yâ rabbi yâ rabbi yâ rabbi. Yâ vehhâbü yâ ÄŸaffâru yâ kariyb. Lâ ilahe illâ ente hasbiy ve nı’mel vekiyl. Yâ Allâhü yâ hayyü yâ kayyûm. Yâ münzilet tevrâti vel inciyli vel kur’ânil azıym. Yâ men lâ yahfâ aleyhi ÅŸey’ün fil ardı ve lâ fis semâ’. Lâ ilahe illâ hüvel aziyzül hakiym. Yâ rabbi yâ camian nâsi li yevmin lâ raybe fih. Yâ men lâ yuhlifül mî’âd. Yâ men ÅŸehide li nefsihî ve ÅŸehidet lehül melâiketü ve ülül ilmi kaimen alâ halkın. Ve hüvel kâimü bil kist. Lâ ilahe illâ hüvel aziyzül hakiym. Yâ Allâhü yâ mâlikel mülk. Yâ men tü’til mülke men teşâü ve tüızzü men teşâü ve tüzillü men teşâü bi yedikel hayr, inneke alâ külli ÅŸey’in kadiyr. Yâ men yûlicül leyle fin nehâri ve yûlicün nehâra fil leyli ve yuhricül hayye minel meyyiti ve yuhricül meyyite minel hayyi ve yerzüku men yeşâü bi gayri hısâb. Yâ ilâhenâ ve ilahe külli ÅŸey’in ilahen vahiden lâ ilahe illâ ente. Yâ haliymü yâ aliymü yâ aliyyü yâ azıymü eciznî. Bismillâhirrahmânirrahıym. Velâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyü azıym. Yâ hayyü yâ kayyûmü yâ kadiymü yâ dâimü yâ samedü yâ vedûdü yâ vitru yâ zel celâli vel ikram. Allâhümme innî es’elüke yâ Allâhü yâ Allâhü yâ Allah, belâ vallahi entellâhü lâ ilahe illâ entellâhü Allâhü Allâhü vallahi entellâhü lâ ilahe illâ ente yâ hayyü yâ kayyûmü yâ hüve yâ men lâ hüve illâ hû, yâ men bihî hüviyetti külli hû. El aziyzül hamiyd. Elif lâm râ. Nûn. Yâ vedûdü yâ vedûdü yâ zel arsii meçiydi yâ mübdiü yâ müıydü yâ fe’âlün limâ yüriyd, es’elüke bi nûri vechikellezî melee aktara erkâni arÅŸike ve es’elüke bi kudratikelletî kaderte bihâ alâ halkıke ve bi rahmetikelletî vesiat külle ÅŸey’in lâ ilahe illâ ente yâ müğıysü eğısnî yâ müğıysü eğısnî yâ müğıysü eğısnî yâ müğıysü eğısnî.
İSRA SURESİNİN FAZİLETİNE DAİR HADİSİ ŞERİFLER
“Resulü Ekrem her gece Benî İsrail’i ve Zümer’i okurlardı.”
İSTİĞFARLARIN EN BÜYÜĞÜ
“Resulü Ekrem her gece Benî İsrail’i ve Zümer’i okurlardı.”
İSTİĞFAR HAKKINDA RESULÜ EKREM’İN HADİS-İ ÅžERİFLERİ
Şeytanların istiğfara ne şekilde sed çekeceklerini Cenabı Peygamberimiz (s.a. v.) haber vermişlerdir:
“İstiÄŸfar ayetleri inince ÅŸeytanların baÅŸlarına kıyamet koptuÄŸundan yaptıkları büyük bir toplantı esnasında hatipleri olan büyük ÅŸeytan: “Ey ÅŸeytanlar! Başımıza gelen büyük belayı görüyor musunuz? İstiÄŸfar ayetleri nazil oldu. Cenabı Hakk, insanların canlan bu vücutta oldukça her kim istiÄŸfar ederse affedeceÄŸini vaad ediyor. Bu takdirde bizim say ü gayretimizin ne hükmü kaldı?” dedi. Åžeytanlar bir çok tedbir neticesi olarak insanlara bidatları sevdirip, istiÄŸfar ettirmemenin çaresine bakalım diye karar verdiler ve dağıldılar.”
İSTİĞFARIN FAZİLETİNE DAİR AYET VE HADİS-İ KUDSİLER
İSTİHARE İÇİN H.OSMAN EFENDİ’NİN TAVSİYELERİ
İSTİHARE DUASI VE NAMAZI
İSTİHARENİN ÖNEMİ
İYİLİĞİ GÖRÜLEN GAYRİ MÜSLİME EDİLECEK DUA
İYİLİĞİ GÖRÜLEN BİR MÜSLÜMANA EDİLECEK DUA
İYAKE NA’BÜDÜ
İZZET AYETİ
İBRAHİM A.S DUASI
îbrahim (a.s.) Allah Teala’ya şöyle duada bulunmuÅŸtu:
İFTAR EDERKEN OKUNACAK DUA
İHLAS SURESİ CUMA GÜNÜ CAMİYE GİRİLDİĞİNDE OKUNURSA
Resulü Ekrem Efendimiz:
“Her kim Cuma günü camiye girdiÄŸi vakit dört rekat namaz kılar ve her rekatta Fatiha’dan sonra elliÅŸer defa Kul hüvallâhü ehad’ı okur. Dört rekatta ikiyüz defa eder. Bunu yapan kimse cennetteki yerini görmedikçe, yahut cennetteki yeri ona gösterilmedikçe ölmez.” buyurmuÅŸlardır.
İHLAS SURESİ EVE GİRERKEN OKUNURSA
Resulü Ekrem buyurdu:
“Her kim evine gireceÄŸi anda Kul hüvallâhü ehad’ı okursa, o evin ehlinden ve komÅŸularından fukaralık kaldırılır.”
* “Birisi fakirlikten ve maiÅŸet darlığından Resulü Ekrem’e (s.a.v.) ÅŸikayette bulundu. Resulü Kibriya ona: “Evine girdiÄŸin vakit kimse varsa selam ver. EÄŸer yoksa benim üzerime selam getir ve bir defa Kul hüvallâhü ehad’ı oku.” buyurdu.
O kimse Resulü Ekrem (s.a.v.)’in bu emirlerini yaptı. Allah Teala da ona rızık yaÄŸdırdı. O kadar bol rızka daldırdı ki,komÅŸularına dağıtmaya baÅŸladı”
İHLAS SURESİNİ OKUYUNCA MELEKLER NAZİL OLUR
“Çanlar çalındığı vakit Rahman olan Cenabı Ecelli Ala’nın gazabı ÅŸiddetlenir. Bunun üzerine yeryüzünün muhtelif yerlerine melekler inerler ve Kul hüvallâhü ehad’ı okurlar. Allah Teala’nın gazab-ı ilahiyyesi sakin olana kadar okumaya devam ederler.”
İHLAS SURESİNİ AKŞAM NAMAZLARINDAN SONRA OKUMAK
Peygamber Efendimiz buyurdu ki: “Her kim akÅŸam namazından sonra kimse ile konuÅŸmadan iki rekat namaz kılar, birinci rekatta Fatiha’dan sonra Kul yâ eyyühel kâfırûn, ikinci rekatta Fatiha’dan sonra Kul hüvallâhü ehad’ı okursa yılanın havından çıktığı gibi günahından kurtulur.”
İHLAS SURESİNİ AREFE GÜNÜ AKŞAM OKUMAK
Resulü Ekrem buyuruyor:
“Kul hüvallâhü ehad suresini her kim arafe günü akÅŸamı bin defa okursa, Cenabı Ecelli Alâ ona istediÄŸini verir.”
İHLAS SURESİNİ FARZ NAMAZLARINDAN SONRA OKUMAK
“Farz namazlardan sonra Kul hüvallâhü ehad’ı onar defa okuyana Cenabı Ecelli Ala’nın rızası ve maÄŸfireti vacip olmuÅŸtur.”
İHLAS SURESİNİ HASTALANINCA OKUMAK
Cenabı Peygamber (s.a.v.) buyurdu: “Bir kimse hastalandığı vakit Kul hüvallâhü ehad’ı okur da ve o hastalıktan kurtulamayarak ölürse, o kimse kabir fitnesinden ve kabir azabından emin olur. Kıyamet günü ise bütün melekler onu yüklenerek Sırât’tan cennete geçirirler.”
İHLAS SURESİNİ HER HALÜKARDA OKUMAK
Enes (r.a.) anlatıyor:
“Resulüllah ile Tebük’te idim. O gün güneÅŸ nurlu, ziyalı ve parlak olarak doÄŸdu. GeçmiÅŸ günlerde böyle doÄŸduÄŸunu hiç görmemiÅŸtik. Cebrail (a.s.), Nebiyyi Ekrem’e geldi. Resulü Ekrem, ona: “Ya Cebrail, bu gün güneÅŸin diÄŸer günlerden daha nurlu ve parlak olarak doÄŸduÄŸunu görüyorum,
geçmiş günlerde böyle doğduğunu hiç görmemiştim, buyurdu.
Cebrail (a.s.), Resulü Ekrem’e: “Bu gün Medine’de Muaviye b. El-leysîöldü. Allah Tealaonun üzerine namaz kılmak için yetmiÅŸ bin melek gönderdi.” dedi.
Resulü Ekrem Cebrail’e: “O kul bu mertebeye ne ile nail oldu?” diye sorunca Cebrail (a.s.):
“O kul geceleri, gündüzleri, ayakta yürürken ve otururken Kul hüvallâhü ehad’ı çok çok okurdu. Onun üzerine namaz kılman içinyeri kısaltayım mı? ” dedi. Resulü Ekrem: “Evet” buyurdu ve onun üzerine namaz kıldı.”
* Resulü Ekrem (s.a.v.) Efendimiz bir bölük askerle bir kimseyi düşmanı keÅŸfe göndermiÅŸti. Onlara hep Kul hüvallâhü ehad ile namaz kıldırıyordu. Geriye döndükleri vakit bu durumu Resulü Ekrem’e anlattılar. Resulü Ekrem onlara: “Ona sorunuz, ne için hep İhlas’la namaz kıldırmış?”buyurdu. Ona sordular, o dedi ki:
“İhlas suresi, Allah Teala’nın sıfatlarını kendinde toplamıştır. Ben onu okumayı çok severim.”
Bunun üzerine Resulü Ekrem şöyle buyurdu:
“Ona haber verin, Allah (c.c.) da onu sever.”
Bir kimse:
“Ya Resulallah, ben İhlas Suresi’ni seviyorum. ” dedi. Sevgili Peygamberimiz o kimseye:
“Onu sevmen seni cennete koyar.” buyurdu.
İHLAS SURESİNİ OKUMANIN FAZİLETİNE DAİR HADİSLER
Bismillâhirrahmânirrahıym.
Kul hüvallâhü ehad. Allâhüs samed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekûn lehû küfüven ehad.
İHLAS SURESİNİ OKUYANA ”EY ALLAHIN SEVGİLİSİ KALK DENİR”
“Her kim Sure-i İhlas’ı her gün elliÅŸer defa okursa, o kimseye, ey Allah Teala’nın medhine mazhar olan! Kabrinden kalk, cennete gir, diye nida olunur.”
İHLAS SURESİNİ OKUYANA CEHENNEMDEN BERAT VERİLİR
“Her kim Kul hüvallâhü ehad’ı bin defa okursa, diyetini ödeyerek nefsini cehennemden kurtarmış olur.”
İHLAS SURESİNİ OKUYANA CENNET VACİP OLUR
“Bir seferden Nebiyyi Ekrem’le birlikte dönmüştük. Resulü Ekrem birinin Kul hüvallâhü ehad’ı okuduÄŸunu iÅŸitince “vacip oldu” buyurdu. Ne vacip oldu, ya Resulellah? dedim. Resulü Ekrem: “Cennet vacip oldu.” buyurdular.”
İHLAS SURESİNİ OKUYANA CENNETE KÖŞK VERİLİR
Cenabı Peygamber buyurdu:
“Her kim Kul hüvallâhü ehad’ı on iki defa okursa, Cenabı Ecelli Ala onun için cennette on iki adet köşk bina eder. Hafaza melekleri birbirlerine derler ki: “Haydin yürüyün, gidelim de kardeÅŸimizin köşklerine ”
İHLAS SURESİNİ SABAH NAMAZINDAN SONRA OKUMAK
“Her kim sabah namazını cemaatla kıldıktan sonra Kul hüvallâhü ehad’ı yüz defa okursa, Allah Teala ile kendi arasında olup da kimsenin bilmediÄŸi günahları affedilir.”
“Her kim sabah namazından sonra Kul hüvallâhü ehad’ı hiç kimse ile konuÅŸmadan yüz defa okursa, o gün içinde Cenabı Ecelli Alâ’ya elli sıddîkıyn sevabı yükseltilmiÅŸ olur.”
“Her kim sabah namazından sonra Kul hüvallâhü ehad’ı on iki defa okursa, Kur’an’ı dört defa hatmetmiÅŸ gibi ecir verilir.”
İHLAS SURESİNİ SABAH VE AKŞAMLARI OKUMANIN FAZİLETİ
Peygamberimiz buyurdu:
“Sabah ve akÅŸamladığın vakit Kul hüvallâhü ehad ve Muavvizeteyn’leri üçer defa oku. Bunlar her gün sana kâfi gelir.”
İHLAS SURESİNİ SEFERE GİDERKEN OKUMAK
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) buyurdu ki:
“Her kim sefere çıkmayı arzu ettiÄŸi vakit Kul hüvallâhü ehad’ı kapısının yanında on bir defa okursa, Cenabı Ecelli Ala seferden
dönene kadar evini muhafaza eder. “
İHLAS SURESİNİ YATARKEN OKUMAK
Resulüllah (s.a.v.) buyurdu:
“Her kim yatacağında saÄŸ tarafı üzerine yatar da Kul hüvallâhü ehad’ı yüz defa okursa, kıyamet günü Cenabı Ecelli Alâ o kuluna: “Ey kulum, sağından cennete gir, buyurur.”
İKİ CİHANDA MUTLU OLMAK İSTEYENLER
1. Vaktini boÅŸa geçirme. Geçen vakitlerine bir göz at. Allah’ın rızasına ve ÅŸeriatına uygun geçirmiÅŸsen Allah’a şükret, deÄŸilse Allah’a yönel ve istiÄŸfar et.
2. Huzurlu bir kalb ile Allah’ı zikret. Zikri böyle yaparsan faydasını, tesirini ve ilahi cezbelerin ÅŸimÅŸek gibi çaktığını görürsün. Zikirde çok yapmak ÅŸart deÄŸildir. Asıl olan her anışta O’nunla olmandır.
3. Zikrederken gaflet içinde olma. O’ndan baÅŸkasına iltifat etme ki, kalbin ancak O’nunla huzura erer. Daima O’nun tecellilerini müşahede et. Katiyen O’ndan gâfıl olma.
4. Yürürken etrafına bakıp durma. Daima önüne ve ayak ucuna bak. Etrafa bakınmak kalbde perdeler meydana getirir. Seni huzurdan mahrum eder.
5. Her halükârda gafletten sakın. Daima kalbin O’nunla olsun. Böyle olursan kalbin huzurla dolar. Huzur içinde nefes alan kiÅŸi diridir. Huzur içinde nefes almayan kiÅŸi ölüdür. O’ndan gafil olduÄŸunu sezinlediÄŸin an istiÄŸfar et. İstiÄŸfar, sahibini temizler ve paklar.
6. GidiÅŸin O’na olsun. Daima O’nun rızası dairesinde hareket et.
7. Kalbini O’ndan baÅŸkasından arındır ve safileÅŸtir. Kalbini bu hale getirirsen o zaman kalbin birayna haline gelir. O’nda Allah (c.c.)’ın tecellilerini görürsün.
8. Dışın halk ile, iç alemin daima O’nunla olsun.Daima murakabe halinde bulun. Zikirde o kadar müstaÄŸrak ol ki, kainatta zikirden baÅŸkasınıduymayasın.
9. Kelime-i Tevhid’i bırakma. O’nu getireceÄŸin zaman gözlerini ve çeneni kapa, dilini damağına yapıştır. Nefesini hapset. Kelime-i Tevhid’i kalbinle söyle: lâ’yı göbeÄŸinin altından dimağına, ilâh kelimesini dimağındanomuz kısmına ve illallah lafzını başın hareketi ile kalbinin üzerine indirirsen O’nunhararetini bütün vücudunda duyarsın. Bu ÅŸekilde
nefes almadan (23) defa yapmaya çalış. SonundaMuhammedün Resûlüllâh demeyi de ihmal etme.
İKİNDİ NAMAZININ SÜNNETİNİN FAZİLETİNE DAİR
Resulü Kibriya buyurdu:
“Allah Teala ikindinin farzından önce dört rekat namaz kılan kimseye rahmet etsin.”
İKİYÜZ DEFA OKUYANA HIZIR MÜRŞİDLİK EDER
Üstadım Hacı Osman Efendi Hazretleri bu sureyi bazılarına ders olarak verirler ve buyururlardı: “Her gün bu sureyi ikiyüz defa okuyan kimseye Hızır (a.s.) mürÅŸidlik eder. Bir kimse yatarken okumaya devam ederse, Cenabı Ecelli Alâ o kimseyi fena insanların ÅŸerrinden imanını muhafaza eder, gavurluktan, münafıklıktan korur. Samimi bir kalp ile okuyan kimse derhal tesirini müşahede eder.”
* Her kim güneÅŸ doÄŸarken ve batarken bu sureyi okumaya devam ederse, ÅŸirkten emin olur.Biri Resulü Ekrem’e:
“Yâ Resulellah, bana vasiyet et!” dedi. Resulü Ekrem (s.a.v.):
“Yatacağın vakit kul yâ eyyühel kâfirûn’u oku. Zira, o insanı ÅŸirkten muhafaza eder.” buyurdu.
İMAM-I AZAM HAZRETLERİNİN TESPİH DUASI
İMANI KORUMAK İÇİN DUA
Allâhümme innî estevdiuke dinî fahfazhü aleyye fî hayâtı ve ba’de vefâtî. Allâhümme innî üceddidül îmâne tecdîden bi kavli lâ ilahe illallah, muhammedün resûlüllâh.
İMTİHAN DUALARI
İmtihana girerken şu dua okunur:
Rabbi edhılnî müdhale sıdkın ve ahricnî muhrace sıdkın vec’al lî min ledünke sültânen nasıyrâ.
İNŞİRAH SURESİNİ OKUMANIN FAZİLETİNE DAİR HADİSLER
İNANAN AKIL SAHİPLERİNİN DUASI
İNSANI GÜNAHLARINDAN ARINDIRAN AMELLER
Buharı ile Müslim’in, Ebu Hüreyre’den (r.a.) rivayet ettikleri hadiste Ebu Hüreyre der ki:
Resulü Ekrem’in şöyle buyurduÄŸunu iÅŸittim:
“Her kim Allah rızası için hac vazifesini eda ederek, bu esnada hanımına cinsi olarak yaklaÅŸmaz ve günah iÅŸlemezse, annesinden doÄŸmuÅŸ gibi tertemiz olur.”
İbni Abbas (r.a.)’dan rivayet edilen hadiste, Resulü Ekrem şöyle buyurmuÅŸlardır:
“Kabe-i Åžerifi elli defa tavaf eden kimse, bütün günahlarından sıyrılır. Annesinden doÄŸmuÅŸ gibi tertemiz olur.”
Allah’ın Resulü (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“Muhakkak ki Aziz ve Celil olan Allah, Ramazan orucunun tutulmasını size farz kıldı. Ben de, Ramazanı ÅŸerifin gecelerinde, teravih namazını sizlere sünnet kıldım. Ramazan orucunun farz olduÄŸuna inanan ve sevabını Allah’tan bekleyerek orucunu tutan kimse, günahlarından sıyrılıp annesinden doÄŸmuÅŸ gibi tertemiz olur.”
Câbir b. Abdullah (r.a.)’dan rivayet edilen hadisi ÅŸerifte, Resulü Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurmuÅŸtur:
“Hac veya Umre için ihram giydiÄŸi halde, kuÅŸluk vaktinden güneÅŸ batıncaya kadar dua eden veAllah’ı zikirle meÅŸgul olan kimsenin günah/arı, güneÅŸ ile batıp gider ve annesinden doÄŸmuÅŸ gibi tertemiz ve günahsız olur. “
Anamız AiÅŸe’den (r.a.) rivayet edilen hadis-i ÅŸerifte, Resulü Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurmuÅŸtur:
“Sabah namazını kılan ve namaz kıldığı yerde, kuÅŸluk namazı vaktine kadar, dünya iÅŸleri ile meÅŸgul olmaksızın, Allah Teala’yı zikrederek dört rekat nafile namaz kılan kimse, bütün günahlarından sıyrılarak annesinden doÄŸmuÅŸ gibi tertemiz olur.”
Hazreti Osman (r.a.)’dan rivayet edilen hadis-i ÅŸerifte, Resulü Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurmuÅŸtur.
“Abdestini aldıktan sonra üç defa: EÅŸhedü en Iâ ilahe illellâh diyen kimse, yerinden kalkıncaya kadar bütün günahları bağışlanır ve annesinden doÄŸmuÅŸ gibi günahsız olur. ”
Mü’min, bu ÅŸehadet kelimesini sadece dili ile deÄŸil, gönlü ve bedeni ile de söylemeli ve gerçek tevhid yoluna girmelidir.
Enes (r.a.)’den rivayet edilen hadis-i ÅŸerifte, Resulü Ekrem (s.a.v.):
“Üç gün hastalık çeken mü’min kul, annesinden doÄŸmuÅŸ gibi günahından sıyrılır.” buyurmuÅŸtur.
Abdullah b. Ömer (r.a.)’den rivayet edilen hadisi ÅŸerifte, Hazreti Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuÅŸlardır:
“Her kim Ramazan-ı Åžerif orucundan sonra, Åževval ayında da altı gün oruç tutarsa, günahlarından sıyrılıp çıkar ve anasından doÄŸduÄŸu gündeki gibi tertemiz olur.”
Hazreti Enes’den rivayet edilen hadiste, Efendimiz Aleyhisselam şöyle buyurdular:
“Müslüman kardeÅŸinin bir ihtiyacını görmek için bir yere giden kimsenin, ayrıldığı yere dönünceye kadar attığı her adımı için bir sevap amel defterine kaydedilir. Onun oraya buraya koÅŸuÅŸturması ile din kardeÅŸinin iÅŸi görülürse, annesinden doÄŸmuÅŸ gibi günahsız olur. EÄŸer bu adam din kardeÅŸinin iÅŸini yerine getirirken ölürse, hesaba çekilmeden doÄŸrudan cennete girer.”
İNSADAN ŞEYTANI UZAKLAŞTIRAN DUA
Allah’ın Rasulü (s.a.v.) buyuruyor: “YataÄŸa yattığında kim Ayet’el-Kürsi’yi sonuna kadar okursa, Allah tarafından ona bir koruyucu gönderilir ve sabaha kadar ÅŸeytan ona yaklaÅŸamaz Yattığında kim (Kul yâ eyyühel kâfirim…) suresini okursa bin ayet okumuÅŸ gibi ecir alır. Geceleyin bunu okuyan kimse o geceyi taat ve ibadetle geçirmiÅŸ gibi addedilir
İNSADAN ŞEYTANI UZAKLAŞTIRAN DUA
Allah’ın Rasulü (s.a.v.) buyuruyor: “YataÄŸa yattığında kim Ayet’el-Kürsi’yi sonuna kadar okursa, Allah tarafından ona bir koruyucu gönderilir ve sabaha kadar ÅŸeytan ona yaklaÅŸamaz Yattığında kim (Kul yâ eyyühel kâfirim…) suresini okursa bin ayet okumuÅŸ gibi ecir alır. Geceleyin bunu okuyan kimse o geceyi taat ve ibadetle geçirmiÅŸ gibi addedilir
İSA A.S
İSKAN OLMAYAN EVE GİRİLDİĞİNDE OKUNACAK DUA
İSLAM DÜŞMANI MÜNAFIĞIN HELAK OLMASI
Rivayet olundu ki:
Zeyd b. Haris (r.a.) Mekke’den Taife giderken yolda münafığın biri kendine arkadaÅŸ olur, ta ki bir harabeye varırlar. Münafık:
“Gel, biraz ÅŸu harabede istirahat edelim” der. Ve birlikte harabeye girerler. Hz. Zeyd uykuya varır. Bu hali gören münafık, Hz. Zeyd’in ellerini ve ayaklarını baÄŸlar ve: “Muhammed (s.a.v.), seni severse, ben onu sevmem” deyip öldürmeye niyetlenir. Bu durumu gören Zeyd (r.a.):
“Ey Rahman olan Allah ‘ım, bana meded eyle” diye Cenab-ı Hakk’a münacaatta bulunur. O anda gaibden bir ses gelir ve şöyle der:
“Ey münafık, sakın onu öldürme.”
Münafık, harabeden dışarı çıkıp etrafa bakınır
Kimseyi göremeyince, tekrar öldürmeye niyetlenir. Evvelki gibi münafığa gelen yine korkunç ses, “Ey münafık, sakın öldürmeyesin.”
Tekrar münafık dışarıya çıkar, yine kimseyi göremez. Tekrar öldürmeye niyetlenir. O anda evvelkilerinden daha yakından gelen çok ÅŸiddetli ve korkunç bir ses: “Ey münafık, sakın Zeyd’i öldürmeyesin.” Münafık tekrar dışarı çıkar. Bir de ne görsün, kapıda tam techizatlı bir süvari. ÅžaÅŸkınlığı geçmeden bir darbede süvari tarafından öldürülür. Süvari, Zeyd (r.a.)’in yanına girip ellerini ve ayaklarını çözer. Zeyd (r.a):
“Sen kimsin, beni münafığın elinden niçin kurtardın?” der. Cevaben o kimse:
“Ben Cebrail’im. Sen Hak Teala’ya duada bulunduÄŸunda, ben yedinci kat semada idim. Cenabı Hak tarafından bana:
“Kulum Zeyd’e yetiÅŸ” diye nida olundu, orada yedinci kat semada, münafığa bir sayha ettim. İkinci sayhayı dünya semasında ettim. Üçüncü sayhayı bu harebenin yanında ettim ve münafığı öldürdüm.” buyurdular.
* Rivayet edildiğine göre:
Firavun ilahlık davasında bulunmadan evvel bir köşk yaptırıp, giriÅŸ kapısı üzerine Allah (c.c.)’ın ismini yazdırdı. Nihayet ilahlık davasında bulunmaya baÅŸladı. Musa (a.s.) gönderildi. Firavunu imana davet etti. Onda iman edecek bir hal göremeyen Musa (a.s.) Allah Teala’ya şöyle niyaz etti:
“Yâ Rabbi, bunda iman edecek bir hal göremiyorum. Yine de senin birliÄŸine davet edeyim
mi?
Cenab-ı Ecelli Ala:
“Yâ Mûsâ, sen onun küfrüne bakıp helak olmasını istiyorsun. Ben ise kapının üzerinde yazılı olan ism-i celalime bakıp ona mühlet veriyorum,” buyurdu.
İSLAM DÜŞMANLARINDAN BİRİ ÖLÜRSE OKUNACAK DUA
Elhamdü lillâhillezî nasara abdehû ve eazze dînehû.
İSM-İ AZAM DUALARININ ÖNEMİ
Duaların en büyüğü İsm-i A’zam duasıdır. Onunla yapılan dua kabul ÅŸayan olduÄŸu için Peygamberin haricinde bazı kimseler -Süleyman (a.s.)’ın veziri gibi- ondan istifade etmiÅŸlerdir. O’nunla duada bulunanlara anında karşılığı verilmiÅŸtir. O öyle mübarek bir duadır ki, önünde engel barınamaz. DaÄŸlara okunsa toz duman haline gelir, denizlere okunsa ateÅŸ olup yanar giderdi. Çünkü o, kınından çıkmış keskin bir kılıca benzer. Lüzumsuz yere onu kınından çıkarmamak, ancak icab ettiÄŸi zaman ondan faydalanmak gerekir. İsm-i A’zam duası da kınından çıkmış kılıç gibidir. GerektiÄŸinde O’nunla dua edilmelidir. Olur olmaz süfli ÅŸeyler elde etmek için okunmamalıdır. Cenabı Hakk’ın rızası bulunan dünyevi ve uhrevi hacetlerimizin gerçekleÅŸmesi için okumakta bir sakınca yoktur. Onunla yapılan duaya mutlaka cevap verilir. Cevap verilmediÄŸini sananlar cahilliklerinin gereÄŸi olarak böyle düşünürler.
“Kullarım, Bana dua ediniz, duanızı kabul edeyim.” buyuran Rabbim, hiç kulunun dergahına kaldırdığı ellerini boÅŸ olarak geriye çevirir mi? Bu alemde vermediÄŸine karşılık olarak ona ebedi alemde daha hayırlısını verecektir.
İsm-i A’zam’la yapılan bir duanın geri çevrileceÄŸini aklın köşesinden bile geçirmemek lazımdır.
İSM-İ AZAM DUASI
Elhamdü lillâhillezî nasara abdehû ve eazze dînehû.
İSM-İ AZAM DUASININ OKUNUŞU
* Bismillâhirrahmânirrahıym.
Ve ilâhüküm ilâhün vâhıd, lâ ilahe illâ hüver rahmânür rahıym. Elif lâm miym, Allâhü lâ ilahe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ ilahe illâ ente sübhâneke innî küntü minez zâlimiyn. Ve anetil vücûhü lil hayyil kayyûm. Rabbi innî messeniyed durru ve ente erhamür râhımiyn. Kâf hâ yâ ayn sâd. Hâ miym. Ayn sîn kâf. Sebbeha lillâhi mâ fis semâvâti vel ard, ve hüvel aziyzül hakiym. Lehû mülküs semâvâti vel ard, yuhyî ve yümît, ve hüve alâ külli ÅŸey’in kadiyr. Hüvel evvelü vel âhıru vez zâhiru vel bâtınü ve hüve bi külli ÅŸey’in aliym. Hüvellezî halekas semâvâti vel arda fî sitteti eyyâmin sümmestevâ alel arÅŸ, ya’lemü mâ yelicü fil ardı ve mâ yahrucü minhâ ve mâ yenzilü mines semai ve mâ ya’rucü fihâ ve hüve meaküm eyne mâ küntüm, vallâhü bi mâ ta’melûne basıyr. Lehû mülküs semâvâti vel ard, ve ilellâhi türceul ümûr. Yûlicül leyle fin nehâri ve yûlicün nehâra fil leyi, ve hüve aliymün bi zâtis sudur. Hüvallâhüllezî lâ ilahe illâ hû, âlimül ÄŸaybi veÅŸ ÅŸehâdeh, hüver rahmânür rahıym. Hüvallâhüllezî lâ ilahe illâ hû, el melikül kuddûsüs selâmül mü’minül müheyminül aziyzül cebbârul mütekebbir, sübhânellâhi amma yüşrikûn. Hüvallâhül hâlikul bâriül müsavviru lehül esmâül husnâ, yüsebbihu lehû mâ fis semâvâti vel ard, ve hüvel aziyzül hakiym. Allâhümme innî es’elüke bi enne lekel hamde lâ ilahe illâ ente yâ mennân. Yâ hannân. Yâ bediy’as semâvâti vel ardı yâ zel celâli vel ikram. Yâ hayral vârisiyn. Yâ erhamer râhımiyn. Yâ semiy’ad düâ’. Yâ Allâhü yâ ilâhü yâ Allâhü yâ Allah. Yâ aliymü yâ âlim. Yâ semiy’u yâ aliymü yâ hakiym. Yâ mâlikü yâ mâlikü yâ selâmü yâ hakk. Yâ kâimü yâ aliyyü yâ mühıyt. Yâ hakemü yâ aliyyü yâ kahhâru yâ kahir. Yâ rahmânü yâ rahıymü yâ haliymü yâ zâhiru yâ seriy’u yâ keriym. Yâ muhsıy yâ mu’tıy yâ mâniu yâ muhyî yâ muksıt. Yâ hayyü yâ kayyûmü yâ ehadü yâ samed. Yâ rabbi yâ rabbi yâ rabbi yâ rabbi yâ rabbi. Yâ vehhâbü yâ ÄŸaffâru yâ kariyb. Lâ ilahe illâ ente hasbiy ve nı’mel vekiyl. Yâ Allâhü yâ hayyü yâ kayyûm. Yâ münzilet tevrâti vel inciyli vel kur’ânil azıym. Yâ men lâ yahfâ aleyhi ÅŸey’ün fil ardı ve lâ fis semâ’. Lâ ilahe illâ hüvel aziyzül hakiym. Yâ rabbi yâ camian nâsi li yevmin lâ raybe fih. Yâ men lâ yuhlifül mî’âd. Yâ men ÅŸehide li nefsihî ve ÅŸehidet lehül melâiketü ve ülül ilmi kaimen alâ halkın. Ve hüvel kâimü bil kist. Lâ ilahe illâ hüvel aziyzül hakiym. Yâ Allâhü yâ mâlikel mülk. Yâ men tü’til mülke men teşâü ve tüızzü men teşâü ve tüzillü men teşâü bi yedikel hayr, inneke alâ külli ÅŸey’in kadiyr. Yâ men yûlicül leyle fin nehâri ve yûlicün nehâra fil leyli ve yuhricül hayye minel meyyiti ve yuhricül meyyite minel hayyi ve yerzüku men yeşâü bi gayri hısâb. Yâ ilâhenâ ve ilahe külli ÅŸey’in ilahen vahiden lâ ilahe illâ ente. Yâ haliymü yâ aliymü yâ aliyyü yâ azıymü eciznî. Bismillâhirrahmânirrahıym. Velâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyü azıym. Yâ hayyü yâ kayyûmü yâ kadiymü yâ dâimü yâ samedü yâ vedûdü yâ vitru yâ zel celâli vel ikram. Allâhümme innî es’elüke yâ Allâhü yâ Allâhü yâ Allah, belâ vallahi entellâhü lâ ilahe illâ entellâhü Allâhü Allâhü vallahi entellâhü lâ ilahe illâ ente yâ hayyü yâ kayyûmü yâ hüve yâ men lâ hüve illâ hû, yâ men bihî hüviyetti külli hû. El aziyzül hamiyd. Elif lâm râ. Nûn. Yâ vedûdü yâ vedûdü yâ zel arsii meçiydi yâ mübdiü yâ müıydü yâ fe’âlün limâ yüriyd, es’elüke bi nûri vechikellezî melee aktara erkâni arÅŸike ve es’elüke bi kudratikelletî kaderte bihâ alâ halkıke ve bi rahmetikelletî vesiat külle ÅŸey’in lâ ilahe illâ ente yâ müğıysü eğısnî yâ müğıysü eğısnî yâ müğıysü eğısnî yâ müğıysü eğısnî.
İSRA SURESİNİN FAZİLETİNE DAİR HADİSİ ŞERİFLER
“Resulü Ekrem her gece Benî İsrail’i ve Zümer’i okurlardı.”
İSTİĞFARLARIN EN BÜYÜĞÜ
“Resulü Ekrem her gece Benî İsrail’i ve Zümer’i okurlardı.”